Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Ve Vídni 12, ve Varšavě 10 a v Třinci taky 10. Elektrobusů

Ve Vídni 12, ve Varšavě 10 a v Třinci taky 10. Elektrobusů

Publikováno: 10.3.2017
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Nikoliv jen českým, ale částečně i evropským leaderem v oblasti zavádění elektromobility se stal slezský Třinec. Dnes, 10. března 2017, začaly totiž po tomto ocelářském městě jezdit elektrobusy. Ty byly vyrobeny ve společnosti Škoda Transportation a dopravce Arriva Morava zařadí do flotily pro provoz v Třinci autobusy typu Škoda Perun HE (High Energy). Elektrobusy nahradí na páteřních linkách v Třinci dosavadní dieselová vozidla. Hodnota celé zakázky činí 135 milionů korun. Spolufinancována je dotací z Integrovaného operačního programu, předchůdce současného Integrovaného regionálního operačního programu.

Slavnostního uvedení elektrobusů Perun do provozu se zúčastnili čeští ministři například ministr financí Andrej Babiš a ministr životního prostředí Richard Brabec, senátor Jiří Cienciala, hejtman moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a další. Slavnostní akt se odehrál v rámci Dne elektomobility 9. Března 2017. Za volant první jízdy s hosty a novináři si sedla předsedkyně představenstva Arriva Morava Pavla Struhalová, kterou doprovázela starostka města Třince Věra Palkovská. „Na tomto projektu jsme pracovali dva roky. Chtělo to hodně odvahy. Doprava se v našem městě významně podílí na prašnosti a kvalitě ovzduší a každý krok, který učiníme pro zlepšení ovzduší, je důležitý. Důležité je o elektromobilitě nejen mluvit, ale i něco pro to dělat,“ řekla starostka Třince Věra Palkovská a dodala: „Třinec se hlásí ke konceptu Smart City. Doprava se zde významnou částí podílí na prašnosti a zhoršené kvalitě ovzduší a náhrada dieselových autobusů za elektrobusy by měla významně přispět ke snížení dopadů na životní prostředí.“

TECHNICKÁ DATA

Elektrobusy pro Třinec jsou vybaveny moderními bateriemi technologie lithium-polymer (Li-Pol) s celkovou energií 200 kWh. Baterie jsou rozděleny do čtyř tzv. bateriových packů, které jsou umístěny rovnoměrně na střeše a v zádi vozidla. Na jedno nabití by měly dojet cca 110 až 130 km. V budoucnosti se projekt rozroste o automatickou dobíjecí infrastrukturu na vybraných zastávkách. Dojezd a využití vozidel se tak ještě zvýší.

Škoda Perun HE pro Třinec používá jako první v ČR karoserii Solaris Urbino 12 electric v novém provedení. Elektrobus pohání motor Škoda 4ML 3444 KK/4 o výkonu 160 kW situovaný před zadní nápravou. Nabíjení baterií bude probíhat v depu v noci. Každý z elektrobusů má vlastní dobíjecí zařízení. Dobíjení probíhá standardizovaným konektorem COMBO II. Noční nabíjení trvá cca 6 až 8 hodin.

ODBORNÁ KONFERENCE

Součástí Dne elektromobility byla i odborná konference, na které vystoupil například zástupce ministerstva průmyslu a obchodu Ondřej Tomšej, který hovořil po možnostech podpory soukromých subjektů, které se rozhodnou pro elektromobilitu. Podnětná byla přednáška předsedy Asociace pro elektromobilitu České republiky Radovana Hasala. Ten uvedl zajímavé srovnání. „V mnoha milionovém Madridu jezdí 19 elektrobusů, ve Vídni 12, ve Varšavě 10 a v Třinci taky 10. Malé město u česko-slovensko-polských hranic se stává jedním z leaderů v této oblasti,“ řekl R. Hasala. Provozní ředitel dopravce Arriva Morava, Armin Cieslar, na konferenci představil společnost a uvedl pár specifikací elektrobusů. „Arriva se nyní stala největším provozovatelem elektrobusů v Česku. Kromě deseti nových elektrobusů pro Třinec provozujeme dva v Praze a další dva v Krnově a jeho okolí,“ uvedl A. Cieslar. Se svou přednáškou vystoupil i Kamil Čermák, generální ředitel ČEZ Esco, která instalovala v depu v Třinci (část Borek) dobíjecí stanice pro elektrobusy. „Naše společnost aktivně působí v oblasti Smart City a dobíjecí stanice jsou toho součástí. Doprava hraje zásadní roli v energetice a potřebách měst. 75 % vyprodukované energie v EU se spotřebovává ve městech. Z toho celých 32 % se spotřebuje v dopravě,“ uvedl K. Čermák.

Příchozí z řad laické veřejnosti mohli v rámci Dne elektromobility obdivovat elektromobily a elektrovozítka různých výrobců a některé si dokonce i vyzkoušet. Akce proběhla u hokejové Werk Arény v Třinci. Na přehlídce elektromobilů si lidé během odpoledne prohlédli například modely TeslaBMW, Hyundai nebo SCX, služební elektromobily města Třince, Moravskoslezského kraje a společnosti ČEZ. Odzkoušeli si také kola, skútry nebo koloběžky poháněné elektřinou. 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Fotogalerie
Slavnostní uvedení elektrobusů Perun do provozu.10. března 2017 začaly v Třinci jezdit elektrobusy. Na fotografii řidičky.Součástí Dne elektromobility byla i odborná konferenceProvozní ředitel dopravce Arriva Morava, Armin Cieslar, na konferenci představil společnost a uvedl pár specifikací elektrobusů.Přednáška předsedy Asociace pro elektromobilitu České republiky Radovana Hasala.Kamil Čermák, generální ředitel ČEZ EscoKřest elektrobusů Perun Zástupce ministerstva průmyslu a obchodu Ondřej Tomšej, který hovořil po možnostech podpory soukromých subjektů.

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (66x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (64x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (57x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...