Nacházíte se:  Úvod    Technologie, materiály    Ve Stráži pod Ralskem postaví technologii na zpracování matečných louhů

Ve Stráži pod Ralskem postaví technologii na zpracování matečných louhů

Publikováno: 8.5.2008, Aktualizováno: 27.4.2009 13:19
Rubrika: Technologie, materiály

Slavnostním poklepáním základního kamene byla dnes za přítomnosti Martina Římana, ministra průmyslu a obchodu ČR, oficiálně zahájena stavba „Zpracování matečných louhů“ ve Stráži pod Ralskem. Projekt je jednou ze staveb realizovaných podle usnesení vlády ČR č. 621 z roku 2005, na jehož základě je postupně budován celý komplex sanačních technologií s cílem sanovat horninové prostředí zasažené chemickou těžbou uranu v areálu odštěpného závodu Těžba a úprava uranu státního podniku Diamo.

Pokud by byly pro sanaci využívány pouze stávající technologie, čištění horninového prostředí by se značně prodloužilo. Proto je nutné dobudovat komplex sanačních technologií a celý proces sanace tak urychlit. „Naším hlavním cílem je zajistit ochranu vodohospodářsky využívaných zásob pitné vody, což vyžaduje snížení znečišťujících látek v horninovém prostředí pod stanovené limity, “ řekl dnes ředitel odštěpného závodu Těžba a úprava uranu státního podniku Diamo Tomáš Rychtařík.
Likvidace následků těžby a úpravy uranu včetně sanace horninového prostředí je financována ze státního rozpočtu. „Na sanaci následků chemické těžby ve Stráži pod Ralskem přispívají z části také výnosy z těžby uranu, kterou Diamo provádí na dole Rožná. Prodloužení těžby uranu po dobu její ekonomické výhodnosti bylo rozumné rozhodnutí, které alespoň z části umožní odstranit dědictví nešetrného přístupu k těžbě typické pro období před rokem 1989,“ uvedl ministr Martin Říman.
Budovaná stavba „Zpracování matečných louhů“ přímo navazuje na již fungující technologii „Stanice pro likvidaci kyselých roztoků (SKLR I)“ a řeší likvidaci roztoků zbývajících po krystalizaci kamence. Projekt tvoří několik samostatných objektů v celkem třech lokalitách přímo na území patřícím státnímu podniku Diamo. Jedná se o objekt, kde se bude provádět vlastní neutralizace na celkem třech linkách s celkovým maximálním průtokem 3 m3/min. a v jeho přístavbě bude umístěna absorpce a úprava amoniaku, který se uvolňuje v průběhu neutralizace. Dále je to objekt filtrace, objekt přípravy vápenného mléka, čerpací stanice a technologie stripování amoniaku vodní parou. Součástí budované etapy jsou také nezbytné administrativní prostory a nutné zázemí pro obsluhu provozu, dílny a laboratoře.
Zhotovitel převzal staveniště v říjnu minulého roku, kdy byl také vypracován harmonogram stavby. Pak probíhalo zpracování detailní dokumentace a v prosinci byly zahájeny demolice a hrubé terénní úpravy v areálu vlečky a odkaliště. V letošním roce byly v lednu a únoru dokončeny bourací práce, odstraněna náletová zeleň a bylo namontováno zařízení staveniště.
V březnu a dubnu 2008 byly vytyčeny podzemní rozvody a kabelové sítě, probíhalo hloubení jam pro základy budoucích objektů neutralizace a filtrace a bylo pro ně také vytvořeno hutněné štěrkové lože. Poté začali stavbaři budovat podkladní betony, hydroizolaci a výztuže základové konstrukce.
Podle harmonogramu bude v květnu dokončena základová desky objektů neutralizace a filtrace a bude zahájena výstavba základů pro objekt vápenného mléka. V dalších měsících pak stavba bude pokračovat úpravami v kotelně, budováním nosných konstrukcí a vyzdívek v budovách filtrace a neutralizace, na které naváží práce na konstrukcích střech.
Investorem stavby, jejíž celková cena dosáhne 1 154 mil. Kč bez DPH, je Diamo, státní podnik. Projekt zpracoval Chemoprojekt, a zhotovitelem je divize Stavitelství Praha OHL ŽS společně s firmami Syner a Subterra. Komplexní dokončení všech objektů pro zpracování matečných louhů je plánováno na říjen roku 2009.

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (45x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...
Svařování komponent jaderných elektráren (45x)
Jaderná energetika zastupuje významné místo ve výrobě a distribuci elektrické energie v České republice. Technologické s...
Stavební objekty nového paroplynového zdroje 840 MWe v Elektrárně PočeradyStavební objekty nového paroplynového zdroje 840 MWe v Elektrárně Počerady (41x)
Projekt paroplynového cyklu v Počeradech se blíží k významnému milníku, kterým je zahájení stavebních prací. V současné ...