Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    V Ostravě-Porubě se otevřel nový Technologický pavilon

V Ostravě-Porubě se otevřel nový Technologický pavilon

Publikováno: 8.11.2012
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Ve čtvrtek 8. listopadu byl v Ostravě Porubě slavnostně otevřen nový Technologický pavilon, který je součástí Výzkumného energetického centra (VEC) při Vysoké škole báňské-Technické univerzitě Ostrava. Stavba započala v lednu roku 2011 a byla realizována v rámci Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Projekt nese název „Inovace pro efektivitu a životní prostředí“ (INEF) a v jeho rámci vzniklo Regionální výzkumně-vývojové centrum stejného jména. Nositelem projektu s celkovou výší způsobilých výdajů 170 milionů korun je Výzkumné energetické centrum (VEC).

Klíčová slova: energetika, inovace, výzkumné energetické centrum, životní prostředí, uhlí, kapalná paliva

„Nový technologický pavilon v Ostravě je špičkovým pracovištěm pro energetický výzkum, vývoj a inovace. Naším základním cílem je pomoci vyvíjet co nejmodernější zařízení na výrobu tepla a elektřiny. Činnostmi navážeme na původní zaměření VEC, které podstatně rozšíříme. Máme co nabídnout, v mém teamu jsou respektovaní energetičtí odborníci,“ uvedl doc. Dr. Ing. Tadeáš Ochodek, vedoucí projektu a ředitel VEC. Budova Technologického pavilonu má užitnou plochu 2 129 m2 a stojí v areálu VŠB -TUO v Porubě na ulici 17. listopadu v těsné blízkosti ostatních budov Výzkumného energetického centra.

Od uhlí až ke kapalným palivům druhé generace
Cílem projektu je podpora výzkumu a inovací širokého spektra zařízení pro výrobu tepla, např. kogeneračních jednotek (zařízení pro kombinovanou výrobu tepla a elektřiny) při použití tuhých paliv či biomasy, a to na menších decentralizovaných zdrojích energie. Nové pracoviště pro energetický výzkum se bude také zabývat vývojem nových technologií pro zplyňování biomasy a následnou výrobu kapalných paliv druhé generace. Součástí aktivit bude bezpečnost energetických zařízení i používaných paliv, problematika nanočástic v energetických procesech a další blízké oblasti.
„Technologický pavilon bude vybaven např. zařízením pro výrobu syntézního plynu, výbuchovým autoklávem, zkušebními okruhy pro kotle, zařízeními pro stanovení počtu nanočástic a řadou špičkových analyzátorů,“ uvedl doc. Tadeáš Ochodek.
Regionální centrum INEF naváže na činnosti VEC, které jsou zaměřeny na efektivní energetiku racionálního hospodaření s energií, spalování a zplyňování paliv včetně související problematiky ochrany životního prostředí. Do průmyslové oblasti je zaměřeno autorizované měření emisí, zpracování energetických auditů, projekční a inženýrské činnosti a dálkový monitoring energetických procesů.

Kdo bude mít z výzkumu užitek?
Poznatky z výzkumu budou moci využít například výrobci zařízení i paliv pro decentralizovanou výrobu tepla, výrobci zplyňovacích a zkapalňujících technologií. Výsledky práce Regionálního centra INEF dále využijí také distributoři pohonných hmot či výrobci biomasy.

Výzkumné energetické centrum vzniklo v březnu roku 1999. Od ledna 2002 se stalo vysokoškolským ústavem. Náplní jeho činnosti je výzkum, vývoj a energetické služby zejména v oblasti spalování a zplyňování tuhých paliv, využití a sledování obnovitelných zdrojů, řešení energeticky úsporných opatření v budovách i u výrobních technologií.

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

VI. Mezinárodní energetické regulační fórum (66x)
Další, tentokrát již VI. Mezinárodní energetické regulační fórum proběhne 25. března 2010 Grand Hotel Bohemia, Králodvor...
Kabex: Stánek se Shushi barem, anketa o Fukušimě (54x)
Bohumil Svoboda, ředitel divize Jaderná energetika firmy Kabex, přišel do TV studia na veletrhu Electron 2011 v Praze ří...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (53x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...