Nacházíte se:  Úvod    Plynárenství    ÚOHS zatím nechce RWE vracet pokutu

ÚOHS zatím nechce RWE vracet pokutu

Publikováno: 15.1.2008, Aktualizováno: 27.4.2009 14:40
Rubrika: Plynárenství

Brno - Antimonopolní úřad zatím nechce firmě RWE Transgas vracet 240 milionů korun, tedy částku, kterou jí loni vyměřil za zneužití dominance. Brněnský krajský soud nedávno rozhodl, že musí úřad posoudit případ znovu, a pokutu zrušil. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) s tím nesouhlasí, obrátil se na Nejvyšší správní soud a požádal o odkladný účinek a přednostní projednání, řekl místopředseda úřadu Kamil Rudolecký.

Odkladný účinek by zajistil, že stát zatím firmě nemusí peníze vracet, a to až do rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS). Soud o něm rozhodne většinou do několika dní od jeho obdržení, uvedl soudce NSS Aleš Roztočil. Zatím je asi stížnost u krajského soudu, který ji musí na NSS přeposlat.
S žádostí o přednostní projednání případu úřad nejspíš neuspěje. 'Takový postup volí soud jen velmi zřídka,' doplnil Roztočil. Pokud by NSS samotné kasační stížnosti ÚOHS vyhověl, rozhodnutí krajského soudu by přestalo platit a v platnosti by opět byly původní verdikty ÚOHS, tedy i pokuta. Předseda ÚOHS Martin Pecina už navíc dříve uvedl, že sankci udělí firmě znovu poté, co napraví procesní chyby rozhodnutí.
Krajský soud pokutu zrušil právě kvůli procesním chybám. Nelíbilo se mu, že ÚOHS posuzoval provinění firmy podle českého i evropského práva. Pecina ale takovou metodu nepovažuje za chybnou, podobně podle něj úřad postupuje i v jiných případech. Také proto bude rozsudek NSS stěžejní.
RWE, která má na českém trhu s plynem asi 80procentní podíl, dostala pokutu za územní omezování distribučních společností mimo svou vlastní síť. Původně úřad v rozhodnutí uvedl i další prohřešky a vyměřil pokutu 370 milionů korun, později ji ale snížil (zdroj: www.financninoviny.cz).  
 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Využití expandérů při redukci tlaku zemního plynuVyužití expandérů při redukci tlaku zemního plynu (32x)
Hlavním úkolem redukčních stanic v zařazených rozvodech zemního plynu (ZP) je snížení tlaku rozvodů z tranzitních p...
Česká republika má studii pro rozšiřování objemu zásobníků plynu (30x)
Česká republika bude rozšiřovat objem podzemních zásobníků plynu tak, aby pokryl 50 procent její roční spotřeby.  Na ned...
Padlo konečné investiční rozhodnutí o mořské části plynovodu South Stream (27x)
Na včerejší schůzce v italském Milanu projednalo představenstvo společnosti South Stream Transport klíčové záležitosti t...