Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Turbíny z ENERGO-PRO dobývají Evropu, Asii, míří do Ameriky

Turbíny z ENERGO-PRO dobývají Evropu, Asii, míří do Ameriky

Publikováno: 25.5.2017
Rubrika: Zajímavosti

Švédsko, Indie, Jižní Korea – to jsou země, v nichž v posledních třech měsících uzavřela smlouvy o dodávkách turbín společnost Litostroj Power, přední světový výrobce vodních strojů. Litostroj je součástí nadnárodní energetické skupiny ENERGO-PRO se sídlem v Praze. Na nových zakázkách se významně podílí také další firma ze stejné skupiny – česká inženýringová společnost ČKD Blansko Engineering.

Litostroj Power tak k tradičním evropským trhům přidává po Íránu a Filipínách významné zakázky v dalších zemích se silnou vodní energetikou. Firma připravuje také další kontrakt v Kanadě a rozjednána je zakázka v USA.

Litostroj Power a ČKD Blansko Engineering tvoří od roku 2014 průmyslový pilíř skupiny ENERGO-PRO, významného mezinárodního provozovatele vodních elektráren. „Rozhodnutí posilovat průmyslové aktivity bylo významným mezníkem v rozvoji naší skupiny. A úspěchy obou firem ze skupiny ukazují, že jsme se vydali správným směrem,“ říká výkonný ředitel ENERGO-PRO Pavel Váňa.

DESIGN PRO INDII

V únoru 2017 podepsala společnost Litostroj Power kontrakt na dodávku dvou Peltonových turbín do Indie za více než 130 milionů korun. Každá turbína má instalovaný výkon 48 MW. Investorem je velká indická privátní skupina SARDA, operující zejména v těžebním a hutním průmyslu. Jejich nově budovaná elektrárna Rognichu se nachází na stejnojmenné řece v severoindickém státě East Sikkim.

„Designéři Litostroje ve spolupráci se svými skupinovými kolegy z Blanska navrhli klientovi jiné řešení, než doporučovali konzultanti a konkurenti, zejména německá firma Voith,“ uvedl obchodní ředitel Litostroje Jiří Kaňák. Oproti čtyřdýzovému řešení navrhli pětidýzové s průměrem oběžného kola o půl metru menším, než bylo navrhováno původně (z 2,7 m na 2,2 m). To se projevilo nejen na nižší ceně za materiál, ale také na vyšší rychlosti (menší a levnější generátor) a menší budově elektrárny – tedy i na celkově nižších stavebních nákladech.

Oběžná kola budou vysoustružena z jednoho kusu výkovku na nově pořízeném pětiosém obráběcím stroji od českého výrobce TOS Kuřim. Hydraulické vlastnosti profilu navrhovaného kola budou ověřeny testem v laboratoři ČKD Blansko Engineering za účasti klienta. „Nového klienta jsme získali díky vysoké flexibilitě Litostroje, který akceptoval velmi krátké realizační termíny,“ upřesnil Jiří Kaňák. Významnou roli sehrálo také očekávání klienta, že díky řešení Litostroje bude možné výrazně zvýšit výkon turbín. 

HISTORICKÝ PRŮLOM V KOREJI

Dalším novým kontraktem je dodávka kompaktní přímoproudé tzv. Bulb turbíny Kaplanova typu do Jižní Koreje. Z pohledu Litostroje jde o historicky první kontrakt tohoto typu. Turbína s oběžným kolem o průměru 3,5 metru bude přeměňovat energii z toku vody o spadu zhruba devíti metrů a průtoku přes 60 metrů krychlových za sekundu.

Turbína, včetně generátoru a příslušných systémů, bude smontována do tří hlavních dílů v továrně Litostroje v Ljubljani, převezena do Koreje a tam nainstalována do připravené stavební konstrukce. „Odpadne tak dlouhá a nákladná montáž na místě,“ upozorňuje obchodní ředitel Jiří Kaňák. Finálním zákazníkem je v tomto případě korejská státní společnost K-Water. Hodnota kontraktu dosahuje zhruba 70 milionů korun.

ŠVÉDSKÉ VÍTĚZSTVÍ V OSTRÉ KONKURENCI

Důležitým a zajímavým kontraktem je také obnova dvou vertikálních Kaplanových turbín, každé o výkonu 24 MW, instalovaných v hydroelektrárně Morsil ležící u jezer středozápadního Švédska, zhruba 600 km severně od Stockholmu. Hodnota kontraktu přesahuje 100 milionů korun. Litostroj Power zvítězil v několika kolové náročné soutěži všech předních světových výrobců hydraulických turbín. V Litostroji budou vyrobena zcela nová oběžná kola Kaplanova typu o průměru 4,7 metru a hmotnosti přes 30 tun. Předtím však bude vyvinut nový hydraulický profil jejich lopatek ve skupinové laboratoři ČKD Blansko Engineering. Za účasti klienta, kterým je skandinávský energetický holding Fortum, budou na modelu testovány varianty se změnami ve stavební části odtoku z turbíny, použití nových rozváděcích lopat a podobně.

Až po finálním rozhodnutí klienta o zvolené variantě (každá může mít vliv na konečnou účinnost +- 0,5 %) se začne s konečným přesným obráběním dílu nové turbíny. A proč si Fortum objednal modernizaci elektrárny právě v Litostroji? „Rozhodujícími faktory byla naše flexibilita ve výzkumu, vysoká účinnost nového kola, hodinářská přesnost ve výrobě a extrémní nasazení při demontáži a montáži turbíny, které zkrátí nutnou dobu odstávky elektrárny z provozu na minimum,“ říká Jiří Kaňák.

Turbines from ENERGO-PRO are conquering Europe, Asia, and heading towards America
Sweden, India, South Korea – these are countries where contracts have been concluded in the last three months for delivering turbines made by Litostroj Power, a leading worldwide manufacturer of water machines. Litostroj is part of the multinational energy group ENERGO-PRO based in Prague. Another company from the same group is assuming a major role in these new orders – the Czech engineering company ČKD Blansko Engineering.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Fotogalerie
Obrábění Peltonova kola. Obdobný výrobek zamíří do indického RognichuDetail obrábění Peltonovy turbínyTurbína pro jihokorejského zákazníka

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Ochranný nátěr pro extrémní podmínkyOchranný nátěr pro extrémní podmínky (350x)
Ochrana životního prostředí již dlouho není tématem pouze ekologických sdružení a občanských spolků, ale stala se celosp...
Význam metod verifikace a validace výsledků z CFD analýz při výpočtech vibrací vyvolaných prouděním pro návrh zařízení na výměnu tepla (57x)
Vibrace vyvolané prouděním (flow-induced vibration) mohou způsobovat velké problémy u zařízení na výměnu tepla, jakými j...
Rekonstrukce v Dlouhých stráních míří do fináleRekonstrukce v Dlouhých stráních míří do finále (54x)
Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách, známá mnohými rekordy, se brzy bude moci pochlubit další technickou ...