Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Tisková zpráva ze semináře EGÚ Brno - „Alternativy a rizika energetické budoucnosti“

Tisková zpráva ze semináře EGÚ Brno - „Alternativy a rizika energetické budoucnosti“

Publikováno: 9.10.2012
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Ve dnech 3. a 4. října 2012 se konal v hotelu Voroněž seminář Alternativy a rizika energetické budoucnosti. V tomto článku přinášíme závěry z této akce. Blíže se k semináři vrátíme v časopise All for Power 5/2012, který výjde v listopadu.   

Seminář se zabýval hlavními potřebami, problémy i připravovanými změnami v energetice. Na základě přednesených příspěvků a návazné diskuse byla formulována tato doporučení pro směřování energetiky ČR:

  1. Informovat širokou veřejnost o důležitosti energetiky a o potřebě efektivního využívání energií a zajistit společenský konsenzus budoucí podoby energetiky.
  2. Prosazovat, aby se Státní energetická koncepce stala dlouhodobě závazným koncepčním dokumentem. SEK průběžně doplňovat rozpracováním aktuálních témat reagujících na dynamické změny ovlivňující energetiku ČR.
  3. Vystavět další jaderné bloky důležité pro zajištění dostatku elektřiny v ČR. Vzhledem k obtížnosti jejich výstavby v současných podmínkách vyžadovat i podporu státu jak z hlediska politického zázemí, tak z hlediska ekonomického rozhodování a financování.
  4. Zachovat a rozvíjet systém CZT tak, aby bylo možné využívat jeho výhod i v podmínkách zpřísněných emisních limitů. V případě potřeby zajistit postupný přechod teplárenského sektoru na jiná primární nebo alternativní paliva - biomasa, odpady, aj.
  5. Zacházet s OZE jako s ostatními zdroji včetně jejich podílu na regulačních službách. Financování podpory OZE je nutno stabilizovat prostředky z aukcí povolenek CO2 a zavedením uhlíkové daně s cílem omezit navyšování plateb spotřebitelů za podporu OZE, které může být již pro část průmyslu likvidační.
  6. Aktivně prosazovat zájmy energetiky ČR v EU a koordinovat rozvoj energetiky ČR s aktuální energetickou politikou EU – udržet principy rozhodování o mixu zdrojů na národní úrovni a zamezit ekonomicky neúměrné podpoře OZE.
  7. Preferovat rozvoj výrobních elektrárenských zdrojů založených na efektivním využívání domácí palivové základny a tím omezit závislost na dovozu.
  8. Omezit nekoncepční vnější zásahy do prostředí energetiky – neúměrná podpora a dotace na jedné straně a neadekvátní daňová zátěž na straně druhé. Stabilizovat investiční a podnikatelské prostředí pro podporu nových investic do energetiky.
  9. Prosazovat postupné propojování regionálních trhů s energiemi s cílem směřování ke společnému evropskému trhu.
  10. Uvést do praxe zjednodušené projednávání přípravy klíčových prvků infrastruktury pro zajištění nezbytného rozvoje ES a dalšího rozvoje trhu. Koordinovat rozvoj posilování PS a propojovacích vedení na evropské úrovni.

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

VI. Mezinárodní energetické regulační fórum (66x)
Další, tentokrát již VI. Mezinárodní energetické regulační fórum proběhne 25. března 2010 Grand Hotel Bohemia, Králodvor...
Kabex: Stánek se Shushi barem, anketa o Fukušimě (54x)
Bohumil Svoboda, ředitel divize Jaderná energetika firmy Kabex, přišel do TV studia na veletrhu Electron 2011 v Praze ří...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (53x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...