Nacházíte se:  Úvod    Energetické strojírenství    Technologický rozvoj v energetice: Je elektřina hlavním energetickým zdrojem budoucnosti?

Technologický rozvoj v energetice: Je elektřina hlavním energetickým zdrojem budoucnosti?

Publikováno: 25.9.2013
Rubrika: Energetické strojírenství

Evropská komise ve všech svých energetických scénářích počítá s rostoucí rolí elektřiny na úkor ostatních energií, zejména ropy. Přispěje tomu i dekarbonizace v dopravě a ve vytápění a chlazení. Mezi odborníky převládl obdobný názor, rozcházeli se však v otázce, z čeho a jak elektřinu vyrábět. Předkládáme vám závěry letošního druhého diskusního setkání z cyklu Energetická bezpečnost ČR, kterou uspořádal Institut pro veřejnou diskusi.

Klíčová slova: energetika, energetická bezpečnost

Hlavní otázkou energetické budoucnosti je, jak nahradit ropu. O tom, že ji v různých oblastech bude postupně nahrazovat elektřina, není pochyb. Hlavním limitujícím faktorem většího využívání elektřiny i tam, kde dosud ropa dominuje, jsou však omezené možnosti uchovávání elektrické energie. Budoucnost elektřiny je proto podmíněná existencí dobrých a bezpečných akumulátorů, které zároveň přispějí ke stabilizaci sítě.

Elektromobilita v nejbližších desetiletích nevytlačí transport postavený na klasických spalovacích motorech. Vize elektromobilu je stará více než století a od počátku ji provázela velká očekávání. K rozvoji elektromobilů však nedošlo právě kvůli absenci potřebných akumulátorů. Vynalezení nové technologie baterií je vždy dlouhý proces, který může trvat i desítky let, proto ani prozatím nelze počítat s rychlým rozmachem elektromobility, zejména ne v nákladní silniční dopravě, kde budou ropné produkty ještě dlouho nezastupitelné.

Evropská i česká energetika postrádají jasnou koncepci, která by zajistila levnou a spolehlivou energii, jež je základem ekonomické prosperity. Evropská energetika se nachází v bezprecedentní míře nejistoty, kdy se nevyplatí investovat do jiných než do štědře dotovaných obnovitelných zdrojů. V důsledku nekoncepčního rozvoje dotovaných obnovitelných zdrojů se zvyšuje cena elektřiny pro koncové uživatele a konkurenceschopnost evropského hospodářství klesá.

Je třeba hledat cesty ke stabilizaci energetické sítě, která se musí vyrovnávat s výkonnostními výkyvy větrných a solárních elektráren. Rozvoj energetických sítí by se měl zaměřit na budování smart grids, které sice tento problém zcela nevyřeší, ale mohou jej významně omezit. V českých podmínkách bude vždy nutné zvažovat, nakolik je výroba solární energie konkurenceschopná ve srovnání se zeměmi s vyšší mírou slunečního svitu. Solární energetiku bude v ČR nutné v budoucnu kombinovat s mikrokogeneračními systémy, které mají u nás větší perspektivu než tepelná čerpadla.

Stabilními výrobními zdroji elektrické energie by se v budoucnu mohly stát například i menší jaderné reaktory čtvrté generace. Momentálně je ve vývoji několik technologií čtvrté generace, potrvá ale ještě nejméně deset až dvacet a možná i více let, než se dočkáme jejich využití v energetice. Oproti dosud používaným reaktorům první až třetí generace se totiž nejedná o technologickou evoluci, ale o revoluci. Další technologií, o které se hovoří, je jaderná fúze, s ní však ani nyní nemůžeme počítat dříve jak za padesát let.

Diskuse se zúčastnili:

Jan Procházka, ředitel Advanced Materials-JTJ s.r.o., je naprosto přesvědčen o tom, že elektřina bude hlavním energetickým zdrojem v budoucnosti. Zároveň ale připomněl, že pro rozvoj elektrifikace je nutný další pokrok ve skladování energií. V otázce z čeho vyrábět elektřinu je skeptický zejména k obnovitelným zdrojům, které destabilizují síť.

Pavel Ripka, děkan Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze, se domnívá, že bez ohledu na očekávané odeznění krize bude spotřeba energií klesat. Budoucnost energetického trhu spatřuje v mikrokogeneracích a trigeneracích a rovněž předpokládá, že elektromobilita se v horizontu desítek let stane běžnou záležitostí.

Petr Míkovec, ředitel útvaru Rozvoj podnikání ČEZ, a. s., upozornil na absenci jasně deklarované koncepce evropské energetiky, která by nastolila jasná dlouhodobá pravidla a tím investorům zaručila větší jistotu. Současná podpora OZE a systém emisních povolenek jsou podle něj dvě protichůdné koncepce a jednoznačně se přiklání na stranu funkčního trhu emisních povolenek.

Radek Škoda, odborník na jadernou energetiku z Fakulty strojní ČVUT v Praze, se ve svém vystoupení zabýval jadernými technologiemi nové generace a možnostmi jejich využití v Česku. Výhody malých reaktorů čtvrté generace spatřuje především v jejich jednoduchosti, vyšší spolehlivosti a flexibilitě.

Libor Kozubík, vedoucí sektoru energetiky pro centrální region IBM (Česko, Maďarsko, Slovensko) se domnívá, že Evropa je, pokud jde o její energetickou budoucnost, na rozcestí. Jedinou možnou cestou k zabezpečení dostatku energie je podle něj termojaderná fúze. Libor Kozubík však jedním dechem dodává, že ta je zatím absolutně nereálná.

Bronislav Bechník, editor portálu TZB info, polemizoval s názory dalších řečníků o nákladnosti fotovoltaiky. Pokud jde například o odvětví dopravy, je podle něj několikanásobně levnější vyrábět mechanickou práci elektromotorem poháněným fotovoltaickými panely než spalovacím motorem poháněným ropnými palivy.

Josef Hůrka, odborný poradce Ekoenergosvazu ČR, si myslí, že v našich podmínkách už elektřina je hlavním a nejdůležitějším zdrojem energie. Pokud jde o její výrobu, je zastáncem jádra a jeho dalšího rozvoje, přestože si myslí, že vlivem technologického pokroku celková spotřeba energií výrazně neporoste.

Lenka Kovačovská z Ministerstva průmyslu a obchodu zdůraznila, že ve Státní energetické koncepci se po zohlednění všech trendů počítá s tím, že spotřeba elektrické energie v budoucnu mírně poroste. V otázce zajištění její výroby se přiklání k nízkoemisním a zároveň stabilním zdrojům.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Do funkce GŘ Kovosvit MAS se vrací Filip Winkelhofer (43x)
Dnes, 19. 9. 2016, bylo oznámeno zaměstnancům i obchodním partnerům Kovosvit MAS, že do funkce generálního ředitele se v...
Strojírny ArcelorMittal v Ostravě slaví v lednu 55 let od svého vznikuStrojírny ArcelorMittal v Ostravě slaví v lednu 55 let od svého vzniku (38x)
Na začátku letošního roku uplynulo 55 let od zrodu strojíren ArcelorMittal Engineering Products Ostrava (AMEPO). Ty vzni...
Češi dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně ŽelinaČeši dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně Želina (37x)
Po úspěšně skončených komplexních zkouškách odstartovala dnes provoz dvojice tzv. vírových turbín v areálu malé vodní el...