Nacházíte se:  Úvod    Energetické strojírenství    TAMEH Czech spustila v huti ArcelorMittal Ostrava nový kotel

TAMEH Czech spustila v huti ArcelorMittal Ostrava nový kotel

Publikováno: 3.1.2017
Rubrika: Energetické strojírenství, Uhelné

Ostravská energetická společnost TAMEH Czech, která je součástí společného podniku skupin ArcelorMittal a Tauron, uvedla do provozu nový fluidní kotel K14 za 1,8 miliardy korun. K 14 nahrazuje čtyři nejstarší uhelné kotle. Technologii postavil finský dodavatel Valmet. Výstavba začala 15. prosince 2014 a nyní je kotel uveden do provozu. Část oceli, z níž je kotel postaven, dodala huť ArcelorMittal Ostrava a její dceřiné společnosti.

„Úspěšně jsme dokončili největší investici od výstavby minihuti v 90. letech. Kotel plně nahradí stávající zařízení a zároveň sníží emise plynů i prachu,“ přibližuje význam nové investice ředitel TAMEH Czech Petr Baranek. Například emise CO2 poklesnou o 60 tisíc tun. „Jsem opravdu rád, že se nám daří realizovat takto významné investice. Zajištujeme jimi nejen lepší životní prostředí, ale i naši budoucnost,“ dodává Baranek.

Nový kotel K14 nahradil čtyři nejstarší uhelné kotle. Má vysokou garantovanou účinnost, která přesahuje 92 % při dosažení velmi nízkých emisí: emise oxidů síry snížil o 1 000 tun a emise dusíku o 700 tun ročně. Vysoká účinnost kotle v konečném důsledku umožní i snížení potřebného množství paliva - černého uhlí. Dokonalé odprášení spalin pak zajišťuje moderní tkaninový filtr.

Kotel je 54 metrů vysoký a je zavěšen na ocelové konstrukci o hmotnosti přes 1 200 tun. Tlakové části kotle jsou rovněž ocelové a váží dalších 1 000 tun. Kotel vyrábí z černého uhlí páru, která slouží k výrobě elektrické energie, tepla a stlačeného a dmýchaného vzduchu pro provozy ostravské huti. Pro nájezd je vybaven čtyřmi plynovými hořáky s instalovaným výkonem 4 x 30 MW.

„Výstavba kotle ve výrobním areálu s vysokými bezpečnostními požadavky byla velmi náročná. Díky naší 30leté zkušenosti v oboru jsme ale ve výběrovém řízení nabídli nejlepší řešení a kotel K14 jsme nyní úspěšně předali zadavateli. Velmi si vážíme toho, že jsme se na projektu mohli podílet,“ říká Kai Mäenpää, ředitel finské společnosti Valmet, dodavatele kotle K14.

Investice do nového kotle činila 1,8 miliardy korun. Jedná se tak o největší investici do modernizace v ostravském závodě od výstavby minihuti v 90. letech. Na projekt získala TAMEH Czech dotaci ve formě 4,3 milionu kusů povolenek CO2zdarma. Na výstavbě kotle se podílely také místní firmy Gascontrol, Ridera, RPS a další. 

Zajímavosti o K14:

  • největší investice v huti od 90. let 20. století (1,8 miliardy korun),
  • zahájení výstavby 15. 12. 2014,
  • výška 54 metrů,
  • kotel nestojí na zemi, ale je zavěšen na ocelové konstrukci o hmotnosti přes 1 200 tun,
  • ocelové tlakové části kotle váží 1 000 tun,
  • vyrábí páru o těchto technických parametrech: 248 MWth, 89 kg/s, 104 bar, 525°C,
  • největší pokrok ve výstavbě kotle byl zaznamenán v září a říjnu 2015, kdy se na stavbě odpracovalo průměrně 18 000 hodin týdně.

TAMEH Czech, dříve ArcelorMittal Energy Ostrava, je součástí česko-polského společného podnikuTAMEH Holding sp. z o.o. (Tauron ArcelorMittal Energy Holding), který spojuje polskou energetickou skupinu Tauron a skupinu ArcelorMittal. Obě společnosti mají ve společném podniku 50 % akcií a zabývají se energetickými aktivitami na polské i české straně. Za ostravskou huť se do společného podniku vyčlenil bývalý energetický závod huti ArcelorMittal Ostrava. Ten má celkový instalovaný výkon kotelny 1 435 t/h, instalovaný výkon elektrárny činí 254 MW. Veškerá energie spolu se stlačeným a dmýchaným vzduchem či párou, které se také vyrobí na energetice, se využívá přímo v ostravské huti. V topné sezoně vyrábí energetika teplo také pro obyvatele obvodu Ostrava - Jih. TAMEH Czech má 345 zaměstnanců.

ArcelorMittal Ostrava a.s.patří do největší světové ocelářské a těžařské skupiny ArcelorMittal. Ročně vyrábí více než 2 miliony tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví a strojírenství. Je největším výrobcem silničních svodidel a jediným výrobcem transformátorových plechů v Česku. Kromě tuzemského trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. ArcelorMittal Ostrava a její dceřiné společnosti mají 7 250 zaměstnanců. Průměrný výdělek v roce 2015 činil 34 615 korun. Díky nadstandardní ekologizaci dokončené v roce 2015 vyrábí společnost surové železo i ocelové výrobky s minimálním možným dopadem na životní prostředí. Jediným akcionářem je ArcelorMittal S.A.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
TAMEH Czech spustila v huti ArcelorMittal Ostrava nový kotel

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (42x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (34x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Arabelle, nejvýkonnější parní turbína na světěArabelle, nejvýkonnější parní turbína na světě (34x)
Společnost Alstom je předním světovým dodavatelem „konvenčních částí“ (strojoven) pro jaderné elektrárny a j...