Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Strojírenské fórum – na začátek se představili úspěšné exportéři

Strojírenské fórum – na začátek se představili úspěšné exportéři

Publikováno: 16.3.2015, Aktualizováno: 18.3.2015 20:31
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Energetické strojírenství

Export, inovace, kreativita, podpora exportu, úspěch... To byla slova, která byla slyšet nejčastěji v rámci Strojírenského fóra. To začalo za účasti cca 200 návštěvníků 11. března v Obecním domě v Praze. Akci, která skončila 12. března 2015, pořádala společnost Exponex a odborný časopis o energetice a energetickém strojírenství All for Power byl mediálním partnerem.

Při některých přednáškách se doslova tajil dech, jako například v při vystoupení Zbyňka Frolíka, majitele velmi úspěšné firmy LINET Group, která je světovým výrobcem nemocničních lůžek. „Náš aktuální úspěch je výsledkem, mimo jiné, i deseti let inovací a vývoje. Mnoho firem v naší zemi má obrovský potenciál uspět v zahraničí. Je potřeba si dávat jen ty nejvyšší cíle a nebát se překážek. Kopírují nejen Číňané, ale třeba i Italové, Španělé nebo Turci. Vstup na čínský trh je velice komplikovaný. Ale překážky jsou pouze a jen v našich hlavách,“ uvedl Z. Frolík. Podle jeho slov napomáhají uplatnění českých výrobních firem v zahraničí i mise českého prezidenta a aktuální podpora exportu pro český průmysl a strojírenství ze strany ministerstva průmyslu a obchodu. „Výrazně se například zlepšila práce ze strany CzechTrade a přístup našich zahraničních zastoupení. „Máme například výborné zkušenosti s tím, pokud se schůzky konají na půdě českých ambasád. Dodává to jednání s partnerem velkou váhu,“ dodal Z. Frolík.

Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR pro Hospodářskou politiku a konkurenceschopnost, hovořil před zástupci firem o důležitosti kreativity pro rozvoj a úspěch firem a uvedl zajímavé příklady. „Nebojte se dát šanci mladým studentům a pozvěte je na jednání a porady do svých manažerských týmů. Nejsou zatížení čísly a plněním operativního plánu a mohou vnést do vašeho podnikání invenci. Výrobce aut by měl určitě vyslechnout představy žen nebo seniorů na to, co má auto umět. Nebojte se zaměstnat nebo spolupracovat s Indem, kteří vám mimo jiné poradí, že klaksony v autech musí být pro indický trh daleko výkonnější, než auto pro český trh,“ vyslovil zajímavé myšlenky R. Špicar.

O situaci na trhu hovořil i Daniel Horský z firmy KOVOSVIT MAS, a.s. Ten popsal historii firmy a úspěchy, které firma v posledních letech zaznamenává na zahraničních trzích, především pak v Rusku a dalších státech Společenství nezávislých států. Neopomenul však popsat aktuální problémy, se kterými export této úspěšné firmy negativně souvisí. „Konflikt na Ukrajině, pád rublu o téměř 50 % a komplikované získání povolení na prodej obráběcích strojů ... Naše výrobky jsou totiž podle některých pramenů typickým příkladem zboží dvojího použití. Jednání na Licenční správě ministerstva průmyslu a obchodu se vyvíjejí dobře,“ uvedl Daniel Horský.     

Zajímavá byla i přednáška Ivety Ocáskové, výkonné ředitelky pro Korporátní bankovnictví Komerční banky. Ta prezentovala novinky banky, které by měly v konečném důsledku pomoci firmám zvyšovat konkurenceschopnost v rámci exportu. „Strojírenství je pro Komerční banku velice důležitým oborem. Velice nás těší, že ze 17 tisíc českých exportérů je 9 tisíc klientů naší banky, z 3 800 strojírenských firem je pak 1 600 našimi klienty,“ uvedla I. Ocásková.

Program Strojírenského fóra pokračoval první den přednáškami, které se týkaly především problematiky dotační politiky státu, konkrétních příkladů využití výsledku výzkumu v praxi, modelů spolupráce výzkumu a vývoje s praxí, dále se jednalo o zkušenostech s inovačními procesy, o podpoře výzkumu, vývoje a inovací a možnostech financování. 

Druhý den byla na programu problematika technického školství v Česku. Diskutovalo se o duálním systému vzdělávání, připraveny byly přednášky o stavu školství na Slovensku a Německu. Posluchači se mohli těšit i na konkrétní příklad spolupráce poskytovatelů technického vzdělávání s průmyslovým podnikem, konkrétně TOS Varnsdorf. 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Související články


Fotogalerie
Iveta OcáskováDaniel HorskýModerátorka Daniela Písařovicová předává slovo Zbyňkovi FrolíkoviPohled do zaplněného sálu Obecního domu v Praze

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (66x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (63x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (56x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...