Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Stavba chladicí věže paroplynového cyklu je před dokončením; montážní práce běží naplno

Stavba chladicí věže paroplynového cyklu je před dokončením; montážní práce běží naplno

Publikováno: 17.4.2012
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Plynárenství, Plynové

Do druhého roku se přehoupla výstavba paroplynového cyklu Skupiny ČEZ v Počeradech. Zatímco koncem loňského března se zde teprve poklepávalo na pomyslný základní kámen stavby, v současné době se již naváží a montuje potřebná technologie. Ocelové skelety budov jsou kompletně opláštěné a nové chladicí věži zbývají už jen poslední metry k dokončení. Jak za Skupinu ČEZ uvedl Jiří Šinágl, vedoucí projektového týmu paroplynového cyklu Počerady, stavbě až na mrazivé týdny z přelomu ledna a února letošního roku stále přeje počasí.

„Proto všechny zemní i stavební práce probíhaly poměrně rychle. Stavební připravenost je prakticky u konce a nyní už probíhají montážní práce. Například v únoru byla zahájena montáž plynových turbín s příslušenstvím. Na svém místě je již plynová turbína GT1 a generátor 1, přičemž k jejich přesunu ze skladovací plochy do strojovny plynových turbín bylo použito speciální provizorní hydraulické zařízení, takzvaná portálová konstrukce,“ přibližuje aktuální stav Jiří Šinágl. Jak dodal, rovněž proběhlo vyrovnávání soustrojí turbíny a generátoru spojeného hřídelem.

Začátkem dubna se pak na základ ve strojovně začal umisťovat takzvaný Base modul, který ve finále obnáší systém olejového hospodářství, přívod plynu a další zařízení pro plynovou turbínu GT1. „Nyní se už připravuje montáž portálového zařízení na bloku 2, kam bude zasunuta plynová turbína GT 2 a její generátor. Obojí by mělo být na místě kolem 20. dubna. Celkové dokončení veškerých montážních prací na obou turbínách je naplánováno na konec letošního srpna. Po jejich skončení budou zahájeny intenzivní zkoušky jednotlivých systémů turbín. Veškeré práce musí být dokončeny tak, aby 8. listopadu 2011 mohlo proběhnout první zapálení turbíny GT1,“ řekl dále Jiří Šinágl.

Koncem dubna dosáhne své finální výšky 128,3 metru nová chladicí věž paroplynového cyklu. S její výstavbou se přitom začalo před rokem, konkrétně 1. dubna. „Díky kvalitnímu geologickému podloží nebylo zapotřebí věž stavět na pilotech, čímž jsme ušetřili poměrně dost času. Koncem loňského června tak byly hotovy obvodový betonový pás a bazén, takže výstavba věže se mohla rozběhnout směrem vzhůru. Jakmile dosáhne výšky 126,8 metru, začne se osazovat železobetonovým ochozem, který ji navýší na zmiňovaných 128,3 metru. Ochoz se bude skládat z dvoumetrových prefabrikovaných kusů, které budou na svá místa usazována pomocí jeřábu,“ poznamenal Jiří Šinágl.

Hned po dokončení koruny věže přijde na řadu montáž vestavby z kompozitu a nerez ocelových spojovacích prvků. Zároveň budou probíhat vnější povrchové úpravy a veškeré nátěry pláště. Kompletně by měla být chladicí věž hotova do konce září letošního roku. Po těsnostní zkoušce bazénu se pak celý chladicí okruh začne postupně uvádět do provozu.

Výstavba první paroplynové elektrárny ČEZ o výkonu 880 MW v areálu elektrárny Počerady začala 25. března 2011 slavnostním poklepáním na základní kámen. Generálním dodavatelem stavby je Škoda Praha Invest. Plynové turbíny jsou od firmy Siemens, spalinový kotel s příslušenstvím od SES Tlmače a parní turbína od Škoda Power. Stavební část má na starosti Metrostav Praha. Dodavatelem plynu bude RWE, přičemž přípojku realizuje N4G. Ještě před zahájení vlastní stavby proběhly přípravné práce. Mezi ně lze započítat opravu 40 let starého přivaděče surové vody z řeky Ohře pro Elektrárnu Počerady, jehož další životnost bude vyhovovat i novému paroplynovému zdroji. Proběhla rekonstrukce budovy služeb a byla navýšena kapacita biologické čističky odpadních vod.

Přesné celkové náklady na výstavbu paroplynového cyklu budou známy až po ukončení projektu s přihlédnutím na eliminaci veškerých identifikovaných rizik projektu a zhodnocení finálních investičních nákladů na straně investora. Předběžná cena byla zatím vyčíslena na zhruba 17 miliard korun. Zkušební provoz by měl nový paroplyn zahájit ve druhém pololetí roku 2013. V nové elektrárně bude pracovat 26 zaměstnanců. Jejich skupina bude vytvořena kombinací nového náboru a převodem ze stávající elektrárny, za které však budou doplňováni a nabíráni noví zaměstnanci.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Budova strojovny plynových turbin a spalinové kotle.Detail vzduchotechniky strojovny plynových turbinPohled na střechu budovy strojovny plynových turbin, v pozadí chladící věžPohled na chladicí věž od vstupu do hnědouhelné elektrárny PočeradyPosuvné vedení  chladicí věže -  1,4 metru za dva dny, tak  rostla stavba vzhůruNetradiční pohled ze „dna“ – bazénu  chladicí věže k jejímu vrcholu

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (60x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (58x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...