Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Spuštěno naplno. Vysavače prachu a další odprašovací zařízení za 2,6 miliardy jsou v plném provozu

Spuštěno naplno. Vysavače prachu a další odprašovací zařízení za 2,6 miliardy jsou v plném provozu

Publikováno: 16.12.2015
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Firemní zpravodajství

Do plného provozu bylo na konci roku uvedeno hned několik zařízení, které se postarají o zachycení prachu při výrobě železa a oceli. Snížení prašnosti pocítí jak zaměstnanci těžkých provozů, tak obyvatelé v okolí hutě. Investice za více než 2,6 miliardy korun pomůžou snížit celkové emise tuhých znečišťujících látek v ovzduší asi o třetinu. Historicky největší fáze ekologizace v Třinci je hotová. Tím ale Třinecké železárny (TŽ) nekončí.

Zatímco při přibližně stejném objemu výroby oceli přesahující 2 miliony tun Třinecké železárny vypustily před deseti lety do ovzduší téměř 5,5 tisíce tun prachu, v roce 2014 to bylo 560 tun, historicky nejméně.

„V letošním roce se hodnoty prachu opět sníží. Věříme, že to bude maximum toho, co nové látkové filtry a moderní technologie výroby zaváděné v Třinci dokáží. Na všech zásadních provozech již máme instalovány filtrační a odsávací zařízení v kategorii nejlepších dostupných technik. Jinak řečeno, je to to nejlepší, co se ve světě pro snížení emisí prachu v průmyslu používá,“ vysvětluje generální ředitel Třineckých železáren Jan Czudek. Předpokládá, že by prach mohl klesnout pod 500 tun ročně, což je přibližně o 90 % méně než v roce 1995.

Stane se tak především díky stavbám obřích vysavačů na třech zařízeních: aglomeraci, kyslíkové konvertorové ocelárně (KKO) a obou vysokých pecích. K největším znečišťujícím zdrojům patří aglomerace, kde dochází ke spékání rudy a dalších surovin potřebných pro výrobu železa, a kde prašnost dosahovala nejvyšších hodnot.

Odprášení spalin a uzlů aglomerace II. za téměř miliardu korun pomůže snížit emise o přibližně 126 tun za rok a na koncentrace menší než 15 miligramů na metr krychlový. Efekt by měli pocítit zejména obyvatelé Českého Těšína, kam emise kvůli převládajícímu směru větru nejčastěji směřovaly.

Lepší pracovní prostředí a zároveň menší úlet prachu do ovzduší zajistilo sekundární odprášení haly KKO rovněž za necelou miliardu. Objem prachu by měl klesnout asi o 154 tun ročně. Odprášení se zde instalovalo za plného provozu.

Zbytkový úlet má za rok průměrně dosáhnout hodnot menších než 10 miligramů na metr krychlový. „Zařízení funguje v podstatě jako vysavač, namísto jednoho pytlíku na prach jich má několik tisíc o velikosti osmi metrů,“ objasňuje Jan Czudek. Taktéž u odsávání odléváren vysokých pecí se hodnoty prachu přiblížily k minimu díky nejmodernější technologii tkaninových filtrů, které odsávají s vysokou účinností i velmi jemné prachové podíly.

Třinecké železárny investovaly od počátku roku 2013 do konce roku 2015 jen do ekologizace téměř 3 miliardy korun. Velkou část pomohla pokrýt dotace z 36. a 38. výzvy Operačního programu životní prostředí. Na další projekty se již nyní největší výrobce oceli v České republice chystá.

Většina z nich se opět týká odprášení, výše investice má dosáhnout téměř jedné miliardy korun. Ne všechny se ale týkají pouze prachu. „Už v příštím roce dokončíme investici, která sníží emise oxidů síry do ovzduší, které samozřejmě působí na životní prostředí škodlivě. Půjde o zařízení pro odsíření naší první aglomerace,“ dodává ředitel pro investice a strategii Radek Olszar.

Letos byly zahájeny přípravné práce na projektu dávkování aktivního uhlí do spalin spékacích pásů obou aglomerací, což by mělo být dokončeno v první třetině roku 2016. „Spékací pásy aglomerací jsou nejvýznamnějším zdrojem emisí dioxinů, takže od roku 2016 předpokládáme jejich významné snížení,“ doplňuje Olszar.  

Třinecké železárny plánují do roku 2019 investovat do modernizace a obnovy zařízení asi 12 miliard korun. Z toho 2 miliardy představují ekologické akce.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Diskuse

Spuštěno naplno. Vysavače prachu a další odprašovací zařízení za 2,6 miliardy jsou v plném provozu

vysavače prachu
Dobrý den, nakládání s odprašky z hutní výroby se řídí platnou legislativou. Hutě se snaží o navrácení zpět do procesu hutní výroby, ale toto nejde u všech typů odprašků...
vysavače prachu
Dobrý den, napadá mi jen otázka co se dále děje s vysátým prachem. Jak je dále uskladňován, zpracováván a pod. Děkuji. R.K....
počet příspěvků: 2 | poslední příspěvek: 5.1.2016 09:31vstup do diskuse >>

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (60x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (58x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...