Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Firemní zpravodajství    Společnost ZAT zvýšila ve fiskálním roce 2011 tržby o 20 procent

Společnost ZAT zvýšila ve fiskálním roce 2011 tržby o 20 procent

Společnost ZAT a.s. oznámila výsledky hospodaření za fiskální rok 2011. V tomto období firma zaznamenala výrazné zlepšení ve všech ekonomických a finančních ukazatelích. V oblasti tržeb dosáhla společnost ZAT meziročního růstu o téměř 20 %, zároveň vzrostl i provozní hospodářský výsledek. Ukazatel EBITDA se meziročně zvýšil o 50 %.

Ve fiskálním roce 2011 společnost ZAT vykázala tržby ve výši 640 236 tis. korun a výkony ve výši 677 164 tis. korun. Základní kapitál k 31. 3. 2012 činil 215 000 tis. korun, vlastní kapitál 331 689 tis. korun. Stav aktiv byl ke konci fiskálního roku 2011 v hodnotě 928 464 tis. korun. Ve fiskálním roce 2012 očekává společnost ZAT pokračování ekonomického růstu. Objem rozpracovaných zakázek v současné době (tzv. backlok) je téměř 1,3 mld. korun. Do čtyř let chce firma zvýšit objem tržeb na dvojnásobek. Úspěchem je rovněž růst pravidelně sledované přidané hodnoty a jejího podílu na tržbách, který představuje v současné době téměř 50 %. „Jde o výsledek dlouhodobé orientace na zakázky s nižším objemem nakupovaných dodávek a naopak s vyšší náročností a využití odborných kompetencí našich zaměstnanců,“ říká Vladislava Česáková, členka představenstva ZAT a.s. Ve fiskálním roce 2011 pokračovala další etapa rekonstrukce areálu sídla společnosti v Příbrami. I přes významné finanční investice se firmě ZAT podařilo také díky zvýšeným příjmům z nových zakázek meziročně snížit celkové úvěrové zatížení o 20 %. „Rok 2011 byl pro ZAT zdařilý nejen z pohledu finančních ukazatelů, ale i z hlediska obchodních příležitostí. Byl také rokem, ve kterém byla úspěšně provedena rozsáhlá organizační změna. Reorganizace pracovních týmů přinesla zlepšení řízení firmy ve všech úrovních a činnostech, zvýšení výkonu společnosti, vyšší transparentnost vůči zákazníkům a dalším potřebám našich partnerů včetně zvýšení osobní motivace zaměstnanců,“ konstatuje Ivo Tichý, člen představenstva společnosti ZAT.

Co rok přinesl
Mezi významné zakázky ZAT za fiskální rok 2011 patří např. výměna řídicích systémů v JE Dukovany a v teplárně Náchod, rekonstrukce regulátorů turbíny a buzení na vodní elektrárně Gabčíkovo, dodávka řídicího a monitorovacího systému pro bioplynovou stanici v Zemědělském obchodním družstvu Mrákov i dodávka řídicího a monitorovacího systému pro řízení úpravny důlních vod Emerán Severočeských dolů a.s. Firma ZAT otevřela v březnu 2012 nové sídlo ve slovenské Trnavě, kde má pobočku od roku 2008.

 

Dceřiná společnosti MDM Centrum zabývající se léčbou bolestivých komplikací diabetu a poruch spojených s mikrocirkulací provedla vyhodnocení dvouleté ambulantní praxe MDM Center v České republice, které potvrdilo 80% účinnost léčebné terapie MDM. Nové pobočky MDM Centra byly v průběhu fiskálního roku otevřeny v Praze a ve Zlíně. Úspěšně byly také dokončeny klinické zkoušky na diagnózu poruch spojených s mikrocirkulací a byl zahájen sběr dat s cílem ověřit další možnosti léčebné terapie pro nové diagnózy.


ZAT v číslech
Dodávky do zahraničí v současné době tvoří cca 35 procent celkového objemu tržeb. Společnost investuje do nových produktů a inovací ročně 40 mil. korun. ZAT si udržuje vysoké technické know-how, v současné době má 370 zaměstnanců z toho 79 procent s VŠ a SŠ vzděláním. Do roku 2015 očekává nárůst na cca 500 zaměstnanců. Česká společnost ZAT a.s. je etablovanou firmou v oboru automatizace technologických procesů v České republice i v zahraničí. Zajišťuje dodávky ASŘTP (automatický systém řízení technologických procesů) včetně koordinace všech potřebných činností a subdodávek v oblasti automatizace pro energetiku a průmyslové procesy. Silnou stránkou firmy je návrh a realizace technických koncepcí a hierarchií řídicích systémů technologických procesů pro různé stupně bezpečnosti.
V oblasti automatizace patří mezi nejdéle podnikající firmy na světě, letos slaví 50 let od svého založení. Firma ZAT má vlastní vývoj, projekci, výrobu, instalaci i servis elektronických zařízení, řídicích systémů a jejich komponent. Společnost ZAT je také výrobcem zdravotnických přístrojů.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (69x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (59x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (56x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...