Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Společnost ModemTec otevřela v Třinci nejmodernější centrum pro energetický výzkum a vývoj v České republice

Společnost ModemTec otevřela v Třinci nejmodernější centrum pro energetický výzkum a vývoj v České republice

Nová zařízení a inovace pro energetiku třetího tisíciletí vzniknou v Třinci. Nově otevřené Centrum pro inteligentní energetiku se stalo nejlépe vybaveným vývojovým pracovištěm svého druhu v České republice a patří ke špičce výzkumných center a laboratoří v Evropě. České Centrum pro inteligentní energetiku umožní realizaci výzkumných projektů pro technologie Smart Grid i komerční testování elektrických spotřebičů a zařízení.

Nejmodernější vývojové centrum svého druhu v ČR otevřela v Třinci společnost ModemTec, přední světová společnost v oblasti výzkumu a vývoje pro Chytré sítě (Smart Grid).

Tlak na výzkum a vývoj technologií a zařízení pro chytré sítě vytváří mimo jiné nestabilita distribučních soustav způsobená masivním zapojením ekologických zdrojů energie s kolísavou dodávkou vyrobené elektřiny. Nedílnou součástí těchto sítí jsou inteligentní elektroměry i další zařízení, která je obtížné či zdlouhavé v běžných podmínkách testovat.

Právě proto se ModemTec rozhodl vybudovat v Třinci Centrum pro inteligentní energetiku. Jako přední světová společnost v oboru komunikace po elektrické síti a měření elektrické energie jsme potřebovali zkušebnu a softwarovou laboratoř s takovým vybavením, které doposud v České republice na jednom místě chybělo,“ uvedl Jiří Zaoralek, ředitel společnosti ModemTec.

V sítích Smart Grid je běžné nejen realizovat na dálku odečty stavu elektroměrů, ale například také ovládat z chytrého telefonu na dálku jednotlivé spotřebiče, regulovat topení či v každém okamžiku sledovat konkrétní spotřebu energie v objektu či v domácnosti.

„Centrum umožní ověřit přesnost navrhovaných výrobků, jejich dlouhodobou spolehlivost i chování v rámci uměle vytvořené třífázové soustavy,“ dodává Jiří Zaoralek.

Své kapacity otevře výzkumné pracoviště v Třinci nejen zřizovateli, společnosti ModemTec, ale také dalším firmám z oboru a akademické sféře. Cílem Centra je podpořit vývoj moderních zařízení pro energetiku třetího tisíciletí.

Hlavními součástmi Centra jsou softwarová laboratoř a unikátně vybavená zkušebna. Softwarová laboratoř je určena především pro analýzu, syntézu a simulaci navrhovaných řešení, jejichž cílem je v krátkém čase vytvořit kvalitní produkt. Součástí zkušebny jsou pak především unikátní přístroje, které řadí pracoviště k nejmodernějším a nejlépe vybaveným zkušebnám v Evropě.

Investice do vybudování unikátního Centra překročila 17 milionů Kč. Částkou 8 mil. Kč podpořila jeho vznik Evropská unie prostřednictvím dotace z Operačního programu Podnikání a inovace – Potenciál. Více informací o Centru a konkrétním vybavení mohou zájemci nalézt na stránkách www.cie-trinec.cz.

Starostka Třince Věra Palkovská, Jiří Zaoralek, ředitel společnosti ModemTec (vlevo) a Bedřich Beneš, ředitel Centra při inteligentní energetiku, slavnostně otevírají Centrum pro inteligentní energetiku.

Více o společnosti ModemTec:

Společnost ModemTec patří k předním světovým společnostem v oblasti výzkumu a vývoje pro Chytré sítě (Smart Grid). ModemTec vyvíjí produkty založené na spolehlivé úzkopásmové komunikaci po elektrické síti – inteligentní elektroměry, modemy pro datové přenosy v průmyslovém prostředí, datakoncentrátory, lokální řídící jednotky a další zařízení. Společnost se intenzivně podílí na vývoji řešení pro dálkové odečty médií, komunikaci po sítích středního i vysokého napětí a angažuje se na vytváření bezpečnostních norem v této oblasti. Více na www.modemtec.cz.

 

Mediální partneři rubriky Technologie, materiály:

   

Mediální partner rubriky Rozvody energií:

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Pravidla pro rozdělení německo-rakouské obchodní zóny jsou stanovená (609x)
Agentura pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER) rozhodla o vytvoření regionů pro výpočet kapacity. Součá...
ČEZ Distribuce bude dálkově měřit všechny distribuční trafostaniceČEZ Distribuce bude dálkově měřit všechny distribuční trafostanice (68x)
Obecně známé tvrzení „…kdo měří ví a kdo ví měří…“ platí v distribuční soustavě dvojnásob. Toho jsou si velmi dobře vědo...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (64x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...