Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    SP ČR: Zpracovatelský průmysl táhne ekonomiku téměř z poloviny

SP ČR: Zpracovatelský průmysl táhne ekonomiku téměř z poloviny

Publikováno: 28.8.2015
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Česká ekonomika ve 2. čtvrtletí meziročně stoupla o 4,4 procenta. Jejím tahounem je zpracovatelský průmysl, který meziročně vzrostl o 7 procent. Téměř polovina růstu hrubé přidané hodnoty (úzce souvisí s hrubým domácím produktem, který se liší od HPH pouze o čisté daně na produkty) je právě díky zpracovatelskému průmyslu.

„Jsem výsledky potěšen. Opět se potvrzuje klíčová role našeho průmyslu,“ uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák. Podstatné je, že meziroční růst ekonomiky je největší od konce roku 2007, projevující se v té či oné míře napříč sektory, a dochází ke zvyšování investic.

„Čísla by neměla vést k uspokojení. Před vládou stojí řada úkolů, jak zlepšit podnikatelské prostředí a pomoci tím firmám. Zejména nepovažujeme za dobrou platnou legislativu v oblasti investic,“ uvedl Jaroslav Hanák.

„Na našem Sněmu v Brně v polovině září chceme vládě předložit seznam požadavků, které by z pohledu průmyslu měla splnit do konce svého mandátu,“ doplnil Jaroslav Hanák.

SP ČR upozorňuje na to, že ne všechny průmyslové firmy jsou ještě v dobré kondici. Podle jeho srpnového šetření dvě pětiny společností hlásí meziroční zlepšení ekonomické situace, zatímco více jak čtvrtina (28 %) uvádí zhoršení své kondice. Optimističtější jsou velké společnosti s obratem nad jednu miliardu korun.

Svaz průmyslu a dopravy ČR je největším zaměstnavatelským svazem v České republice. Zastřešuje 28 svazů a asociací a 130 individuálních členských firem. Celkově hájí zájmy 10,5 tisíce firem, které zaměstnávají 800 tisíc pracovníků. Je nestátní organizací, nezávislé na vládě, politických stranách a odborech, ovlivňující hospodářskou a sociální politiku vlády a působící na vytváření optimálních podmínek pro podnikání. Hájí zájmy zaměstnavatelů v evropských a světových organizacích, zejména jako člen evropské konfederace zaměstnavatelů BUSINESSEUROPE.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

VI. Mezinárodní energetické regulační fórum (65x)
Další, tentokrát již VI. Mezinárodní energetické regulační fórum proběhne 25. března 2010 Grand Hotel Bohemia, Králodvor...
Kabex: Stánek se Shushi barem, anketa o Fukušimě (54x)
Bohumil Svoboda, ředitel divize Jaderná energetika firmy Kabex, přišel do TV studia na veletrhu Electron 2011 v Praze ří...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (53x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...