Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    SP ČR ocenil české diplomaty za podporu exportu

SP ČR ocenil české diplomaty za podporu exportu

Publikováno: 1.9.2015
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) Radek Špicar ve svém projevu při setkání vedoucích Zastupitelských úřadů České republiky (ZÚ ČR) v zahraničí velvyslancům poděkoval za jejich podporu exportu. „Je to nepostradatelná pomoc zejména na náročných trzích mimo Evropskou unii,“ uvedl Radek Špicar.

Jak dnes na Ministerstvu zahraničních věcí ČR v Černínském paláci zdůraznil, podobná setkání jsou pro diplomaty užitečnou zpětnou vazbou.

Jak například ukazuje průzkum SP ČR mezi vývozci, top exportní destinací zájmu zemí mimo EU je nadále Ruská federace. V první desítce nejvíce poptávaných exportních destinací jsou další země BRIC jako je Čína (2. místo), Brazílie (4. místo) a Indie (5. místo). Mezi nejžádanějšími destinacemi se umístil také Vietnam, Kazachstán, Turecko či Saudská Arábie. Čeští exportéři mají však zájem i o takové destinace jako je Ázerbájdžán, kam v polovině září zamíří podnikatelská mise SP ČR jako doprovod prezidenta republiky Miloše Zemana. Další mise SP ČR je plánována od 11. října 2015 na Tchaj-wan. V letošním roce proběhne ještě několik dalších zahraničních cest podnikatelů.

Radek Špicar upozornil také na téma exportního financování. „Nemělo by být nastaveno tak, aby znevýhodňovalo české exportéry oproti zahraničním,“ uvedl Radek Špicar.

SP ČR je součástí podpory exportu, mezi jeho aktivity patří spoluorganizace každoročních konzultací firem s ekonomickými diplomaty a řediteli zahraničních kanceláří agentury CzechTrade ve spolupráci s MZV a MPO.

Mezi jeho nejbližší akce patří panelová diskuse na téma Český export se zaměřením na příležitosti a bariéry, která se uskuteční na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně ve středu 16. září 2015.

Svaz průmyslu a dopravy ČR je největším zaměstnavatelským svazem v České republice. Zastřešuje 28 svazů a asociací a 130 individuálních členských firem. Celkově hájí zájmy 10,5 tisíce firem, které zaměstnávají 800 tisíc pracovníků. Je nestátní organizací, nezávislé na vládě, politických stranách a odborech, ovlivňující hospodářskou a sociální politiku vlády a působící na vytváření optimálních podmínek pro podnikání. Hájízájmy zaměstnavatelů v evropských a světových organizacích, zejména jako člen evropské konfederace zaměstnavatelů BUSINESSEUROPE.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

VI. Mezinárodní energetické regulační fórum (65x)
Další, tentokrát již VI. Mezinárodní energetické regulační fórum proběhne 25. března 2010 Grand Hotel Bohemia, Králodvor...
Kabex: Stánek se Shushi barem, anketa o Fukušimě (54x)
Bohumil Svoboda, ředitel divize Jaderná energetika firmy Kabex, přišel do TV studia na veletrhu Electron 2011 v Praze ří...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (53x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...