Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    SP ČR: Exportéry to Táhne do vzdálených zemí

SP ČR: Exportéry to Táhne do vzdálených zemí

Publikováno: 27.1.2016
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Rusko, Čína, Brazílie, Indie, Vietnam, Kazachstán, ale také Írán, Kuba a další vzdálené destinace zajímají české exportéry. V letošním roce je poměrně velký zájem o země bývalého Sovětského svazu, vedle Kazachstánu také o Ázerbájdžán a Kyrgyzstán, ale i o Latinskou Ameriku a asijské země. Vyplývá to ze zjišťování mezi českými exportéry, z nichž řada se účastní podnikatelských misí organizovaných Svazem průmyslu a dopravy ČR (SP ČR).

Účastníci těchto misí se dnes večer na pozvání SP ČR a jeho prezidenta Jaroslava Hanáka sejdou v reprezentačních prostorách Lichtenštejnského paláce v Praze. Více než 120 ředitelů firem zastupuje zejména oblast strojírenství, ale také elektrotechniku, dopravní prostředky a další sektory. Neformálního setkání se zúčastní také zástupci bankovního sektoru a pojišťovnictví.

Na akci vystoupí předseda Senátu ČR Milan Štěch, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek, přítomni budou tři náměstci ministrů a také šéfové agentury CzechTrade a CzechInvest a další hosté.

SP ČR pořádá tato setkání již několik let s cílem v neformální atmosféře prodiskutovat s exportéry témata jejich zájmu, a to zejména ohledně financování exportu, podpory jejich účasti na mezinárodních veletrzích, vytipování jejich zájmu o jednotlivá exportní teritoria a zjištění jejich spokojenosti s poskytovanými službami ze strany SP ČR.

„Stát by měl prioritně směřovat své proexportní aktivity hlavně do zemí mimo EU a zde také posílit a stabilizovat síť ekonomických diplomatů či kanceláří CzechTrade. Vidíme v tomto směru určité pozitivní kroky,“ řekl prezident SP ČR Jaroslav Hanák.

Od roku 2010 organizoval SP ČR více než 50 podnikatelských misí, v loňském roce jich bylo celkem 11. V letošním roce proběhla již podnikatelská mise do Íránu a o víkendu odlétá další mise do Ománu a Egypta. Řada dalších cest je plánována, kalendář lze zjistit na webové stránce www.spcr.cz.

Přehled podnikatelských misí organizovaných SP ČR od roku 2015 

2015

Jordánsko a SAE

prezident České republiky Miloš Zeman

2015

Ázerbájdžán

ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

2015

Slovinsko

premiér ČR Bohuslav Sobotka

2015

Maroko

ministr průmyslu a obchodu Mládek

2015

Mexiko

ministr průmyslu a obchodu Mládek

2015

Ruská federace   (Jekatěrinburg)

ministr průmyslu a obchodu Mládek

2015

Ázerbájdžán

prezident České republiky Miloš Zeman

2015

Tchaj-wan

14. zasedání Česko-tchajwanského podnikatelského výboru v Tchaj-peji

2015

Vietnam a Malajsie

ministr zahraničních věcí Zaorálek

2015

Bosna a Hercegovina a   Chorvatsko

ministr zahraničních věcí Zaorálek

2015

Kuba

náměstek ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl

2016

Írán

ministr průmyslu a obchodu ČR Jan Mládek

2016

Egypt a Omán

ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek

Svaz průmyslu a dopravy ČR je největším zaměstnavatelským svazem v České republice. Zastřešuje 27 svazů a asociací a 130 individuálních členských firem. Celkově hájí zájmy 10,5 tisíce firem, které zaměstnávají 800 tisíc pracovníků. Je nestátní organizací, nezávislou na vládě, politických stranách a odborech, ovlivňující hospodářskou a sociální politiku vlády a působící na vytváření optimálních podmínek pro podnikání. Hájízájmy zaměstnavatelů v evropských a světových organizacích, zejména jako člen evropské konfederace zaměstnavatelů BUSINESSEUROPE.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

VI. Mezinárodní energetické regulační fórum (65x)
Další, tentokrát již VI. Mezinárodní energetické regulační fórum proběhne 25. března 2010 Grand Hotel Bohemia, Králodvor...
Kabex: Stánek se Shushi barem, anketa o Fukušimě (54x)
Bohumil Svoboda, ředitel divize Jaderná energetika firmy Kabex, přišel do TV studia na veletrhu Electron 2011 v Praze ří...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (53x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...