Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Skupina GASCONTROL se zaměřuje na moderní technologie v energetice

Skupina GASCONTROL se zaměřuje na moderní technologie v energetice

Publikováno: 24.2.2017, Aktualizováno: 6.3.2017 14:17
Rubrika: Zajímavosti

Moravskoslezská skupina GASCONTROL se zabývá zefektivněním výroby a využitím energie s ohledem na životní prostředí. Mezi její hlavní projekty patří výroba elektrické energie systémem nízko-emisních spalovacích turbín s hřídelí v magnetickém poli, dodávky ORC zařízení na principu paroplynových soustrojí nebo výstavba bioplynových stanic, aktuálně řeší i praktické využití pyrolýzy. „Naší dlouhodobou strategií je nabízet zákazníkům komplexní řešení a zároveň uvádět do života nové technologie, které mají celospolečenský přínos,“ říká Mieczyslaw Molenda, majitel společnosti GASCONTROL. Skupina pracuje také na vývoji speciálních plastů, které by měly vyšší mechanickou odolnost při vyšších teplotách.

CNG a bioplyn mají budoucnost

GASCONTROL , jako zakladatel skupiny, se zaměřuje na výstavbu plnicích stanic CNG a využití stlačeného zemního plynu v dopravě. „Za svůj velký úspěch v oblasti CNG považujeme stavbu plnicí stanice zemního plynu v Ostravě - Martinově pro Dopravní podnik Ostrava. Jedna z nejvýkonnějších plnicích stanic CNG ve střední Evropě zvládne obsloužit denně až stovku autobusů,“ uvedl Milan Slamečka, obchodní ředitel společnosti GASCONTROL. Součástí dodávky byla i stavba nového vysokotlakého plynovodu v délce 1075 metrů a instalace zařízení pro odorizaci zemního plynu.

Od této doby GASCONTROL vyprojektoval, zkompletoval a instaloval další „typové“ CNG plnicí stanice. V uplynulých měsících zprovoznil veřejné plnicí stanice ve Zlíně-Malenovicích, Domažlicích, Oldřichovicích u Třince, v Mohelnici a v Českém Těšíně. Firemní plnicí stanice firma instalovala v průmyslových areálech v Ostravě, Rájci-Jestřebí a Nové Vsi. Tato zařízení slouží k plnění vysokozdvižných vozíků, firemních automobilů a dalších vozidel na CNG.

„Zaměřujeme se i na zpracování bioplynu. V létě jsme dokončili první bioplynovou stanici svého druhu vMoravskoslezském kraji a jednu z mála v Evropě, která využívá k výrobě tepla a elektřiny nejmodernější technologii mikroturbín a zpracovává procesem tzv. suché fermentace bioodpad ze skládky,“ doplnil obchodní ředitel Milan Slamečka. Bioplynová stanice v Horní Suché slouží k využívání bioodpadu z celého Karvinska.

Zatím nedoceněným palivem zůstává biometan neboli vyčištěný bioplyn. Svým složením je přitom identický se zemním plynem. To je hlavní důvod, proč v něm GASCONTROL vidí příležitost. Bioplyn vyprodukovaný v bioplynových stanicích, v čistírnách odpadních vod a na skládkách může být využíván k výrobě tepla a elektřiny, ale také k pohonu dopravních prostředků.

Odborník na plynárenství

Skupina GASCONTROL má v plynárenství a energetice dlouholeté zkušenosti. Postavila například v Soči speciální energocentrum, které vyrábí pro nově vybudovaný komplex budov elektřinu, teplo i chlad s minimálním dopadem na životní prostředí a patří k nejmodernějším na světě. Letos GASCONTROL dokončil nové potrubní systémy pro modernizovanou teplárnu společnosti ArcelorMittal Ostrava, což přinese další snížení vlivu na životní prostředí. Havířovská firma zvládá i speciální technologie, například jako jedna z mála v ČR provádí uzavírání provozovaných potrubí pod plným tlakem bez nutností odstávky nebo omezení provozu.

Vysoká kvalita provedení a rychlost dodávek jsou klíčovými prvky činnosti skupiny, a proto nedávno zakoupila speciální svařovací automaty, které představují nejnovější technologii ve svařování. Automaty amerického výrobce TECHNOLOGY DRIVE CANONSBURG jsou schopny provést vysoce kvalitní spoje na potrubí o průměru DN 300 a více. Zařízení monitoruje svařovací proces a umožňuje pořídit záznam celého postupu a tím zefektivnit a zkvalitnit výkon. Moravský Plynostav ze skupiny GASCONTROL se stal první společností v ČR, která na stavbách plynovodů v rámci tuzemských distribučních soustav svařovací automaty používá. Více na www.gascontrol.cz

Z podkladů skupiny GASCONTROL

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Svařovací automatCNG v Třinci (část Oldřichovice)

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Ochranný nátěr pro extrémní podmínkyOchranný nátěr pro extrémní podmínky (347x)
Ochrana životního prostředí již dlouho není tématem pouze ekologických sdružení a občanských spolků, ale stala se celosp...
Význam metod verifikace a validace výsledků z CFD analýz při výpočtech vibrací vyvolaných prouděním pro návrh zařízení na výměnu tepla (58x)
Vibrace vyvolané prouděním (flow-induced vibration) mohou způsobovat velké problémy u zařízení na výměnu tepla, jakými j...
Rekonstrukce v Dlouhých stráních míří do fináleRekonstrukce v Dlouhých stráních míří do finále (55x)
Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách, známá mnohými rekordy, se brzy bude moci pochlubit další technickou ...