Nacházíte se:  Úvod    Technologie, materiály    Simulace opravy membránové stěny

Simulace opravy membránové stěny

Publikováno: 15.12.2009, Aktualizováno: 12.7.2022 13:33
Rubrika: Technologie, materiály

Článek se zabývá simulací opravy membránové stěny vyrobené z oceli T24, která je náchylná na tepelné vlivy při svařování. Hlavní oblastí použití oceli T24 je konstrukce membránových stěn kotlů s nadkritickými parametry páry (tlak přes 260 barů a teplota do 600 °C). Z ekonomického hlediska je žádoucí, aby bylo možno membránové stěny konstruovat bez nutnosti aplikace předehřevu a pokud možno i bez tepelného zpracování. Teoretické poznatky však naznačují, že svařovaní oceli T24 bez následného popouštění není možné.

Svařitelnost ocelí T24 a T23
Ocel T23 s legující bází CrMoVWNbN byla vyvinuta v Japonsku, ocel T24 na bázi CrMoVTiN byla téměř současně vyvinuta v Německu. Filozofie vývoje ocelí T23 a T24 sledovala dva základní směry. V první řadě šlo o zvýšení žáropevnosti oproti konvenční 2,25%Cr1%Mo oceli, a to vhodným dolegováním karbidotvornými a nitridotvornými prvky, především vanadem, wolframem, titanem, molybdenem a niobem. Neméně důležitým cílem vývoje bylo zlepšení svařitelnosti těchto ocelí. Tohoto cíle se mělo dosáhnout snížením obsahu uhlíku pod 0,10 % [1, 2].

Celý článek najdete v náhledovém formátu v PDF ZDE.

Simulation membrane wall repair
The article deals with simulation of repair of membrane wall made of steel T24 which tends to be prone to thermal impact during welding. The main area of using steel T24 is the construction of membrane walls of boilers with above-critical parameters of steam (pressure of over 260 bar and temperature up to 600 °C). From the economic point of view it is requested that the membrane walls may be constructed without necessary application of pre-heating and if possible even without thermal processing. Theoretical knowledge indicates that welding steel T24 without subsequent tempering may not be possible.

Имитация ремонта мембранной стенки
Статья посвящена имитации ремонта мембранной стенки, изготовленной из стали T24, на которую влияют тепловые волны при сварке. Главной областью применения стали T24 является конструкция мембранных стенок котлов со сверхкритическими параметрами пара (давление свыше 260 бар, температура до 600 °C). С экономической точки зрения требуется, чтобы можно было конструировать мембранные стенки без необходимого применения подогрева и, если это возможно, без тепловой обработки. Теоретические познания, однако, показывают, что сварка стали Т24 невозможна без последующей осадки.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Svařování komponent jaderných elektráren (49x)
Jaderná energetika zastupuje významné místo ve výrobě a distribuci elektrické energie v České republice. Technologické s...
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (46x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (42x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...