Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Šance i pro české firmy – Indie postaví dva nové bloky JE Kudankulam

Šance i pro české firmy – Indie postaví dva nové bloky JE Kudankulam

Publikováno: 4.8.2017
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Jaderné

V pondělí 31. července 2017 byla podepsána série smluv mezi společnostmi Nuclear Power Corporation of India Ltd (NPCIL) a Atomstrojexport ze struktury ruské korporace pro atomovou energii Rosatom na dodávku základního a detailního projektu a hlavních komponent pro 5. a 6. blok JE Kudankulam s reaktory VVER-1000. 

„Projekt výstavby 5. a 6. bloku JE Kudankulam se tímto posouvá do realizační fáze. Začíná projektování a rozpracovávání dokumentace pro zadávací řízení na dodávku základních komponent pro 3. část indické elektrárny stavěné podle ruského projektu,“ uvedl Andrej Lebeděv, viceprezident společnosti Atomstrojexport pro projekty v Jižní Asii.

Výstavba JE Kudankulam probíhá podle projektu jaderného bloku s reaktorem VVER-1000, který vypracovala společnost Atomstrojexport a který je doplněn o nejmodernější bezpečnostní systémy, takže plně odpovídá požadavkům stanoveným současnou ruskou legislativou a doporučením Mezinárodní agentury pro atomovou energii a byl certifikován sdružením evropských provozovatelů jaderných elektráren EUR.

Projekt je zajímavý pro české dodavatele, protože se skutečně realizuje a již jej znají. Nejen díky tomu, že jde o známé reaktory typu VVER-1000, ale navíc mají zkušenosti přímo s touto elektrárnou, protože v 1. části projektu vystupovalo 8 českých dodavatelů. Například společnosti Arako, Armatury Group a MSA dodaly armatury, Sigma Group čerpací agregáty, Kabelovna Kabex kabely, ZPA Pečky elektropohony a Vítkovice vysokotlaké ohříváky a komponenty parogenerátorů.

„Společnost SIGMA GROUP a.s. jako významný dodavatel čerpací techniky pro jaderné elektrárny vidí ve výstavbě 5. a 6. bloku JE Kudankulam stejně jako ostatní důležití čeští výrobci velkou obchodní příležitost,“ řekl Ing. Jiří Tomášek, vedoucí divize Jaderná energetika.

„Jsme připraveni účastnit se výběrových řízení na kompletované kusové dodávky čerpacích agregátů, přičemž hodláme využít svých dlouholetých zkušeností a referencí s dodávkami z minulého období, kdy jsme pro 2. blok JE Kudankulam dodali v letech 2007 a 2008 čerpadla chladicí vody do systému ventilace v počtu 31 kusů.  V současnosti se účastníme výběrových řízení na čerpadla surové vody, chladicí vody, podávací a napájecí čerpadla do strojovny a kusová čerpadla do primárního okruhu 3. a 4. bloku.  

V období od roku 2007 do současnosti jsme dodali do dalších nově budovaných jaderných elektráren typu VVER desítky čerpacích agregátů v celkovém objemu přibližně 20 000 000 Eur. K dnešnímu dni máme podepsány kontrakty na dodávky čerpacích agregátů do systému chladící vody a systému technické vody, důležité pro JE Kurská,“ dodal Jiří Tomášek.

Jaderná elektrárna Kudankulam vzniká v indickém státě Tamilnádu na základě rusko-indické dohody o spolupráci podepsané v roce 1988 a na ni navazujících dohod. Generálním dodavatelem projektu je Atomstrojexport, generálním projektantem Atomenergoprojekt (obě společnosti jsou ze struktury ruské korporace pro atomovou energii Rosatom) a zákazníkem je indická společnost NPCIL.

Rámcová dohoda na výstavbu 3. části JE Kudankulam byla podepsána v červnu 2017 během XVIII. rusko-indického summitu, který se konal v Petrohradě. Dalším z podepsaných dokumentů byla dohoda o poskytnutí mezivládního úvěru, podle které Rusko vyčlenilo finanční prostředky na dodávku komponent a projektové dokumentace pro 3. část elektrárny.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Výstavba 3. a 4. bloku JE Kudankulam

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (59x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (56x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...