Nacházíte se:  Úvod    Plynárenství    RWE hlásí plné zásobníky zemního plynu

RWE hlásí plné zásobníky zemního plynu

Publikováno: 14.10.2015
Rubrika: Plynárenství

>     Ministr J. Mládek kontroloval připravenost plynárenské infrastruktury před zimou

Háje u Příbrami, 14. 10. 2015 – V šesti podzemních zásobnících ve vlastnictví energetické skupiny RWE v ČR je před zimní topnou sezonou  k dispozici 2,6 mld. m3 zemního plynu. To představuje téměř třetinu loňské spotřeby celé České republiky. RWE provozuje převážnou většinu tuzemské skladovací kapacity. Podzemní zásobníky mají klíčovou roli pro zajištění bezpečných a spolehlivých dodávek zemního plynu českým zákazníkům v zimních měsících.

Klíčová slova: RWE, zemní plyn

„Musím ocenit připravenost plynárenské infrastruktury skupiny RWE před nadcházející topnou sezonou. Je to významný signál pro české odběratele, že bylo, stejně jako v předchozím roce, kdy byla situace v dodávkách plynu kvůli rusko-ukrajinskému konfliktu komplikovaná, vyvinuto maximální úsilí k zajištění bezpečnosti a spolehlivosti dodávek plynu. Věřím, že situace v souvislosti s bezpečností dodávek plynu je před nadcházející zimou přeci jen klidnější, než tomu bylo vloni. Přesto jsme učinili vše pro to, aby byla Česká republika na příští měsíce dobře připravena,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Podzemní zásobníky slouží k dorovnání dodávek zemního plynu v době zvýšené spotřeby v zimním období. Z pohledu obyvatel České republiky jde o strategická zařízení, která garantují zásobování i v případě dlouhodobých mrazů. Zásobníky rovněž optimalizují provoz a využívání přepravní plynárenské soustavy.  

„Naši zákazníci jsou na nadcházející zimu dobře zajištěni,“ uvedl Martin Herrmann, předseda představenstva RWE Česká republika a dodal: „V posledních několika letech se v celé Evropě skladování plynu přestává ekonomicky vyplácet. V České republice jsou však zásoby téměř stoprocentně zajištěné. Přispívá k tomu i respektování povinnosti zajištění plnění bezpečnostních standardů pro ukládání plynu v zásobnících.“

RWE Gas Storage provozuje na území České republiky celkem šest podzemních zásobníků. V Čechách je to unikátní kavernový zásobník v Hájích na Příbramsku, dále jsou to zásobníky Dolní Dunajovice a Tvrdonice na jižní Moravě a Štramberk, Lobodice a Třanovice na severu Moravy. Z podzemních zásobníků dokáže RWE Gas Storage v zimním období vytěžit až 40 mil. m3 zemního plynu za den, což jsou téměř dvě třetiny špičkové spotřeby celé země.

Skupina RWE v ČR zajištuje dodávky zemního plynu, elektřiny a další služby pro 1,7 milionu zákazníků (RWE Energie), provozuje 64 tisíc kilometrů distribučních sítí (RWE Grid Holding), provozuje 6 podzemních zásobníků plynu o kapacitě 2,7 mld. m3 (RWE Gas Storage) a vyrábí teplo a elektřinu v 28 provozech (RWE Energo). Skupinu, která zaměstnává 3800 lidí, řídí společnost RWE Česká republika.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Padlo konečné investiční rozhodnutí o mořské části plynovodu South Stream (41x)
Na včerejší schůzce v italském Milanu projednalo představenstvo společnosti South Stream Transport klíčové záležitosti t...
Novým generálním sekretářem České plynárenské unie se stal Oldřich PetržilkaNovým generálním sekretářem České plynárenské unie se stal Oldřich Petržilka (37x)
V pondělí 22. března 2010 se v Praze sešlo prezidium České plynárenské unie (ČPU), aby jmenovalo nového generálního sekr...
Využití expandérů při redukci tlaku zemního plynuVyužití expandérů při redukci tlaku zemního plynu (36x)
Hlavním úkolem redukčních stanic v zařazených rozvodech zemního plynu (ZP) je snížení tlaku rozvodů z tranzitních p...