Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Ruský Rosenergoatom a francouzská EdF pokračují ve více jak 20leté spolupráci

Ruský Rosenergoatom a francouzská EdF pokračují ve více jak 20leté spolupráci

Publikováno: 29.4.2016
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Jaderné, Paliva

Jadernou bezpečnost a dlouhodobý provoz ruských a francouzských jaderných elektráren bude rozvíjet dohoda uzavřená mezi společnostmi Rosenergoatom a EdF. Rosenergoatom je provozovatel všech ruských jaderných elektráren a představuje součást ruské státní korporace pro atomovou energii Rosatom, EdF je většinově státem vlastněná společnost provozující jaderné elektrárny ve Francii i v zahraničí. Tato dohoda navazuje na více jak dvacetiletou spolupráci těchto dvou největších provozovatelů jaderných elektráren na světě.

Klíčová slova: Rosatom, jaderná elektrárna, EdF

Dokument byl podepsán minulý týden v rámci zasedání WANO (Světové asociace provozovatelů jaderných elektráren), které proběhlo v ruském Petrohradě. Společnosti se zavázaly ke spolupráci například v těchto oblastech: provoz a modernizace jaderných elektráren a prodlužování jejich provozu za původně stanovenou hranici, vyřazování jaderných zařízení z provozu, nakládání s radioaktivními odpady a výzkum a vývoj pro tyto oblasti.

První náměstek generálního ředitele společnosti Rosenergoatom, Alexandr Šutikov, k podpisu uvedl: „Podpis této dohody navazuje na naši vzájemnou spolupráci, která trvá přes 20 let. Obě společnosti jsou největšími provozovateli jaderných elektráren na světě a vidí velký potenciál v používání získaných zkušeností při realizaci společných projektů.“ Dále zdůraznil, že vzájemná spolupráce má dva hlavní cíle: zajištění bezpečnosti a efektivnosti provozu jaderných elektráren.

Výkonný ředitel společnosti EdF pro provoz jaderných a tepelných elektráren, Dominique Minière, sdělil, že podpis této dohody je prvním vážným krokem, který předchází realizaci každoročních programů spolupráce. „Naše spolupráce se společností Rosenergoatom začala v roce 1994 a do dnešních dnů se obdivuhodně rozšířila. Od jednotlivých otázek v jaderné bezpečnosti jsme přešli ke komplexním otázkám provozu, údržby, oprav, výstavby nových jaderných zdrojů a také k reaktorům IV. generace - v této oblasti máme my i Rusové dlouhodobé zkušenosti,“ řekl Minière.

Společnost Rosenergoatom je z hlediska instalovaného výkonu provozovaných jaderných elektráren druhým největším provozovatelem těchto zařízení na světě po francouzské EdF. Současný program spolupráce obou společností zahrnuje všechny oblasti provozu jaderných elektráren od školení personálu až po řízení dodávek, od inženýringu přes provoz až po pojištění jaderných zařízení.

Pro informaci:

Asociaci WANO tvoří všechny společnosti provozující jaderné elektrárny po celém světě. Jejím cílem je sjednotit úsilí provozovatelů při zvyšování bezpečnosti a zlepšování spolehlivosti provozovaných jaderných elektráren ve všech zemích světa. Dále se snaží o usnadňování vzájemné výměny informací mezi provozovateli. Základními principy sdružení jsou: nezávislost jednotlivých členů, rovné partnerství, vzájemná pomoc a důvěrnost předávaných informací.

Společnost Rosenergoatom (patřící do struktury ruské státní korporace pro atomovou energii Rosatom) spojuje všech 10 ruských jaderných elektráren se společnostmi podporujícími jejich provoz. 35 bloků těchto elektráren se na výrobě elektřiny v Rusku podílí 18,6 procenty.

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 250 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.

Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 35 bloků produkujících přes 17 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě.

Rosatom zaujímá přední pozici na světovém trhu s jadernými technologiemi. Desetileté portfolium exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2015 hodnotu 110 miliard amerických dolarů a patří do něj 34 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (60x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (56x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...