Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Firemní zpravodajství    Rusko a Paraguay podepsaly Mezivládní dohodu o spolupráci v oblasti mírového využívání jaderné energie

Rusko a Paraguay podepsaly Mezivládní dohodu o spolupráci v oblasti mírového využívání jaderné energie

Publikováno: 22.9.2017
Rubrika: Firemní zpravodajství, Jaderné

19. září 2017 byla ve Vídni v rámci 61. ročníku Generální konference MAAE podepsána mezivládní dohoda o spolupráci v oblasti mírového využívání jaderné energie mezi Ruskem a Paraguaí. 

Pod dokument se podepsal generální ředitel ruské korporace pro atomovou energii Rosatom Alexej Lichačov a ministr Paraguaye a výkonný sekretář Národní služby radiologické a jaderné kontroly César Cardozo Román.

Dohoda zahájí aktivní dialog obou zemí v oblasti jaderných technologií a umožní přistoupit k praktické realizaci konkrétních projektů spolupráce. Vytváří právní základ pro spolupráci obou zemí v širokém spektru mírového využívání jaderné energie, jako je vybudování jaderné infrastruktury v Paraguayi v souladu s mezinárodními standardy, jaderný dozor, dohled nad zabezpečením jaderných materiálů a radioaktivních látek, základní a aplikovaný výzkum, produkce radionuklidů pro použití v lékařství, průmyslu a zemědělství, radiační lékařské technologie a vzdělávání a školení specialistů pro jaderný průmysl.

V rámci realizace dohody budou vytvořeny pracovní skupiny, které se budou věnovat jednotlivým oblastem spolupráce a připravovat konkrétní projekty. Dále budou probíhat odborné semináře a konference, spolupráce v oblasti vzdělávání a přípravy vědeckých a technických pracovníků.

Dohoda byla podepsána v návaznosti na memorandum o vzájemném porozumění, které uzavřela paraguayská Státní služba radiologické a jaderné kontroly s Rosatomem 18. října 2016.


Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 300 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování. 

Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 35 bloků produkujících 18,3 procenta veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě.

Rosatom zaujímá přední pozici na světovém trhu s jadernými technologiemi. Desetileté portfolium exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2016 hodnotu 133 miliard amerických dolarů a patří do něj 34 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Svařování komponent jaderných elektráren (48x)
Jaderná energetika zastupuje významné místo ve výrobě a distribuci elektrické energie v České republice. Technologické s...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (37x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (35x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...