Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Rozjíždíme vlastní výrobu v Rusku

Rozjíždíme vlastní výrobu v Rusku

Publikováno: 8.2.2019
Rubrika: Zajímavosti

V loňském roce jsem na stránkách All for Power řekl, že se o svoji budoucnost musíme postarat sami, protože neexistuje uchopitelná energetická koncepce. Co se od té doby změnilo?

Změnilo se toho hodně. Úspěšné jsme ukončili reorganizaci, obhájili ISO certifikát, rozjíždíme vlastní výrobu v Rusku, vracíme se zpět mezi dodavatele vysokotlakých a jaderných armatur jak pro ČEZ, Slovenské elektrárne, tak i evropskou, ruskou či kazachstánskou energetiku. Podrželi nás dodavatelé, jako je ŽDAS nebo LDM Česká Třebová, podpořil finský partner a díky této podpoře jsme dokázali dotáhnout reorganizaci do úspěšného konce.

Reorganizace není zrovna jednoduchý proces…

Bohužel jsme prošli reorganizací, protože některé rizika podnikaní ošetřit nejdou. Ruský partner se rozhodl vystoupit ze společného projektu nezaplacením za odebrané zboží, a jelikož se jednalo o velký objem, důsledky byly nemilosrdné nejenom pro nás, ale i naše dodavatele, banku a obchodní partnery. Co lze hodnotit pozitivně, je samotný výsledek. Přijala se opatření, na která dříve nebyla odvaha a nebyl ani důvod. Udělal se reálný reengineering - od výrobků, procesů, nákladů až po styl řízení a personál. Dnes pracují ve firmě pouze ti, co opravdu chtějí, umí a mají dost odvahu a srdce pro MPOWER. V nákladech jsme na třetině, firma je oddlužená. Samozřejmě to vše jsou jen předpoklady, výsledky je musí potvrdit.

Rozjíždíme vlastní výrobu v Rusku

Začátkem prosince se v Kazani, republika Tatarstán - Ruská federace, na veletrhu Metallobrabotka 2018 připravuje slavnostní otevření provozu na výrobu průmyslových armatur MPOWER. Přislíbena je účast velvyslance ČR v Rusku pana Vítězslava Pivoňky a čelních představitelů MPO, pod jejichž patronací je organizována česká část pavilonu.

Otevření výrobního provozu v Nizhnekamsku je vyústěním mnohaletého působení naší firmy v energetice Ruska, konkrétně v Tatarstánu, kde jsme dodávali armatury pro Tatenergo nebo Tatneft. Takzvaná lokalizace je dnes jednou z podmínek, jak působit na ruském trhu nejenom z hlediska přístupu k zakázkám, ale i udržení konkurenceschopnosti. Navíc, rádi bychom využili kapacity ruského provozu i pro zakázky mimo státy SNS.

Jak se zavádí výroba v Rusku

Princip je podobný jako všude jinde - se správnými lidmi, na správném místě a s penězi v kapse. V Rusku jsme hledali partnera pro výrobu více než 5 let, vzorkovali jsme v Kurganu, spolupracovali v Saratově, auditovali firmy statní, velké i malé, nakonec jsme se rozhodli pro individuálního podnikatele s vlastním výrobním zázemím v Nizhnekamsku. Společně jsme vybírali technologii, aby navazovala na to, co máme v Čechách s mozností využití stejných přípravků, programů, systémů kvality apod. Kupodivu nejtěžší bylo najit zdroj materiálu, mnohdy je železo vRusku paradoxně dražší než v Čechách. Jinak provozní věci jsou obdobné jako u nás - odborných lidi je málo, mládeži se do montérek nechce, naopak chybí zajetý systém kooperací, malé konkurenční prostředí v oblasti technologií, zato vliv Číny je mnohem silnější než v Evropě.

Co kromě Ruska?

Energetický trh Evropy čeká, co se bude dít. Energetický mix ještě nenašel náhradu za uhlí a jádro, počítá se s rozvojem plynu, ale v praxi se přešlapuje na místě. Současný evropský politický koncept vzal pravomoci lokálním politikům rozhodnout o velkých projektech, banky tradiční energetiku nepodporují a pro energetické strojírenství to jsou klíčové předpoklady. Evropští výrobci kotlů jsou prakticky na kolenou a od nich se odvíjí poptávka po našich výrobcích. Jednáme s německými výrobci o využití našich kapacit, což je jedna z cest jak, vyplnit výrobní kapacity. Hledáme exportní příležitosti. Poslední zprávy ohledně výstavby Temelína pro nás fakticky znamenají, že se tohoto projektu pracovně nedožijeme. Od rozhodnutí do realizace uběhne několik desítek let a to už budeme všichni mimo produktivní věk.

Co dělat dále

Recept je tak trochu nastíněn výše - najít nákladové dno, udržet si přístup k východním trhům, využít výrobní kapacity pro evropské firmy a hledat nové exportní příležitosti. Rozvíjet know-how a engineering, držet odbornost a nabízet ji i jako samotný produkt vedle výrobního programu. Věřím, že české firmy umí nabídnout technické know-how, rozumné ceny a schopnost operovat globálně. No a snad už se i pohnou investice v energetice.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Fotogalerie
Snímek z výrobních prostor společnosti MPOWER v OstravěVysokotlaký díl armatury – ilustrační fotoPetr Gregor

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Ochranný nátěr pro extrémní podmínkyOchranný nátěr pro extrémní podmínky (341x)
Ochrana životního prostředí již dlouho není tématem pouze ekologických sdružení a občanských spolků, ale stala se celosp...
Rekonstrukce v Dlouhých stráních míří do fináleRekonstrukce v Dlouhých stráních míří do finále (51x)
Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách, známá mnohými rekordy, se brzy bude moci pochlubit další technickou ...
Význam metod verifikace a validace výsledků z CFD analýz při výpočtech vibrací vyvolaných prouděním pro návrh zařízení na výměnu tepla (42x)
Vibrace vyvolané prouděním (flow-induced vibration) mohou způsobovat velké problémy u zařízení na výměnu tepla, jakými j...