Nacházíte se:  Úvod    Technologie, materiály    „Rostou požadavky na regulační ventily, které pracují na vysokoteplotní páře,“

„Rostou požadavky na regulační ventily, které pracují na vysokoteplotní páře,“

Publikováno: 25.9.2009, Aktualizováno: 17.9.2010 11:54
Rubrika: Technologie, materiály, Rozhovory

vedl v rozhovoru pro časopis All for Power Arnold Macura, ředitel a jednatel společnosti Polna corp, s.r.o., která dodává armatury pro všechna prů­myslová odvětví.

Jakým způsobem pociťujete dopady celosvěto­vé ekonomické krize?
Situace nyní, v polovině roku 2009, je výraz­ně odlišná od stavu v druhé polovině minulého roku a na počátku tohoto roku, kdy jsme zazna­menali největší obchodní případy za 10 let. Nyní pociťujeme útlum. Mnoho velkých projektů se si­ce připravuje, přicházejí výzvy a předběžné po­ptávky, ale u investorů je znát nervozita. Obory jako hutnictví a petrochemický průmysl jsou nyní v citelném útlumu, vypadá to, že energetika bude táhnout náš obor.
 

Na kterých trzích jste aktivní?
Celých 70 % produkce dodáváme českým firmám, například firmě Škoda Power jsme již dříve dodali regulační ventily pro elektrárnu Ledvice. Nicméně, většina těchto dodávek je ur­čena dále na projekty v zahraničí. Ostatní část produkce prodáváme přímo do států, ve kterých jsme dobře etablováni, například Slovensko, Rumunsko a část bývalého východního bloku. Úspěch zaznamenáváme i v Pakistánu, Indii, Bangladéši… Překvapilo mě, jak pečliví a na technické úrovni jsou třeba projektanti v Pakistánu. Jejich požadavky na technickou úroveň jsou značné.
 

Jak významná je pro vaši firmu energetika?
Pro energetiku dodáváme necelých 40 % z celkového dodaného množství průmyslových armatur. Sledujeme aktivity firmy ČEZ a projekty obnovy zdrojů. Logicky se chceme o účast na těchto investičních akcích ucházet. Je to pro nás výzva. Tento obor se vyvíjí, a proto se stále snaží­me o inovace našich produktů. Podíl dodávek pro energetiku chceme navýšit, obor má, dle mého názoru, i nadále růstový potenciál.
Sledujeme taktéž dění v oblasti plynárenství, protože v portfoliu našich produktů jsou i ventily a klapky určené pro kompresorové stanice k pře­čerpávání zemního plynu. Mezi naše významné zákazníky patří například Alstom Power, Austrian Energy & Enviroment CZ, ČKD Group, Dalkia, Energetika Třinec, Plzeňská Energetika, Siemens Industrial Turbomachinery, Slovenské Energetické Strojárně, Škoda Power, Vítkovice Power Engineering dále dodávky pro některé české teplárny. Pokud chcete rozsah do­dávek vyjádřit v číslech, pak ročně dodáme na trh kolem 2000 kusů průmyslových armatur.
 

Ve kterých směrech se obor vašeho podnikání vyvíjí?
V posledních letech rostou požadavky na prů­myslové armatury, které pracují na vysokoteplotní páře, což s sebou nese zvýšené požadavky přede­vším na materiály a precizní strojní opracování. Jsou požadovány ventily na provozní teplotu páry kolem 610 °C, pro tyto parametry máme výrobní postupy zvládnuté. Zaznamenali jsme již také po­žadavek na armatury, které by měly pracovat na páře o teplotě 700 °C. Trendem v energetice je zvyšování účinnosti energetických zařízení a toto je logický důsledek. Musíme se proto tomuto tren­du přizpůsobovat a tomu odpovídá i náš vývoj ve výrobním závodě. Dalším požadavkem, který nás nutí inovovat je snaha o kvalitní chlazení malých průtoků páry, které je požadováno zejména v apli­kacích zahlcování ucpávek turbín.
My potřebujeme pouze vstupní data, jasné zadání a další je již na nás. Pro potřeby maximál­ní spolehlivosti armatur disponujeme nejen kva­lifikovaným týmem zkušených specialistů, ale sa­mozřejmostí je i špičkový software, kterým dispo­nujeme i pro ty nejnáročnější aplikace. Kroměšpičkových a profesionálních softwarů máme i vlastními specialisty vyvinutý a uživatelský vstřícný program DiVent.

Popište jej blíže.
Náš výpočtový program DiVent je software speciálně určený k návrhu a výpočtu regulačních armatur. Program je koncipován jako nástroj pro základní návrh regulačních armatur, srozumitelný i pro laiky, kteří navrhují nebo provozují tato zaří­zení. Cílem tohoto produktu je vytvořit uživatelsky přívětivé prostředí ke stanovení důležitých parame­trů regulačních armatur uvedených v následujících krocích stanovení průtokového součinitele arma­tury, určení správné světlosti armatury a násled­ného potrubí, správné navržení typu armatury včetně její konstrukce, zjištění předpokládané hlučnosti armatury, výstupní rychlosti proudění média a určení nežádoucích jevů jako je kavita­ce, flashing či nasycený průtok.

 

Která armatura je vaší pověstnou „třešničkou na dortu“?
Nerad bych uváděl jeden konkrétní produkt, protože výhodu naší firmy spatřuji někde jinde, a to v komplexnosti produktových řad. Jsme schopni dodat nejjednodušší regulační ventily, ale taktéž nejsofistikovanější produkty určené pro ty nejnáročnější aplikace v energetice. Není tady mnoho firem, které by mohly nabídnout širší spektrum prověřených produktů než naše firma. 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (64x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (60x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...
René Mrajca z Elpro-Energo: Staré transformátory zdražují elektřinu (49x)
V rámci veletrhu Ampér 2012 jsme si pozvali do studia i René Mrajcu ze společnosti Elpro-Energo, s. r. o.Ten mimo jiné p...