Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Projev indického ministra obchodu a průmyslu Ananda Sharmy na zahájení MSV

Projev indického ministra obchodu a průmyslu Ananda Sharmy na zahájení MSV

Publikováno: 12.9.2012
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Představitel indické vlády ve svém vystoupení připomněl velmi dobré vztahy s Českou republikou nejen v hospodářské, ale i v kulturní oblasti. Zdůraznil, že naši zemi pokládá za bránu do střední Evropy, a apeloval na využití všech nových příležitostí ke spolupráci, které se i díky India Show otevírají pro český a indický průmysl.

Vážený pane Václave Klausi, prezidente České republiky, pane Martine Kubo, ministře průmyslu a obchodu, ministři české vlády, pane hejtmane Michale Hašku, pane velvyslanče České republiky v Indii Miloslave Stašku, pane velvyslanče Indie v České republice Venkatesane Ashoku, kapitáni průmyslu, dámy a pánové,

Jsem potěšen, že mohu být ve vaší krásné zemi. Mezi vámi a Indií tradičně vládlo vynikající porozumění. Bohaté vztahy mezi našimi a vašimi předky jsou velmi dobře zdokumentovány v historii. Ale v současném kontextu na nás udělalo hluboký dojem, a také si toho ceníme, jaký je v České republice velký zájem o Indii. Cítíme zde respekt k Indii, jejímu lidu, její kultuře, filosofii a dědictví. Vaše země vydala některé z největších pilířů naší literatury. Nedávno obě naše země ztratily jednoho z největších českých indologů, Dušana Zbavitele, který přeložil všechny indické upanišady ze sanskrtu do češtiny a více než šedesát sanskrtových textů. Jeho přínosu si velmi vážíme, stejně jako přínosu mnoha dalších, kteří dělají podobnou práci a obohacují tak nejen lidi z vaší země, ze střední Evropy, ale zachovávají pro potomstvo to, co lidstvo vzájemně sdílí a sbližuje.

Jsme rádi, že jsme partnerskou zemí 54. mezinárodního strojírenského veletrhu, kde se představuje vysoký počet indických společností, přesně 135, což ukazuje velký zájem indického průmyslu o spolupráci s vaším průmyslem. Strojírenství a zpracovatelský průmysl jsou významnou součástí industrializace a rozvoje národů. V posledním století jsme zaznamenali dekády, kdy přišly vlny nových technologií a změnily život k lepšímu. Propojily svět, zasadily se o rychlejší tok informací a znalostí, o větší propustnost kapitálu. Ale v propojeném světě vidíme, že příležitosti a výzvy cestují stejnou rychlostí. My všichni profitujeme z těchto technologií, které přišly jak do Indie tak do České republiky. Vy jste se již dříve stali významnými příjemci technologií, které přišly s druhou průmyslovou revolucí, zatímco Indie se posunula vpřed teprve v posledních desetiletích a získala globální vedoucí pozici v nových informačních a komunikačních technologiích.

Dnes je Indie důvěryhodnou partnerskou zemí, kterou vy Indii už téměř po staletí zásobujete produkty, známe auta Škoda, a moje generace si také pamatuje boty Baťa jako spolehlivou obuv. Dnes na trh vstupuje mnoho nových společností ze sektorů jako strojírenství, energetika konvenční, nekonvenční i nukleární, nanotechnologie, biotechnologie a dalších. Navíc máte sílu nejen co se týče vlastnictví technologií, ale také v oblasti investic,

Rovněž Indie investuje a staví nové instituce, excelentní instituce ve všech těchto oborech, aby se ujistila, že budeme dále vychovávat inženýry, vědce a matematiky. Jako země s 1,2 miliardou lidí, země s rychle rostoucí ekonomikou, čelící mnoha náročným úkolům, ale vlastnící obrovskou sílu, jsme jednou z prvních čtyř ekonomik na světě. O možných sektorech naší spolupráce jsem jednal s ministrem Kubou a měl jsem to privilegium potkat se také s panem premiérem a panem prezidentem, u něhož mám velkou radost, že nás přijal a zajímá se o vývoj Indie. Ve vaší zemi zpracovatelský průmysl přispívá k tvorbě HDP 38 procenty a v tom je velká síla. V naší zemi je to jen 16 procent, což je znepokojivý údaj. Ve své současné odpovědnosti jsem se rozhodl, že v zemi, která má tolik obyvatel jako Indie a kde žije nejvyšší počet mladých lidí, se tento nízký podíl zpracovatelského průmyslu musí změnit. Přišli jsme s novou politikou, která zvýší podíl zpracovatelského průmyslu o 10 procentních bodů, a v tomto procesu v Indii vytvoříme stovky miliónů pracovních pozic. V tom je i příležitost pro partnerství s vaším průmyslem.

Rostoucí indický průmysl si zaslouží pochvalu za to, že ročně exportuje produkty za více než 62 miliard dolarů. Máme cíl do tří let tento výsledek zdvojnásobit a doufám, že toho dosáhneme. Ale důležitější je, že Indie získala vedoucí globální pozici v oblastech, které jsou přímo napojené na technologie ovlivňující svět, hlavně v IT, ve vývoji softwaru a dalších. V Indii má svoji základnu skoro dvě stě z pěti set největších světových společností tohoto odvětví. Sem se musíte dívat a hledat příležitosti, které se zde otevírají pro obě naše země.

Česká republika je historicky velmi silná ve strojírenském průmyslu, nejen v této době, ale již déle než dvě století. A pro nás jste bránou do střední Evropy. Takže využijme tuto velkou příležitost prezentace indického průmysl k prohloubení našich ekonomických vztahů. A nejen v této oblasti, indická show není jen o průmyslu, ale také i o hudbě, kuchyni a kultuře. Věříme, že působení ve vícero oblastech je důležité k upevnění našeho důležitého vztahu.

Je pravda, že globální ekonomika čelí mnoha náročným úkolům, v Evropě i dalších rozvinutých zemích. Klesá obchodní výměna, snižuje se výroba, nevznikají nové pracovní pozice. Ale není to jen investování, je tu taky velká sociální dimenze. Pokud nebudeme dělat to, co děláme teď, pokud zastavíme investice do industrializace a vytváření pracovních pozic, pokud přestaneme vytvářet a přerozdělovat bohatství, bude to špatně. To je dnes výzva pro každou zemi. Pan prezident se mě ptal na růst indického trhu v rozmezí šesti a sedmi procent ročně. Zní to působivě, ale pokud se mě zeptáte, jestli s tím jsme spokojeni, odpověď je ne. Protože po 5 let, nepřetržitě a neměně, jsme rostli o víc než 9 procent.

Musíte se podívat na velká čísla. Pokud máme trh o 700 milionech lidí v populaci 1,2 miliardy osob, máme také velký počet lidí doma a musíme investovat do toho, abychom je pozvedli jak společensky, tak ekonomicky. Takže to, co se stalo s globální ekonomikou v posledních čtyřech letech, je rozhodně znepokojující a volá to po vedení, po efektivních zásazích. Můj skromný názor je, že můžeme z této krize vyjít společně a vypadat lépe a zdravěji než jak vypadá globální ekonomika dnes, a to tak, že se ujistíme, že v žádné části světa nejsou vytvářeny žádné nové bariéry protekcionismu. Je přirozenou tendencí, že země v krizi mezi sebou přestanou spolupracovat. Ale máme lekce z historie, že tohle vždycky oslabilo nejen ekonomiky těch, kteří se touto filosofií řídili, ale také ekonomiky regionů, kde tyto země leží, a celkovou globální ekonomiku. A to může jenom prohloubit krizi a zhoršit zotavení.

Jediná odpověď je více spolupracovat, s důvěrou a sebevědomím, a dělat to, co je potřeba, aby se obnovil růst a vytvářely příležitosti. Pojďme toto cestou společně, Česká republika, Indie a lídři našich průmyslů, a získejme to stejné. Děkuji.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

VI. Mezinárodní energetické regulační fórum (66x)
Další, tentokrát již VI. Mezinárodní energetické regulační fórum proběhne 25. března 2010 Grand Hotel Bohemia, Králodvor...
Kabex: Stánek se Shushi barem, anketa o Fukušimě (54x)
Bohumil Svoboda, ředitel divize Jaderná energetika firmy Kabex, přišel do TV studia na veletrhu Electron 2011 v Praze ří...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (53x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...