Nacházíte se:  Úvod    Teplárenství    Pro plošnou plynofikaci teplárenství chybí racionální důvod

Pro plošnou plynofikaci teplárenství chybí racionální důvod

Publikováno: 24.1.2013
Rubrika: Teplárenství, Plyn

Důvody pro odmítání přechodu na plyn jsou u tepláren naprosto racionálně ekonomické. Zemní plyn je ušlechtilé palivo, které se do České republiky dopravuje se značnou energetickou spotřebou na vzdálenost 5 000 kilometrů, a tomu samozřejmě odpovídá jeho cena. To se v dohledné budoucnosti těžko změní. Tedy pokud se pod naším územím zázračně neobjeví obrovské zásoby břidlicového plynu. Pak by bylo ještě nezbytné velmi nedůvěřivou veřejnost přesvědčit, že jeho těžba může probíhat s přijatelným dopadem na životní prostředí, a přijmout odpovídající regulační legislativu.

Klíčová slova: plyn, teplárny

Celý článek (autor: Ing. Martin Hájek, Ph.D., ředitel výkonného pracoviště, Teplárenské sdružení České republiky) je ke stažení v náhledovém formátu zde. Předplatné časopisu All for Power je možné zde. V elektronické podobě je možné si časopis prohlédnout zde.

There is no rational reason for the gasification of the heating sector
The reasons for not converting to gas in heating plants are quite rationally economic. Natural gas is a noble fuel transported to the Czech Republic using great energy over 5,000 kilometres which is reflected in its price. This is not likely to change in the future unless a great deposit of slate gas miraculously appears under our area. In addition, the public would have to be assured that it can be exploited with an acceptable impact on the environment and the respective legislative regulations taken.

Для полной газификации теплоэлектростанций не хватает рациональных доводов
Причины, по которым теплоэлектростанции отказываются полностью перейти на газ, совершенно рациональные и экономические. Природный газ является дорогим топливом, которое в Чешскую Республику поставляют на расстояние 5 000 километров со значительными энергетическими затратами. И этому отвечает его цена. В ближайшем будущем это не изменится, если только в нашей стране чудесным образом не обнаружатся огромные запасы сланцевого газа. После этого было бы необходимым убедить очень недоверчивых сограждан, что добыча сланцевого газа будет проходить без ущерба для окружающей среды, и после этого принять соответствующие законы.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Červený mlýn akumuluje teplo již pro 17 tisíc domácnostíČervený mlýn akumuluje teplo již pro 17 tisíc domácností (41x)
Největší systém akumulace tepla do horké vody mají v tuzemsku nyní k dispozici Teplárny Brno na svém provoze Červený mlý...
Modernizace teplárny Zelená louka: Ekologizace energetického zdroje s využitím fluidního spalování a OZE – I. etapaModernizace teplárny Zelená louka: Ekologizace energetického zdroje s využitím fluidního spalování a OZE – I. etapa (34x)
Teplárna závodu Synthesia, a.s. "Zelená louka" zahájila provoz v letech 1953 a 1954. Je provozována celoročně a spolu s ...
Možnosti udržení malých teplárenských soustav (33x)
Autor v článku popisuje důvody stále častějšího odpojování objektů od systému centrálního zásobování teplem a přibližuje...