Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Použití kompozitních materiálů v energetice

Použití kompozitních materiálů v energetice

Publikováno: 8.1.2019
Rubrika: Zajímavosti

Kompozitní materiály získaly pevné místo v mnoha oblastech průmyslu, stavebnictví a energetiky zejména pro svou schopnost splnit jinak těžko kombinovatelné požadavky na materiálové vlastnosti. Z hlediska množství a objemu aplikací v energetice jsou patrně nejvýznamnější sklolaminátové výrobky na bázi polyesterových a vinylesterových pryskyřic. Tyto materiály, a tedy i výrobky z nich, kombinují výbornou korozní a teplotní odolnost s mechanickou pevností. Velkoobjemové nádrže, komíny a kouřovody, potrubní rozvody v odsiřovacích jednotkách či vybavení absorbérů (rozstřikovací tyče) jsou k nalezení prakticky na každé větší tepelné elektrárně.

Standardním materiálových řešením pro tepelné elektrárny jsou skelné lamináty založené na vinylesterových či novolakových pryskyřicích. Pro drtivou většinu aplikací v energetice v posledních 20 letech použila naše firma pryskyřice řady DERAKANE firmy Ashland, s nimiž jsou dlouhodobě velmi dobré zkušenosti. Velmi důležitým faktem je dobrá technická podpora, kterou výrobce poskytuje svým odběratelům a která umožňuje čerpat zkušenosti z více než 50leté historie užívání těchto materiálů. Díky tomu lze z těchto materiálů garantovaně a bezpečně navrhovat výrobky i pro velmi náročná a neobvyklá prostředí. V některých případech mohou být skelné lamináty kombinovány s jinými za účelem získání dalších vlastností.

Velmi častým požadavkem nejen v energetice je zvýšená odolnost proti abrazi. Skelné lamináty nabízí velmi jednoduché řešení pro instalace se středním abrazním namáháním, jako jsou potrubí pro sádrovcovou suspenzi, a to plnění pryskyřice odolným materiálem (např. práškový korund nebo SiC) v povrchových vrstvách. V extrémních případech je možné pro vnější ochranu použít speciální materiály s mimořádnými antiabrazními vlastnosti jako je např. CHESTERTON. Materiál je možné aplikovat jak na vnější povrch, tak na vnitřní povrch např. trub a vytvořit tak trouby a tvarovky s hladkým vnitřním povrchem a mimořádnou abrazní odolností.

Ochrana povrchů Chesterton ARC technologií poskytuje ochranu proti abrazi průmyslovým součástem a zařízením v mnoha odvětvích průmyslu. Cenové náklady na abrazi mají vážný dopad na konkurenceschopnost těchto průmyslových odvětví. Řešením abrazivních dopadů můžeme pomoci zlepšit výkonnost, produktivitu a ekonomiku. Chesterton má k dispozici relativně široké zastoupení ARC materiálů, jež jsou používány v průmyslu k řešení abrazivních problémů s možností výběru nejlepšího ARC materiálu pro danou specifickou aplikaci.

Pro tuto kategorii povrchové ochrany jsou ARC materiály vyvinuty k odolávání i těch nejextrémnějších abrazivních podmínek, kterým jsou mnohá zařízení vystavena. Filozofie designu ARC materiálů je založena na pochopení abrazivní odolnosti vysoce kvalitních a jakostních keramických výztuží, houževnatých polymerových systémů, jež poskytují lepší výkon než je u exotických slitin, pogumování, keramických destiček či tvrdo-kovových návarů.

Chesterton ARC materiály Vám dávají příležitost připravit nejlepší řešení proti abrazi, snížit počty odstávek potřebných k opravám opotřebených zařízení a dosahovat dlouhodobých úspor.

Závěr

Výroba skelných laminátů je specifická tím, že vlastnosti výsledného materiálu lze snadno modifikovat. V širokém rozsahu lze ovlivnit nejen korozní odolnost, tepelnou odolnost a pevnost výrobku, ale i další důležité vlastnosti jako elektrický odpor, požární odolnost, použitelnost v prostředí s nebezpečím výbuchu či se zvýšenou abrazí. V situacích, kdy modifikace skelných laminátů samotných již nestačí, lze s výhodou použít kombinace s materiály speciálních vlastností. Sem patří výstelky z termoplastů (obvykle korozně vysoce odolných), speciální plniva nebo různé stěrkové hmoty. Každopádně je užitečné vždy při návrhu nových řešení přezkoumat i možnosti této skupiny kompozitních materiálů.

 

 

 

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Fotogalerie
Obr. 1 – Rozstřikovací tyče v absorbéru, samonosné (uložení jen na koncích trub) o délce až 20m. Vyrobeno ze sklem vyztužené vinylesterové pryskyřice vyztužené skelnými vlákny.Obr. 2 – Reakční nádrž (v době výstavby) Preol Lovosice, výroba bionafty. Vnitřní vrstva PVFD, vnější skelný laminát na bázi vinylesterové pryskyřice plněné grafitem, certifikováno pro prostředí s nebezpečím výbuchu.Obr. 3 – Aplikace Chestertonu u rozstřikovacích tyčí (vnější povrch)

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Ochranný nátěr pro extrémní podmínkyOchranný nátěr pro extrémní podmínky (347x)
Ochrana životního prostředí již dlouho není tématem pouze ekologických sdružení a občanských spolků, ale stala se celosp...
Význam metod verifikace a validace výsledků z CFD analýz při výpočtech vibrací vyvolaných prouděním pro návrh zařízení na výměnu tepla (59x)
Vibrace vyvolané prouděním (flow-induced vibration) mohou způsobovat velké problémy u zařízení na výměnu tepla, jakými j...
Rekonstrukce v Dlouhých stráních míří do fináleRekonstrukce v Dlouhých stráních míří do finále (54x)
Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách, známá mnohými rekordy, se brzy bude moci pochlubit další technickou ...