Nacházíte se:  Úvod    Rozhovory    „Podařilo se nám v průběhu několika let zapojit do práce na energetické koncepci všechny významné hráče na trhu,“

„Podařilo se nám v průběhu několika let zapojit do práce na energetické koncepci všechny významné hráče na trhu,“

Publikováno: 18.5.2018, Aktualizováno: 24.9.2019 13:31
Rubrika: Rozhovory

uvedl v rozhovoru pro časopis All for Power výkonný generální ředitel Národního energetického klastru Jan Poledník.

Na konferenci Energetika v regionu, pořádané v Ostravě Národním energetickým klastrem (NEK), rezonovalo téma tvorby energetické koncepce. Důraz byl kladen především na její odborný kontext, zkušenosti se získáváním statistických dat a jejich následnou analýzu pro vývojové trendy. Jak se k otázce energetické koncepce s ročním odstupem staví samotný NEK po roce, jsme si povídali s jeho výkonným  ředitelem.

Jaké jsou současné aktivity NEK v otázce tvorby energetické koncepce jak už národní, nebo té regionální? Jste vůbec schopni zasahovat do jejich tvorby?

Obě koncepce spolu souvisí. Můžeme se na to dívat dvěma pohledy. První je, že nemůžete vytvářet regionální energetické koncepce bez fungování té státní. Druhý pohled říká, že nemůžete vytvořit státní koncepci bez těch dílčích, regionálních. Ocitáme se mezi mlýnskými kameny. Role NEK je primárně zaměřena na Moravskoslezský kraj, protože jsme tady doma a není nám lhostejný vývoj energetiky do budoucna. Snažíme se podpořit naše členy, konkrétně můžu jmenovat např. společnost VEOLIA. V kraji jsou vybudovány sítě, u kterých bychom byli rádi, aby byly využívány i v budoucnu. Tam, kde tyto sítě existují, bychom neradi viděli nějakou decentralizaci zdrojů a odpojování od CZT. Toto je byznysový pohled, který sledujeme.

Co tedy NEK dělá pro regionální energetickou koncepci konkrétně?

V rámci energetické koncepce MSK jsme provedli základní studie, ve kterých jsme vyhodnocovali současný stav, a podařilo se nám v průběhu několika let zapojit do této práce všechny významné hráče na trhu, VEOLIÍ počínaje přes ČEZ až po RWE dnes Innogy. Všechny tyto společnosti nám poskytly vstupní data, ze kterých jsme byli schopni vytvořit základní analýzu energetiky v MSK. Rádi bychom tato data poskytli dále, aby se s nimi mohlo dále pracovat. Naše představa je, že nepůjde jen o materiál o dvou set stranách, který bude ležet v šuplíku, ale že podle tohoto dokumentu budeme moci energetiku v regionu řídit. Předpokládáme, že co dva až tři roky bychom provedli vyhodnocení aktuálního stavu, sesbírala se nová data a určilo se, jakým směrem se energetika v regionu vlastně vyvíjí. 

Říkáte, že byste rádi data poskytli dále. V čem existují překážky?

Jestli se to podaří, nevíme. Tvorbu energetické koncepce zadává Kraj, výběrové řízení vyhlášeno bylo. Krajský úřad na tvorbu koncepce částečně využívá peněz z dotací, které mu na to vyčlenil stát, zde se ale zásadně rozcházíme v představě, za kolik se dá vlastně kvalitní koncepční dokument realizovat. Samotný výstup určitě lze zrealizovat za peníze, které do toho Kraj chce dát. Je tady ale spousta práce kolem, jako právě sběr dat, která už v těch finančních prostředcích není zohledněna. NEK je připraven veškerá vstupní data, která v tuto chvíli má, poskytnout, ale nevíme, jestli realizátor koncepce, který vyhraje výběrové řízení, bude mít zájem o spolupráci.

Jste tedy rovněž zastáncem toho, že vývoj v energetice jde tak rychle kupředu, že je třeba energetickou koncepci aktualizovat častěji než v doporučeném pětiletém období?

Jak jsem uvedl výše, zastáváme názor revidovat koncepci každé dva až tři roky. Osobně si dokáži představit i to pětileté období, ale je pravdou, že energetika se opravdu velmi rychle vyvíjí a přináší celou řadu změn. Podívejme se, jak jen fotovoltaika zahýbala s celým trhem a jak se dnes musí celá síť řídit, aby byla odvrácena hrozba blackoutu.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Jan Poledník

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
„Mezi jednotlivými patry pyramidy nakládání s odpady chybí motivace a jasné sankce,“„Mezi jednotlivými patry pyramidy nakládání s odpady chybí motivace a jasné sankce,“ (48x)
uvedl v rozhovoru pro časopis All for Power Ing. Jiří Kratochvil, ředitel společnosti, SAKO Brno, a.s....
René Mrajca z Elpro-Energo: Staré transformátory zdražují elektřinu (41x)
V rámci veletrhu Ampér 2012 jsme si pozvali do studia i René Mrajcu ze společnosti Elpro-Energo, s. r. o.Ten mimo jiné p...