Nacházíte se:  Úvod    Spalovny    Odpadová a energetická společnost města Amsterodam = největší spalovna na světě

Odpadová a energetická společnost města Amsterodam = největší spalovna na světě

Publikováno: 4.4.2010
Rubrika: Spalovny

Odpadová a energetická společnost města Amsterodam (AEB) je se spalovací kapacitou 1 400 000 tun komunálního odpadu ročně největší spalovnou na světě, která je situovaná na jednom místě. Společnost má více než devadesátiletou zkušenost se zpracováním domácího odpadu spalováním, výrobou elektřiny a tepla pro místní vytápění a s dalším využíváním zbylého odpadu (včetně popela a polétavého popílku). Článek popisuje jednotlivá zařízení společnosti AEB a blíže se zaměřuje na spalovnu Waste Fired Power. Unikátním rysem této spalovny je čistý elektrický výkon, který dosahuje přes 30 %.

Odpadová a energetická společnost působí jako nezávislá firma pod dohledem města Amsterodamu, které je jejím jediným akcionářem. Společnost zpracovává domácí odpad z území města a z devatenácti sousedících obcí a také průmyslový odpad od podnikatelských subjektů Sita, Shanks a Van Gansewinkel. Klíčová data AEB:

  • V roce 2007 činil obrat 66,2 milionu euro.
  • Odpadová a energetická společnost zaměstnává více než 360 zaměstnanců.
  • AEB je držitelem certifikátu ISO 14001 v oblasti zdravotního, bezpečnostního a environmentálního systému zajištění kvality.
  • AEB může ročně zpracovat 1,4 milionu tun odpadu a 100 000 tun splaškového kalu.
  • Výroba elektřiny dosahuje ročně 1 milion MWh.
  • AEB dodává ročně 300 000 GJ tepla pro místní vytápění. 

Odpadová a energetická společnost sestává ze čtyř obchodních jednotek:
Spalovny, které spalují domácí odpad – spalovna Waste-to-Energy a spalovna Waste Fired Power.  Skládka nebezpečného odpadu, kde se shromažďuje a zpracovává chemický odpad (např. baterie, rozpouštědla, fluorescentní lampy, atd.). Regionální třídicí stanice, která shromažďuje použitá elektrická a elektronická zařízení. Sběrná místa odpadu umístěná v různých částech města, kde mohou obyvatelé uložit větší množství odpadu.

Spalovna AEB ve Westelijk havengebied (Západní přístavní oblast) v Amsterodamu. Halda v levé části obrázku náleží ke spalovně Waste-to-Energy a halda vpravo dole
tvoří část spalovny Waste Fired Power (© AEB města Amsterodam).

Historie spaloven Odpadové a energetické společnosti

1917
Spalovna odpadu první generace byla zprovozněna v severní části Amsterodamu. Její procesní kapacita činila 150.000 tun odpadu ročně. Odpad byl spalován v peci a horká pára byla dodávána sousední energetické společnosti jako prostředek pro generování energie. Kouřový plyn ještě nebyl čištěn.
1969
Druhá generace spalovny Waste-to-Energy byla zprovozněna taktéž v severní části Amsterodamu. Kapacita činí 500.000 tun ročně. Znečišťující látky v kouřovém plynu byly zachycovány.
1993
Třetí generace spalovny Waste-to-Energy („navržena jako čistá“) je lokalizována v západní části Amsterodamu. Má kapacitu 850.000 tun odpadu ročně a je vybavena extenzivním systémem na čištění kouřového plynu, takže provoz a emise zůstávají v požadovaných limitech. Tato spalovna je jednou ze sedmi největších a nejmodernějších spaloven Waste-to-Energy na světě. Produkuje také elektřinu a teplo pro místní vytápění. Současný čistý elektrický výkon této spalovny činí 22 %.
2007
Čtvrtá generace spalovny Waste-to-Energy přináší v oboru doslova revoluci… („navržena pro výstup”). Spalovna Waste Fired Power je navržena tak, aby zcela recyklovala energii a materiály. Dosahuje nejvyššího čistého elektrického výkonu na světě: 30 %. Tato spalovna je schopná zpracovat 530.000 tun odpadu ročně. Celková procesní kapacita Odpadové a energetické společnosti města Amsterodamu tak činí více než 1,4 milionu tun odpadu ročně, což z ní činí největší a současně i nejúčinnější spalovnu na světě, která využívá odpad jako zdroj energie.

AEB byla založena před více než 90 lety. Za tuto dobu zprovoznila čtyři spalovny odpadu (tab. 1), ze kterých nyní fungují spalovny Waste to-Energy a Waste Fired Power. Díky stálé inovaci
a optimalizaci operací prodělala každá nová spalovna výrazná zlepšení jak v environmentálním, tak v ekonomickém výkonu. Jedním z předních produktů neustálé snahy o inovaci je spalovna Waste Fired Power, která pracuje s obdivuhodným elektrickým výkonem 30 %. Mimo toto zařízení je také spalovna Waste-to-Energy velmi dobrým příkladem schopnosti AEB neustále optimalizovat a inovovat. Když byla v roce 1993 uvedena do provozu, představovala projektovaná kapacita 2.400 tun odpadu denně a výroba elektřiny činila 59 MW. Prostřednictvím neustálého zlepšování tohoto čísla nyní vzrostla na současných 2.800 tun za den a 67 MW.

Vysoce účinné spalování odpadu: „navrženo pro výstup“
Každý Evropan vyprodukuje v průměru 450 kg komunálního tuhého odpadu ročně (2004). Pro celou EU činí toto číslo 280 milionů tun ročně. Předpokládá se, že toto číslo vzroste na 340 tun v roce 2020. Aby bylo možné řešit narůstající množství odpadu, je zapotřebí zvolit odlišný přístup k nakládání s odpady. Důraz by měl být kladen na snižování objemu odpadu, jeho opětovné využití a využití odpadu jako zdroje pro suroviny a energii. Ukládání do země bude zcela zakázáno. Tento přístup je shrnut v hierarchii odpadů a začleněn v Rámcové směrnici o odpadech.
Nizozemsko má velmi dobrý přístup k nakládání s odpady – procento recyklace činí 64 %, výroba energie spalováním odpadu dosahuje 34 % a ukládání do země 2 %. Nová spalovna odpadů AEB Waste Fired Power, která funguje od srpna 2007, k tomuto výrazně přispívá. Spalovnou Waste Fired Power nastavil AEB Amsterodam nový standard pro znovuzískání energie, kovů a stavebních materiálů z městského odpadu. Efektivním nakládáním s odpadem jako s cenným zdrojem přispívá AEB ke snížení emisí CO2 při výrobě elektřiny, nezanedbatelný je i přínos ve směru recyklace materiálů. Díky inovačním centrům AEB je možné aplikovat získané zkušenosti po celém světě. Unikátním rysem této spalovny je čistý elektrický výkon, který dosahuje přes 30 %, což představuje významné vylepšení ve srovnání s velmi dobrým evropským průměrem, který činí 22 %. Díky této vysoké energetické účinnosti může spalovna jednoduše splňovat kritéria pro status R1, který je definovaný v Rámcové směrnici o odpadech. Spalovna Waste Fired Power je „navržena pro výstup”. To je rozdíl ve srovnání s předchozí generací spaloven odpadu, které mohou být nazvány jako „navržené pro to, aby byly čisté”. Spalovna Waste Fired Power v sobě nese změnu paradigmatu od „spalování odpadu jako metody zbavení se odpadu” ke „spalovně odpadu jako výrobní metodě pro udržitelnou energii a obnovitelné materiály”. Elektrická účinnost je umožněna díky mnoha (patentovaným) inovacím.

Parní cyklus spalovny Waste Fired Power

Inovační centrum AEB
Spalovna Waste Fired Power a know-how AEB mohou přispět významnou měrou k evropským cílům pro udržitelnou výrobu elektřiny a redukci emisí CO2. Pro realizaci tohoto cíle otevřela Odpadová a energetická společnost Inovační centrum AEB, které je zodpovědné za rozšiřování a implementaci inovací a know-how AEB prostřednictvím konzultačních aktivit, tréninků a vzdělávacích programů a mezinárodních multilaterálních partnerských výzkumných projektů. (Překlad: Otto Mertens)

Waste and energy company of the city of Amsterdam = the largest incineration plant in the world
The waste and energy company of the city of Amsterdam (AEB) is, measured by its combustion capacity of 1,400,000 tons of communal waste per year, the largest incineration plant in the world to be situated in a single location. The company has more than 90 years of experience in the processing of domestic waste by combustion, the production of electricity and heat for local heating and in other uses of residual waste (including ash and flying ash). The article describes the equipment of the company AEB and focuses closely on the incineration plant Waste Fired Power. A unique feature of this incineration plant is its net electric output, which achieves more than 30%.

Фирма по переработке и энергетическому использованию отходов в Амстердаме – самая большая фабрика по переработке отходов на свете
Фабрика по переработке и энергетическому использованию коммунальных отходов города Амстердам (AEB) сжигает 1 400 000 тонн коммунальных отходов ежегодно и является самой большой фабрикой по переработке отходов на свете, расположенных на одном месте. У фирмы девяностолетний опыт работы в области сжигания хозяйственных отходов, производства электроэнергии и тепла для обогрева города и дальнейшего использования продуктов сгорания (включая использование пепла). Статья рассказывает об отдельных видах оборудования общества AEB и подробнее останавливается на фабрике по сжиганию отходов Waste Fired Power. Уникальной чертой этой фабрики является производительность чистой электроэнергии, которая превышает 30%.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Význam metod verifikace a validace výsledků z CFD analýz při výpočtech vibrací vyvolaných prouděním pro návrh zařízení na výměnu tepla (57x)
Vibrace vyvolané prouděním (flow-induced vibration) mohou způsobovat velké problémy u zařízení na výměnu tepla, jakými j...
Kogenerace s fluidním zplyňováním biomasy a odpadů (37x)
Tento příspěvek v úvodu shrnuje obecné možnosti kogenerace v návaznosti na technologii atmosférického fluidního zplyňová...
ČEZ ESCO provede kompletní opravu obřího kotle pro TAMEH Czech, energetiku huti ArcelorMittal OstravaČEZ ESCO provede kompletní opravu obřího kotle pro TAMEH Czech, energetiku huti ArcelorMittal Ostrava (35x)
Společnost ČEZ Energetické služby, dcera ČEZ ESCO, získala zakázku na opravu kotle K11, který zajišťuje dodávky páry pro...