Nacházíte se:  Úvod    Spalovny    Odborníci jednali o energetické nezávislosti Moravskoslezského kraje

Odborníci jednali o energetické nezávislosti Moravskoslezského kraje

Publikováno: 3.12.2010
Rubrika: Spalovny

Na území Moravskoslezského kraje, regionu s vysokou spotřebou elektrické energie, není kromě černouhelné elektrárny v Dětmarovicích, žádný jiný velký zdroj. Taktéž kapacita přenosových soustav není dostačující. Toto je potřeba změnit. Jednou z možností zisku elektrické energie je i zařízení pro energetické využívání odpadů na okraji Karviné. Shodli se na tom účastníci odborné konference ̶ Energeticky nezávislý kraj. Akce se uskutečnila 30. listopadu ve lázních v Darkově.

Na Konferenci v Karviné zazněla mimo jiné přednáška šéfa Hospodářské komory Moravskoslezského kraje a viceprezidenta Moravskoslezského energetického klastru (MSEK) Pavla Bartoše. Ten si v úvodu nebral servítky a poukázal na nezájem českých politiků se zajímat o skutečné problémy moravskoslezských průmyslových a strojírenských firem. „Jejich aktivita se omezuje pouze na období před volbami, kdy by nejraději pozavírali všechny doly a hutě. Čím se tady ale lidi budou živit, nikdo neřeší,“ uvedl Bartoš. Energetickou budoucnost kraje pak vidí v postupném utlumování výroby elektrické energie z černého uhlí, ve výstavbě spalovny a dotkl se i úvah o výstavbě třetí české jaderné elektrárny na území severní Moravy.
Zdeněk Duba, předseda představenstva společnosti Dalkia Česká republika (které patří například teplárna v Ostravě-Třebovicích) a prezident MSEK, se dotkl problematiky teplárenství. „Musíme zabránit rozpadu našeho propracovaného způsobu centrálního vytápění. Nerad bych se dožil situace, když si každý panelový dům ne-li každý vchod bude topit ve svém vlastním kotli. Naše teplárna je na tom (na rozdíl od většiny ostatních tepláren v ČR) dobře. S OKD jsme podepsali smlouvu na dodávku paliva na dalších 20. let,“ uvedl. Zdeněk Duba dále vyslovil poznámku k problematice emisních povolenek. „100 milionů, kterou jsme mohli jako Dalkia ČR investovat do ekologie, tak padnou na oltář nekontrolovatelného solárního boomu,“ řekl.
Karel Belda, jednatel společnosti OZO Ostrava, se ve své přednášce zaměřil na současný systém skládkování v kraji. „Moravskoslezský kraj ukládá na skládky 100 % svých odpadů, energeticky nevyužívá ani procento. V kraji funguje deset velkých skládek, jejichž kapacita je ještě na 13 let,“ vysvětlil. Přítomné dále informoval o tom, že již v roce 2012 zahájí provoz Krajská automatizovaná třídírna odpadů.
Tadeáš Ochodek, člen představenstva společnosti KIC Odpady, uvedl, že Česká republika musí začít plnit předpisy, které nám stanovila Evropská unie. Musíme začít snižovat objem odpadů, který ukládáme na skládky. Oproti např. Švýcarsku, kde se na skládky neukládá ani kilogram a celých 50 % se energeticky využívá v moderních a ekologických spalovnách, máme tak co dohánět,“ uvedl. Podle jeho informací získala firma KIC 25. října souhlas s výstavbou spalovny v areálu uzavřeného černouhelného dolu Barbora na okraji Karviné. Spalovna by měla proměňovat přes 190 tisíc tun odpadu ročně v elektřinu a teplo. Současně probíhají přípravy na vybudování velké překládací stanice ve Frýdku-Místku.
„Projekt Energeticky nezávislý kraj má za cíl v prvé fázi zmapovat zdroje výroby energií, naši stávající a budoucí energetickou potřebu a navrhnout novou energetickou koncepci s ohledem na budoucí rozvoj Moravskoslezského kraje. Energetický klastr, který je nositelem projektu, sdružil ty nejlepší odborníky. Začínáme intenzivně pracovat na studiích,“ uvedl Jan Poledník z Moravskoslezského energetického klastru. Partnery projektu Energeticky nezávislý kraj jsou Moravskoslezský kraj, společnosti Dalkia ČR, OKD, ČEPS, KIC Odpady a Phoenix Zeppelin. Projekt Energeticky nezávislý kraj inicioval Moravskoslezský kraj spolu s Moravskoslezským energetickým klastrem. Projekt se zabývá třemi strategickými oblastmi: výrobou energií, deficitem přenosových sítí a systémem nakládání s odpady.
 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Diskuse

Odborníci jednali o energetické nezávislosti Moravskoslezského kraje

jaderna elektrarna
 uvaha o vystavbe jaderne elektrarny na severu Moravy je naprosto spravna !!! - vubec bych to nespojoval s CEZ a necekal na CEZ a na "stat" (ve Finsku bud...
počet příspěvků: 1 | poslední příspěvek: 3.12.2010 11:25vstup do diskuse >>

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Význam metod verifikace a validace výsledků z CFD analýz při výpočtech vibrací vyvolaných prouděním pro návrh zařízení na výměnu tepla (56x)
Vibrace vyvolané prouděním (flow-induced vibration) mohou způsobovat velké problémy u zařízení na výměnu tepla, jakými j...
ČEZ ESCO provede kompletní opravu obřího kotle pro TAMEH Czech, energetiku huti ArcelorMittal OstravaČEZ ESCO provede kompletní opravu obřího kotle pro TAMEH Czech, energetiku huti ArcelorMittal Ostrava (36x)
Společnost ČEZ Energetické služby, dcera ČEZ ESCO, získala zakázku na opravu kotle K11, který zajišťuje dodávky páry pro...
Kogenerace s fluidním zplyňováním biomasy a odpadů (33x)
Tento příspěvek v úvodu shrnuje obecné možnosti kogenerace v návaznosti na technologii atmosférického fluidního zplyňová...