Nacházíte se:  Úvod    Paliva    Uhlí    NWR hodlá vyhovět polskému finančnímu úřadu v nabídce na Bogdanku

NWR hodlá vyhovět polskému finančnímu úřadu v nabídce na Bogdanku

Publikováno: 28.10.2010
Rubrika: Uhlí

Praha 28. října (ČTK) - Společnost BXR Mining B.V., která je majoritním vlastníkem těžařského podniku New World Resources (NWR), poskytla závazek hlasovat na mimořádné valné hromadě ve prospěch nabídky na nákup všech akcií polské uhelné společnosti Bogdanka. NWR tak chce vyhovět požadavkům polského úřadu pro finanční dohled. Firma o tom informovala v tiskové zprávě.

Polský úřad pro finanční dohled žádal NWR, aby ve své nabídce zrušilo podmínku, která stanoví, že transakce se při získání nejméně 75 procent akcií Bogdanky uskuteční jen pokud ji schválí akcionáři NWR. Na základě závazku BXR Mining může nyní NWR tuto podmínku ze své nabídky vypustit. NWR již informaci předalo polskému úřadu pro finanční dohled a Varšavské burze cenných papírů. Firma očekává, že nové datum zahájení nabídky bude 29. října.
"Jsme nadále přesvědčeni o silné strategické a finanční logice kombinace Bogdanky a NWR a vytvoření jednoznačného regionálního lídra," uvedl finanční ředitel NWR Marek Jelínek. NWR nabízí akcionářům Bogdanky odkoupení všech akcií firmy po 100,75 zlotého za kus a celkem za 3,43 miliardy zlotých (21 miliard Kč). Vedení Bogdanky ale minulý týden sdělilo, že nabízená cena je příliš nízká, a postavilo se proti návrhu NWR.
Bogdanka za letošní první pololetí prodala 2,73 milionu tun uhlí a do roku 2014 chce těžbu zvýšit na 11 milionů tun uhlí ročně. Bogdanka, která je kotována na varšavské burze cenných papírů, je jednou z největších černouhelných těžebních společností v Polsku a jedním z hlavních hráčů na polském trhu s energetickým uhlím.
Na NWR drží 63,7 procenta akcií společnost BXR Mining B.V., kterou nepřímo ovládá společnost RPG Partners Ltd. Tu vlastní podnikatel Zdeněk Bakala spolu s investiční společností Crossroads Capital Investments Inc.
 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Jak energetice vládnou mýtyJak energetice vládnou mýty (38x)
Snad po celou existenci historie lidstva se periodicky objevují proroci jeho konce. I Bible končí knihou „Zjevení ...
Česko je druhé v Evropě ve vývozu elektřiny (35x)
Česko loni vyvezlo do ciziny tolik elektřiny, kolik jí Temelín vyrobí za rok a půl. Takzvaný čistý export, tedy vývoz mí...
Vršanská uhelná letos plánuje generální opravy několika velkých technologií Vršanská uhelná letos plánuje generální opravy několika velkých technologií (32x)
Těžební společnost Vršanská uhelná ze skupiny Czech Coal, spojená se jménem Pavla Tykače, chystá letošní rok hned dvě ve...