Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Německý soud rozhodl: Odstavení jaderných elektráren bylo nezákonné a způsobilo provozovatelům škody. Kdo to zaplatí?

Německý soud rozhodl: Odstavení jaderných elektráren bylo nezákonné a způsobilo provozovatelům škody. Kdo to zaplatí?

Publikováno: 16.1.2014
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Jaderné

(Zdroj - NucNet): Odvolací soud v Lipsku rozhodl a potvrdil rozhodnutí soudu v Kasselu, že odstavení dvou jaderných bloků v jaderné elektrárně Biblis, kterou provozovala společnost RWE, bylo nezákonné. RWE bylo nařízeno odstavení zařízení po havárii v elektrárně Fukušima - Daiichi v Japonsku. Provozovatel musel jednu jednotku zastavit dočasně a jeden blok natrvalo v srpnu 2011.

„Vypnutí chyběl odpovídající právní základ,“ uvádí se v prohlášení soudu. RWE nyní hodlá vypočítat výši škody a zahájit řízení u civilního soudu. Rozhodnutí soudu by se mohlo vztahovat celkem na 8 jaderných bloků v Německu, které se po události v Japonsku musely na příkaz vlády odstavit. O náhradu škody usilují i další provozovatelé jaderných elektráren v Německu – společnosti E.ON, EnBW a Vattenfall. 

Je otázkou, z jakých zdrojů by německá vláda náhradu škody realizovala. Německá vláda tvrdí, že příkaz trvale odstavit 8 bloků hned po Fukušimě vydala pod tlakem veřejného mínění. Pokud by elektrárenské společnosti ve sporu nakonec zvítězily, s velkou pravděpodobností by vše zaplatili (formou zvýšených daní) právě občané, kteří si odstavení jaderných elektráren přáli.

Německo se rozhodlo opustit jadernou energetiku do roku 2022.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

VI. Mezinárodní energetické regulační fórum (65x)
Další, tentokrát již VI. Mezinárodní energetické regulační fórum proběhne 25. března 2010 Grand Hotel Bohemia, Králodvor...
„Blíží se rok generační obměny. U nás sedí mladí i zkušení jaderníci v jedné kanceláři. Výměna know-how je velice intenzivní,“„Blíží se rok generační obměny. U nás sedí mladí i zkušení jaderníci v jedné kanceláři. Výměna know-how je velice intenzivní,“ (61x)
uvedl v rozhovoru pro časopis All for Power Ing. Vladimír Zika, vedoucí útvaru Péče o zařízení Jaderné elektrárny Dukova...
Kabex: Stánek se Shushi barem, anketa o Fukušimě (54x)
Bohumil Svoboda, ředitel divize Jaderná energetika firmy Kabex, přišel do TV studia na veletrhu Electron 2011 v Praze ří...