Nacházíte se:  Úvod    Plynárenství    Německý a český plynovod se spojí v Krušných horách

Německý a český plynovod se spojí v Krušných horách

Publikováno: 16.11.2010
Rubrika: Plynárenství

Brandov (Mostecko) 16. listopadu (ČTK) - Budovaný plynovod Gazela se dnes poprvé napojí na zahraniční síť. Na hřebeni Krušných hor se jeho první metry alespoň symbolicky spojí s německým plynovodem Opal, kterým bude do Česka proudit plyn z baltického Nord Streamu už za dva roky.

Zatímco česká část plynovodu se začala stavět až letos v říjnu, na německé straně už jsou práce za polovinou. Pokládku potrubí zahájili Němci vloni v srpnu a dokončit jí chtějí v říjnu 2011. Mají k tomu dobrý důvod, protože z napojení na baltickou větev plynovodů těží především oni. Německá ekonomika je na ruském zemním plynu poměrně závislá a díky Nord Streamu se vyhne výpadkům dodávek, které v minulosti několikrát způsobily třenice Ruska s Běloruskem a Ukrajinou, přes jejichž území procházejí všechny stávající plynovody.
Němci do stavby svého 470 kilometrů dlouhého plynovodu investují okolo jedné miliardy eur (asi 24,6 miliardy korun), Češi utratí za 166 kilometrů asi 9,8 miliardy. Česká Gazela je v zásadě tranzitní plynovod, který většinu plynu povede zpět na německé hranice a dál do Bavorska, část ale zůstane i v české síti, na níž se napojí na čtyřech místech. Česko navíc bude mít příjmy z tranzitních poplatků.
Provoz je ale projektován jako obousměrný a v případě potřeby může být tok suroviny obrácen. Plynovodem by mělo protéct 30 až 33 miliard krychlových metrů ročně. Gazela je největším současným projektem firmy NET4GAS (dříve RWE Transgas Net), která patří do německého koncernu RWE a provozuje síť tranzitních plynovodů.

Společnost AF POWER agency a.s. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno. Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Padlo konečné investiční rozhodnutí o mořské části plynovodu South Stream (47x)
Na včerejší schůzce v italském Milanu projednalo představenstvo společnosti South Stream Transport klíčové záležitosti t...
Novým generálním sekretářem České plynárenské unie se stal Oldřich PetržilkaNovým generálním sekretářem České plynárenské unie se stal Oldřich Petržilka (40x)
V pondělí 22. března 2010 se v Praze sešlo prezidium České plynárenské unie (ČPU), aby jmenovalo nového generálního sekr...
Využití expandérů při redukci tlaku zemního plynuVyužití expandérů při redukci tlaku zemního plynu (37x)
Hlavním úkolem redukčních stanic v zařazených rozvodech zemního plynu (ZP) je snížení tlaku rozvodů z tranzitních p...