Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Národní strojírenský klastr uspořádal workshop o jaderné energetice

Národní strojírenský klastr uspořádal workshop o jaderné energetice

Publikováno: 15.11.2010
Rubrika: Lidé-Věci-Události

V pátek 12. listopadu 2010 proběhl v prostorách zámečku holdingu VÍTKOVICE workshop Národního strojírenského klastru (NSK) na téma „Jaderná energetika“. Za účasti prakticky zástupců všech z 55 členů NSK akci zahájil úvodním proslovem Jan Světlík, předseda představenstva holdingu VÍTKOVICE a prezident NSK. „Tuto naši akci děláme i proto, abychom se blíže seznámili s jedním z potenciálních dodavatelů dostavby Temelína, konsorciem MIR 1200, tvořeným společnostmi ŠKODA JS, Atomstroyexport a Gidropress, a abychom si vyměnili kontakty. Bude jen dobře, když budou mít zástupci tohoto konsorcia kontakty na případné dodavatele, čili členy Klastru, ve svém mobilním telefonu,“ uvedl J. Světlík a dodal, že konkrétně společnost VÍTKOVICE vyrobila v historii již 66 parogenerátorů VVER – 440 a 8 parogenerátorů VVER - 1000, aktuálně pak dodává těžké výkovky pro parogenerátory indických JE typu PHWR o výkonu 700 MW. „My jsme to uměli a dále to umíme. V Indii je vedle jejich vlastního projektu velký zájem o reaktory typu VVER – 1000 a VVER - 1200 a tento zájem se týká i zkušeností a možných služeb českých dodavatelů,“ řekl šéf Klastru.

Na jeho slova navázal europoslanec Evžen Tošenovský. Podle něj je vytvoření velkého konsorcia a soustředěného tlaku českých strojírenských a průmyslových firem na politiky jednou z nutností pro dosažení úspěchu – zisku co největšího podílu českých dodavatelů na dostavbě jaderné elektrárny Temelín. Europoslanec dále poukázal na skutečnost, že v rámci Evropské unie stále trvá „zelený posun“. „Není pravdou, že by evropští zelení ustupovali ze svých pozic, snad jen hledají kličky. Snaha o čisté prostředí v Unii za každou cenu, třeba i za cenu toho, že zbytečně vynaložené prostředky mohly zabránit degradaci života v zemích třetího světa, pokračuje a jde jen o účelové směřování velkého ekologického businessu. Ukázkovým příkladem je například rozvoj biopaliv. Čekám ostrý střed názorů v rámci Mezinárodního energetického fóra (IEF) v mexickém Cancunu,“ uvedl E. Tošenovský.

Prezident NSK Jan Světlík

Europoslanec Evžen Tošenovský

Tomáš Hüner, náměstek Ministra průmyslu a obchodu ČR

Tomáš Hüner, náměstek Ministra průmyslu a obchodu ČR, přítomné informoval o přípravách ministerstva na vytvoření několika variant energetické koncepce. „Chceme se vrátit k energetické koncepci, která leží již několik měsíců na stole a v průběhu roku 2011 zpracovat variantní řešení dalšího výhledu rozvoje energetiky, všechny se strategickým a dlouhodobým posouzením EIA. Tyto varianty pak předložíme Vládě ČR,“ uvedl T. Hüner. Podle jeho slov jedna z variant oproti stávající koncepci do roku 2030 počítá s nárůstem u jaderných zdrojů, mírným poklesem u OZE, mírným nárůstem u plynu a drastickým poklesem výroby elektrické energie z uhlí. „Oproti roku 2005 by šlo o pokles podílu z 60 % na 21 %,“ říká náměstek ministra a dodal, že v rámci všech koncepcí se bude počítat s tím, že pro konkurenceschopnost našeho státu je potřeba být spíše vývozcem než dovozcem elektrické energie na propojeném energetickém trhu.
V rámci workshopu se uskutečnilo i setkání zástupců Národního strojírenského klastru se zástupci konsorcia ŠKODA JS-Atomstroyexport-Gidropres. Ti podrobně představili projekt MIR.1200. Jak uvedl Ing. Milan Kohout, člen představenstva a obchodní ředitel ŠKODA JS, a.s., je potřeba neustále prezentovat fakt, že české firmy neztratily své schopnosti a stále umí dodávat pro jaderné elektrárny. „Na konkrétních příkladech, aktuálních realizacích ve světě, musíme přesvědčit pochybovače, že to umíme,“ uvedl a informoval o aktuální výstavbě Jaderné elektrárny v Mochovcích, kde má nejen Škoda JS, ale i další české firmy, významnou účast. „Čeští dodavatelé se realizací v Mochovcích stávají zase o něco kompetentnějšími dodavateli pro jadernou energetiku,“ doplnil jej manažer projektu MIR.1200 Roman Zdebor. Ten poté informoval přítomné o nabídce česko-ruského konsorcia, popsal projekt MIR.1200M, vyzdvihl přednosti tohoto řešení a přiblížil možnosti účasti českých firem na tomto projektu.

Manažer projektu MIR.1200 Roman Zdebor ze Škoda JS

Milan Kohout taktéž přítomné seznámil s tím, co vše by měli již v této fázi realizovat všichni potencionální subdodavatelé. „Je potřeba se systematicky připravovat a získat všechny potřebné certifikáty, ať již půjde o americké, francouzské nebo ruské, obstarat si další dokumenty pro dodávky pro jadernou energetiku, prostě využít čas na přípravy,“ uvedl. Podle jeho slov je taktéž nutné si udělat pořádek ve financování, připravit se na nutnost bankovních záruk, které ze strany zadavatele vzniknou. „Víme, jaká je kapacita a možnosti českých bank. Bude vůbec dostatek financí na financování takto náročných a dlouhodobých dodávek?,“ položil řečnickou otázku směrem k plénu.
Přítomný zástupce společnosti zástupce Atomstroyexport v ČR Jevgenij Rodin v krátkém projevu vyzdvihl fakt, že Češi s Rusy postavili již 24 jaderných elektráren a ocenil fakt, že si české firmy uchovaly své lidské i výrobní kapacity v oboru jaderné energetiky, které mohou být využity na projektech realizovaných Atomstroyexportem. V závěru pak Jan Světlík uvedl, že NSK má zájem o další workshopy o jaderné energetice. „Chceme pokračovat v setkávání a navazování kontaktů i s dalšími dodavateli,“ uvedl s tím, že v této fázi by byl pro ucelenou a koncepční nabídku Klastru, určenou speciálně pro potřeby česko-ruské konsorcia.
 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (66x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (63x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (55x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...