Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Ministr Mládek v Ázerbájdžánu zaznamenal velký zájem o rozvoj hospodářských vztahů s Českou republikou

Ministr Mládek v Ázerbájdžánu zaznamenal velký zájem o rozvoj hospodářských vztahů s Českou republikou

Publikováno: 4.3.2015
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek se na začátku dvoudenní pracovní návštěvy Baku setkal s prezidentem Ázerbájdžánu Ilhamem Alievem. V průběhu dne jednal s resortními kolegy o spolupráci v oblasti energetiky, obchodu a rozvoji dopravní infrastruktury. Společně s ministrem ekonomiky a průmyslu Shahinem Mustafayevem zahájil Česko-ázerbájdžánské podnikatelské fórum, jehož se na české straně zúčastnily na čtyři desítky českých podnikatelů a finančníků, kteří doprovázejí ministra Mládka na jeho pracovní cestě a více než sto padesát ázerbájdžánských podnikatelů.

"Setkání s prezidentem Ilhamem Alievem považuji za velmi důležité. To, že mne jako člena vlády České republiky přijal a mohli jsme velmi otevřeně hovořit, je nepřehlédnutelným potvrzením zájmu Ázerbájdžánu o rozvoj všestranných vztahů s naší zemí," zhodnotil ministr Mládek možnost hovořit s hlavou státu jihokavkazské republiky.

Podle ministra šlo o velmi otevřený rozhovor, v němž obě strany hovořily o zájmu rozvíjet vzájemné vztahy ve formě strategického partnerství. Ázerbájdžán má dohody o takovém partnerství sjednány již s několika členskými státy Evropské unie.

Pro ministra Mládka bylo potěšující a zároveň zavazující slyšet, jak moc si v Ázerbájdžánu váží zapojení českých firem a finančních institucí do modernizace zdejšího průmyslu a realizace infrastrukturálních projektů. "Musím otevřeně říci, že už dlouho jsem neslyšel tolik pozitivního na adresu České republiky, českých firem a umu našich lidí jako nyní. Je to něco, na čem můžeme a musíme být schopni stavět v našem úsilí o získání nových zakázek pro naše firmy," uvedl ministr.

S prezidentem Alievem hovořil ministr Mládek i o rozvoji vztahů mezi Evropskou unií a Ázerbájdžánem. Věří, že bude možné nalézt takový přístup k nové úpravě smluvních vztahů, který bude odrážet vysokou míru ambice obou stran. Spolupráce v energetice a rostoucí role Ázerbájdžánu v dodávkách ropy a zemního plynu do Evropy potvrzují výhodnost takového přístupu.

"Myslím, že dokážu pochopit důvody, pro které Ázerbájdžán spíše nežli o vztahu na bázi dohody o přidružení hovoří o strategickém partnerství s Evropskou unií, zahrnujícím některé klíčové otázky jako energetika, hospodářská spolupráce a bezpečnost. Pro tuto zemi je Evropská unie největším partnerem. Při posilování vztahů s ní však nechce narušit hospodářské vazby na Rusko," podělil se o své vnímání ázerbájdžánské pozice ministr Mládek.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Živě z MSV: Nakládání se sypkými materiály v těžkém průmyslu se specialistou firmy Labimex (473x)
O problematice sypkých materiálů v těžkém průmyslu jsme si v rámci MSV v Brně povídali s Janem Skřivánkem ze společnosti...
Firma UnionOcel slavila 15 let na českém trhuFirma UnionOcel slavila 15 let na českém trhu (65x)
Patnáct let na českém trhu oslavila společnost UnionOcel s.r.o. ve velkém stylu. Do areálu servisního a skladovacího cen...
Teplárna Otrokovice zve na Seminář energetiků (58x)
Teplárna Otrokovice pořádá XXVIII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ, který se koná 23. - 25. ledna 2018 v hotelu Harmonie v Luhačovicí...