Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Ministr Mládek upozornil eurokomisařku Bienkowskou na překážky, kterým české firmy čelí na vnitřním trhu EU

Ministr Mládek upozornil eurokomisařku Bienkowskou na překážky, kterým české firmy čelí na vnitřním trhu EU

Publikováno: 29.6.2015
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Ministerstvo průmyslu a obchodu na základě podnětů od českých podnikatelů identifikovalo překážky, se kterými se musí české firmy potýkat na vnitřním trhu EU. Ministr Jan Mládek o nich dopisem informoval evropskou komisařku pro vnitřní trh, průmysl, podnikání a malé a střední podniky Elžbietu Bienkowskou. Současně Česká republika navrhla Evropské komisi možná řešení.

Pod vedením Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) vypracovala skupina členských států EU v minulém roce společné priority pro zlepšení vnitřního trhu EU. Na to Česká republika nyní navazuje identifikací přetrvávajících či nově vzniklých překážek pro české podnikatele na vnitřním trhu v oblasti zboží a služeb.

MPO po diskuzi s českými podnikateli připravilo materiál, který má Evropské komisi pomoci při přípravě Strategie pro vnitřní trh se zbožím a službami. Ta by měla být představena v listopadu letošního roku.

„Doufáme, že podobně jako v případě textů společných priorit z loňského roku se nám podaří pozitivně ovlivnit Evropskou komisi a prosadit některé z našich návrhů na odstranění překážek na vnitřním trhu EU do připravované strategie,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Jako příklad překážek, na které čeští podnikatelé narážejí na vnitřním trhu EU a které pro ně znamenají zbytečné břemeno, lze uvést nedodržování evropských pravidel v oblasti volného pohybu zboží a služeb, nedostatečné aplikování principu vzájemného uznávání či problémy spojené s pojištěním v přeshraniční rovině.

Řešení, která ČR nabízí, jsou například vytvoření uživatelsky přívětivého, celoevropského portálu, kde by podnikatelé našli informace potřebné k podnikání ve všech členských zemích EU. Současné informační zdroje jsou fragmentované, neúplné a mnohdy matoucí.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

VI. Mezinárodní energetické regulační fórum (66x)
Další, tentokrát již VI. Mezinárodní energetické regulační fórum proběhne 25. března 2010 Grand Hotel Bohemia, Králodvor...
Kabex: Stánek se Shushi barem, anketa o Fukušimě (54x)
Bohumil Svoboda, ředitel divize Jaderná energetika firmy Kabex, přišel do TV studia na veletrhu Electron 2011 v Praze ří...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (53x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...