Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Ministr Kuba: Česko zřizuje nová zastoupení ve vybraných zemích

Ministr Kuba: Česko zřizuje nová zastoupení ve vybraných zemích

Publikováno: 12.9.2012
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Strojírenský průmysl tvoří 54 procent exportu České republiky. Proto se naše země – svou enormní závislostí na vývozu - nemůže dovolit nevěnovat se strategickému vývozu. Všechny kroky vlády směřují ke koncentraci peněz, které jdou ze státního rozpočtu, na zvýšení zastoupení našich zahraničních pracovníků. Naši byznysmeni se musí pohybovat po světě, aby dokázali mapovat tyto prostory a získávali potřebné informace. Uvedl to ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba na konferenci Euro pro export: Český strojírenský export – jak podpořit inovační potenciál, která se uskutečnila při Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně.

„Ukázalo se, že některé strategické kroky, které učinilo ministerstvo zahraničních věcí, se v reálu úplně neosvědčily. Byla to typická ukázka toho, že tato situace dopadla nešťastně. Státní správa by neměla určovat politiku, to by měli určovat sami byznysmeni. Právě ti by měli říkat jaký je potenciál a stát by k tomu měl vytvářet podmínky,“ řekl ministr Kuba. Podle něho ministerstvo s podnikateli, hospodářskými komorami a Asociací středních a malých firem vytipovalo 12 prioritních zemí a 25 zájmových zemí. Tyto regiony se snaží obsadit českými zástupci.

„Když jedeme např. do Ruska, Chorvatska nebo do Číny, tak abychom tam šli s lidmi, kteří zastupují státní správu, kteří zastupují ministerstvo. Kdo chce dělat obchody v těchto zemích, tak ví, že tam spousta věcí nefunguje. Je tam jiná politická kultura a my ji musíme nějak respektovat, musíme ji vnímat a dané situaci se přizpůsobit. Není to o tom, že chceme vyslat úředníky z ministerstva někam do světa,“ vysvětlil Kuba. Dodal, že půjde o lidi pod vlajkou MPO, na které se budou vztahovat výběrová řízení. Vybírat je bude ministerstvo společně s hospodářskou komorou a asociací středních a malých firem. Je totiž třeba, aby v komisi byli lidé, kteří se budou posílat do těchto destinací vhodné a schopné byznysmeny.

„Zatím se ukazuje, že efektivita využití finančních prostředků v této oblasti stále enormně nízká. V současnosti už existuje prostor správné využití peněz. Jsem příznivcem toho, poslouchat, co se na trzích děje, a nevymýšlet nějaké převratné koncepce. Musíme se snažit dělat to, co jsme historicky uměli. Někdy čtu v novinách kritiku toho, že Kuba si myslí, že nahradíme export do Evropy exportem na východ. To si Kuba v žádném případně nemyslí. Myslím si, že když směřuje 83 procent exportu do Evropy, tak je to v současné situaci moc. Dělá nás to zranitelnými a svazuje nás s ekonomickou křivkou, v níž se pohybuje Evropa. Že bychom export stáhli na 15 procent do Evropy a 80 procent někam jinam, to tak nikdy nebude. Ale potřebujeme posílit a zvyšovat nezávislost,“ zdůraznil ministr.

Ministr Kuba ocenil, že za 1. pololetí letošního roku vrostl v ČR absolutní počet vývozu o 152 miliard korun, přičemž klesl export do Evropy z 83,5 na 81 procent. „Pokud chceme navazovat dobré obchodní vztahy, naše zahraniční politika musí být provázána s ekonomickými záměry této země. Tím nechci říct, že máme každému poklonkovat, ale měli bychom vždycky vycházet ze vzájemné úcty, respektu a také z odlišného historického vývoje, který naši obchodní partneři mají. Objíždíme všechny prioritní země, čísla ukazují, že se nám to zaplaťpánbůh daří,“ dodal Kuba. Do konce kvartálu se zvýší počet zahraničních zastoupení z 38 na 70.

Ministr se obává, že pokud budeme stavět všechny naše aktivity na dotačních titulech, budeme ztrácet schopnost prosadit na trhu komodity, které jsou životaschopné. „Když se dnes projedete po České republice, podívejte se, co vyrostlo z regionálních operačních programů za penziony, které ale nikdy nebyly schopny na trhu obstát. My pořád říkáme, že dostáváme víc peněz, než do EU odvedeme. Když vidíme, za co je utratíme, tak mnohdy říkám, že kdybychom nedostali nic a měli ročně třeba o 30 miliard méně, jestli bychom s nimi nehospodařili racionálněji, než právě s dotacemi,“ poznamenal ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

VI. Mezinárodní energetické regulační fórum (66x)
Další, tentokrát již VI. Mezinárodní energetické regulační fórum proběhne 25. března 2010 Grand Hotel Bohemia, Králodvor...
Kabex: Stánek se Shushi barem, anketa o Fukušimě (54x)
Bohumil Svoboda, ředitel divize Jaderná energetika firmy Kabex, přišel do TV studia na veletrhu Electron 2011 v Praze ří...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (53x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...