Nacházíte se:  Úvod    Paliva    Uhlí    Ministr Jan Mládek jednal s novým hejtmanem a radními Moravskoslezského kraje

Ministr Jan Mládek jednal s novým hejtmanem a radními Moravskoslezského kraje

Publikováno: 15.11.2016
Rubrika: Uhlí

Na včerejším setkání ministra Jana Mládka s novými zástupci Moravskoslezského kraje se diskutovalo o budoucím možném postupu vlády i kraje v souvislosti s OKD a postoji Rady kraje k návrhům MPO k řešení situace zaměstnanců OKD.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek jednal se zástupci kraje i v souvislosti s podporou strategické průmyslové zóny Barbora i statusem tržní ekonomiky Číny. Tato témata diskutoval rovněž s krajskou tripartitou.

Stěžejním bodem jednání byla aktuální situace v OKD. Těžební společnost musí předložit soudu plán reorganizace do 12. prosince 2016, nebo požádat o prodloužení lhůty o 120 dní, tj. do 12. dubna 2017. 

"S ukončením těžby na dole Paskov je spojeno propouštění zaměstnanců. Vedení společnosti připravuje motivační program, spočívající ve finanční podpoře pro horníky, kteří by se přesunuli do jiných částí OKD. I přesto se propouštění bude týkat více než 500 horníků a 200 techniků," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Pro řešení problémů těžební společnosti je důležité stanovisko firmy OKD i Moravskoslezského kraje. "Za Ministerstvo průmyslu a obchodu musím uvést, že pokud budou potřebovat veřejné peníze, tak si o ně musí říct. Musí si o ně říct ideálně vedení firmy, a žádost by měl podpořit i Moravskoslezský kraj a jednoznačně deklarovat, že takovou podporu opravdu chce. Protože v opačném případě hrozí konkurz, když se celou situaci nepodaří vyřešit do 12. dubna příštího roku," dodal ministr Jan Mládek.

Dalším bodem jednání byla novela o zvláštním příspěvku horníků, kteří jsou ohroženi nemocí z povolání. Příspěvky podle zákona dostávají horníci od svého zaměstnavatele. Původní úprava z roku 1987 však nepočítala s možností úpadku společnosti.

"I přes veškerou snahu o reorganizaci se OKD může dostat do konkurzu. Navrhovali jsme proto, aby v takovém případě příspěvek vyplácel stát. U koaličních partnerů ale návrh nenašel podporu. I zde jsem požádal o stanovisko kraje. Nepředložím znovu vládě materiál, pokud nebudu mít jasný signál, že si to Moravskoslezský kraj skutečně přeje. Přeci jen většina lidí, kterých se zákon dotýká, žije právě zde," uvedl ministr Jan Mládek. 

Na programu jednání byla i strategická průmyslové zóny Barbora. "Jsem rád, že noví zástupci kraje mají zájem tento projekt rozvíjet, byť v jistém etapovém provedení. Návrh kraje musí vyhodnotit meziresortní komise, zda bude možné projekt etapizovat a vytvořit v něm rekvalifikační centrum pro propuštěné zaměstnance OKD," vysvětlil ministr Jan Mládek.

Ministr rovněž s radou kraje i zástupci ocelářů projednal možnosti udělení statutu tržní ekonomiky Číně, kde došlo k významnému posunu. "Evropská komise se rozhodla, že upustí od tohoto politicky i ekonomicky nepříjemného rozhodování a navrhuje, aby se všechny země mimo EU neposuzovaly podle toho, jestli jsou či nejsou tržní ekonomikou. Nově se budou hodnotit pouze jednotlivé sektory, jako třeba ocelářství. Tedy zda se tam neangažuje velké množství státních podniků nebo nedochází k příliš velkým deformacím trhu. V takových případech se zavedou antidumpingová cla. Výhodou takového přístupu je, že se nezaměřuje pouze na Čínu, ale i na jiné země, odkud pocházejí dumpingové exporty," prohlásil ministr Jan Mládek.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Česko je druhé v Evropě ve vývozu elektřiny (37x)
Česko loni vyvezlo do ciziny tolik elektřiny, kolik jí Temelín vyrobí za rok a půl. Takzvaný čistý export, tedy vývoz mí...
Německo letos zvýší dovoz uhlí na rekordních 51 milionů tun (30x)
 Frankfurt 12. prosince (ČTK) - Německo letos zvýší dovoz černého uhlí o 6,5 procenta na rekordních zhruba 51 milionů tu...
Jak energetice vládnou mýtyJak energetice vládnou mýty (30x)
Snad po celou existenci historie lidstva se periodicky objevují proroci jeho konce. I Bible končí knihou „Zjevení ...