Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Miliardové zakázky může českým firmám přinést spolupráce s britskými partnery

Miliardové zakázky může českým firmám přinést spolupráce s britskými partnery

Publikováno: 22.10.2014
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Až 115 miliard liber (přes čtyři biliony korun) chce Evropská unie mezi lety 2014 až 2020 investovat do podpory energetické infrastruktury. A část z těchto peněz může získat i Česká republika. Spolu s dalšími osmi státy střední a východní Evropy totiž patří mezi nejatraktivnější země z pohledu rozvoje energetického sektoru. Například jen investice do jaderné energetiky v regionu střední a východní Evropy jsou odhadovány na více než 40 miliard liber (zhruba 1,4 bilionu korun), zaznělo na Mezinárodním energetickém summitu (GREAT Energy Summit), který pořádá britské velvyslanectví v Praze ve dnech 22. – 23. října v Lobkovickém paláci. Na summit přijelo přes 200 zástupců vládních úřadů i soukromých společností z Velké Británie a regionu střední a východní Evropy.

Výstavba nových jaderných elektráren, prodlužování životnosti reaktorů, modernizace přenosové soustavy, skladování vyhořelého paliva nebo vyřazování starých bloků z provozu – to vše jsou otázky, kterými se v současnosti zabývá mnoho zemí v rámci regionu střední a východní Evropy. Na jejich řešení se mohou podílet významné britské společnosti jako AMEC, Rolls-Royce, Shell, BP, Mott MacDonald, White & Case nebo CMS Cameron McKenna.

Česko v hledáčku investorů

„Země střední a východní Evropy v sobě skrývají obrovský obchodní potenciál, a to především v oblasti jaderné energetiky a využití nízkouhlíkových technologií. V České republice se jedná o dostavbu jaderných elektráren Temelín a Dukovany. Dvě nové elektrárny má v plánu postavit Polsko, v zemích jako Maďarsko, Rumunsko nebo Slovinsko dosluhují reaktory, které bude potřeba vyměnit. Nejen z uvedených důvodů je celý tento region velmi atraktivní pro britské firmy a podniky pro vzájemný obchod a spolupráci s místními společnostmi,“ uvedla náměstkyně britského ministra energetiky a klimatických změn baronka Verma.

Na summitu ale byla řeč i o příležitostech a zakázkách, které naopak mohou získat české a středoevropské firmy v Británii. Velká Británie potřebuje vybudovat nové zdroje elektřiny o výkonu přibližně 60 GW a s nimi spojenou infrastrukturu. Z toho čtvrtina by měla pocházet z jádra. Češi mají v této oblasti desítky let zkušeností, mají tedy britskému trhu co nabídnout.

Energetika na rozcestí

Jak bylo naznačeno, Velká Británie chystá v následujících dvaceti letech výrazně investovat do energetické infrastruktury. Přes 100 miliard liber (zhruba 3,5 bilionu korun) by mělo směřovat k dosažení bezpečných, různorodých a spolehlivých dodávek energií pro britský trh. Právě bezpečnost je pro britskou energetiku klíčové téma.

„Energetika se nejen ve Velké Británii nachází na rozcestí. V současnosti zavádíme inovativní projekty typu reformy trhu s elektřinou. Potřebujeme se ujistit, že obrovské investice do nové infrastruktury potřebné k naší energetické bezpečnosti a nízkouhlíkové hospodářské transformaci nebudou znamenat vyšší náklady pro spotřebitele,“ vysvětluje baronka Verma.

Česko-britská spolupráce v energetice roste

I když byl tendr na dostavbu Temelína nakonec zrušen, nikdo nepochybuje, že bude vyhlášeno nové výběrové řízení. Do něj chtěji aktivně vstoupit i britské společnosti, jako je AMEC nebo Mott MacDonald, a to jak formou přímé spolupráce s vyhlašovatelem tendru, společností ČEZ, nebo partnerstvím v rámci dodavatelského řetězce. „Britské firmy mají domácí energetice co nabídnout. Důkazem může být třeba dodávka turbíny společnosti Rolls Royce do Jaderné elektrárny Dukovany či vypracování dokumentace EIA k dostavbě jaderné elektrárny Temelín společností AMEC,“ vyjmenovává příklady spolupráce Jan Thompson, britská velvyslankyně v ČR.

Vedle jaderné energetiky jsou pro vzájemnou česko-britskou spolupráci důležité i ostatní průmyslové oblasti. Například v petrochemii a plynárenství se britská společnost Stork angažuje v obnově plynovodů spolu s domácí firmou NET4GAS.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

VI. Mezinárodní energetické regulační fórum (65x)
Další, tentokrát již VI. Mezinárodní energetické regulační fórum proběhne 25. března 2010 Grand Hotel Bohemia, Králodvor...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (53x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Kabex: Stánek se Shushi barem, anketa o Fukušimě (53x)
Bohumil Svoboda, ředitel divize Jaderná energetika firmy Kabex, přišel do TV studia na veletrhu Electron 2011 v Praze ří...