Nacházíte se:  Úvod    Rozhovory    „Máme štěstí, že se přímo na provozech elektráren, hutí, cementáren a dalších setkáváme s opravdovými odborníky,“

„Máme štěstí, že se přímo na provozech elektráren, hutí, cementáren a dalších setkáváme s opravdovými odborníky,“

Publikováno: 20.7.2017
Rubrika: Rozhovory

uvedl v rozhovoru pro časopis All for Power Ing. Robert Kaukič, specialista firmy UnionOcel, s.r.o.

Ve vašich halách se nestranný pozorovatel může setkat se stále zajímavějšími produkty. Na čem aktuálně děláte?
Firma UnionOcel je stale významnějším dodavatelem náhradních dílů pro energetiku a pro další koncové zákazníky z cementáren, hutních podníků a podobně. Z posledních realizovaných dodávek stojí za zmínku technologicky náročné ohýbání dílů z nerezového materiálu, kde jsme museli do našich výrobních provozů instalovat mobilní ohřívací pec s monitoringem teplot. Vzhledem k povaze materiálu jsme museli ohyby realizovat za tepla.

Nebylo by lepší kooperovat se specializovanými firmami?
Ano, původně jsme chtěli tuto činnost zadat firmě, která se specializuje na tváření za tepla, ale nakonec jsme zjistili, že tak náročnou operaci nedokáže udělat nikdo v regionu ani západní a střední Evropy. Díky přístupu našich inženýrů, projektantů a obsluhy obhýbacích strojů jsme náročný úkon vyřešili svépomocí. Firma UnionOcel je tak zřejmě jedinou firmou v Evropě, která zvládne tak náročnou operaci.

Další (pro techniky a odborníky) zajímavé díly z poslední doby, které stojí za zmínku, jsou části obložení absorbéru uhelné elektrárny. Zde jsme vyráběli segmentové ohraňované díly, včetně dodávky výkresové dokumentace.

Z obchodníka s oceli, přes vlastní výrobu kusových dílů, navařování se dostáváte do fáze, kdy realizujete výkresovou dokumentaci…
… a nejen toto. Lze říci, že pro provozní pracovníky jsme se již stali určitým způsobem poradenskou firmou. Spolupráce s provozními techniky je pro nás velice důležitá. Snažíme se od nich získávat informace ohledně problematiky při údržbě jednotlivých provozů a naopak je informujeme o nových trendech v oblasti materiálů a jejich možném použití v praxi. Díky společným konzultacím dokážeme skloubit teorii s praxí a výraznou měrou tak dokážeme přispět k nezanedbatelným úsporám vynaloženým na údržbu.

Toto je výsledek dlouholetého působení vašich specialistů přímo „na provozech“?
Ano. Počátky nebyly jednoduché a museli jsme si prostě u provozních specialistů vybudovat důvěru. Hodně si jich vážíme. Máme štěstí, že se setkáváme s profesionály, kteří mají dlouholeté zkušenosti, reálný a racionální pohled na věc a mají chuť rozumně experimentovat. Z poslední doby mohu uvézt například Třinecké železárny, kde jsme se setkali s velmi vysokou odborností a letitou praxí provozních techniků, kteří jsou zárukou bezproblémového chodu daného provozu. Tito odborníci jsou velmi aktivní ve snaze vylepšit provoz a uspořit náklady vynaložené na údržbu. V rámci spolupráce s provozem i konstruktéry jsme se nedávno například podíleli na vývoji a výrobě zásobníku zpětného aglomerátu, případně navrhovali a vyráběli obložení intenzivního míchače. Konzultovali jsme spolu i konstrukční úpravy částí technologického zařízení a specialisté třinecké hutě naše doporučení akceptovali.

Předpokládám, že jde o nějaké zcela nové, speciální materiály…
Přesně tak. Pro zvýšení životnosti vyměnitelných obložení používáme např. speciálním tvrdonávarové materiály. Jde například o materiál COROPLATE®. Ten vyrábí německá firma, se kterou jsme se dohodli na výhradním zastoupení. Jde o výrobky disponující mnohonásobně delší životností. Stále více provozních specialistů si uvědomuje, a majitelé jejich firem na toto slyší. Když se pak spočítají všechny náklady, bavíme se v případě aplikace materiálu COROPLATE® o mnohonásobné úspoře financí.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Fotogalerie
Ing. Robert KaukičOhýbání nerezového materiálu – součást technologie chlazení teplárnyPro potřeby ohýbání nerezových dílů byla nutná ohřívací pecMomentka z ohýbání dílů absorbéruPohled na díly absorbéru po procesu ohýbáníŽlaby pro cementárnu (síla materiálu 45 mm)

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (63x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
„Mezi jednotlivými patry pyramidy nakládání s odpady chybí motivace a jasné sankce,“„Mezi jednotlivými patry pyramidy nakládání s odpady chybí motivace a jasné sankce,“ (46x)
uvedl v rozhovoru pro časopis All for Power Ing. Jiří Kratochvil, ředitel společnosti, SAKO Brno, a.s....
René Mrajca z Elpro-Energo: Staré transformátory zdražují elektřinu (41x)
V rámci veletrhu Ampér 2012 jsme si pozvali do studia i René Mrajcu ze společnosti Elpro-Energo, s. r. o.Ten mimo jiné p...