Nacházíte se:  Úvod    Liberalizace trhu se zemním plynem v ČR

Liberalizace trhu se zemním plynem v ČR

Publikováno: 14.7.2008, Aktualizováno: 12.7.2022 13:23
Rubrika:

Na území České republiky byl v minulosti organizován trh se zemním plynem na základě regulovaného přístupu. Energetický regulační úřad ČR omezoval provozovatele přepravní a distribuční soustavy a veřejně stanovoval tarify za přístup do přepravní a distribuční soustavy. Do 31. prosince 2004 si tak zákazníci nemohli vybrat dodavatele zemního plynu. Veškeré dodávky zemního plynu byly uskutečňovány výhradně přes společnost RWE Transgas.

Od 1. ledna 2005 začala postupná liberalizace trhu se zemním plynem, která probíhala v následujících krocích:

  • Od 1. ledna 2005 se stali oprávněnými zákazníky všichni koneční zákazníci s odběrem nad 15 mil. m3/rok na jedno odběrné místo a dále všichni držitelé licence na výrobu elektřiny spalující plyn v tepelných elektrárnách nebo při kombinované výrobě elektřiny a tepla, a to v rozsahu své spotřeby na tuto výrobu.
  • Od 1. ledna 2006 jsou oprávněnými zákazníky všichni koneční zákazníci s výjimkou domácností.
  • Od 1. ledna 2007 jsou oprávněnými zákazníky všichni koneční zákazníci včetně domácností, mají tak právo na volbu svého dodavatele zemního plynu.
  • Od 1. dubna 2007 Energetický regulační úřad ukončil cenovou regulaci pro oprávněné zákazníky, kterou zavedl od 1. ledna 2006, aby předešel negativním dopadům nefunkčního trhu na konečné zákazníky v první vlně liberalizace trhu se zemním plynem, v roce 2005.


Schéma toků na trhu s plynem

Současný trh s plynem v České republice se tak postupně otevírá konkurenčnímu prostředí. Již v tuto chvíli má konečný odběratel možnost volit mezi více dodavateli plynu. Kromě tradičních dodavatelů, společností RWE Transgas, E.ON Energie a Pražská plynárenská na českém trhu dále aktivně působí obchodní společnosti Vemex a Lumius. Spektrum případných dodavatelů pak dotvářejí i někteří drobnější dodavatelé.

 
Schéma procesu změny dodavatele

EKOLOGICKÁ DAŇ Z PLYNU
Zásadní novinkou pro rok 2008 je zavedení tzv. ekologické daně. Ekologická daň představuje jeden z prvních kroků k přibližování evropským daňovým systémům. Nejedná se tedy o výmysl ryze český, ale o daň, která je v souladu s nařízeními Evropské unie. Od 1. ledna 2008 byly zavedeny tři ekologické daně: daň z elektřiny, daň z plynu a daň z pevných paliv. Další dvě etapy budou následovat od roku 2010, kdy se budou měnit daňové sazby a daňová zvýhodnění.
Daň ze zemního plynu a některých dalších plynů mají povinnost odvádět dodavatelé plynu a provozovatelé distribučních, přepravních soustav a podzemních zásobníků plynu. Tato daň také ovlivní subjekty, které používaly plyn zdaněný nižší sazbou daně k účelu, kterému odpovídá vyšší sazba daně. Správcem daně z plynu je celní úřad. Daní z plynu je zatížena každá MWh plynu, dodaná konečnému spotřebiteli. Sazba této daně je stanovena na 30,60 Kč/MWh.
Koneční spotřebitelé nemají s účtováním ekologických daní žádné dodatečné administrativní komplikace. Dodavatel příslušné komodity, na kterou se tato daň vztahuje, v pravidelném vyúčtování vyúčtuje tuto daň v odpovídající výši. Platí zásada, že daň musí být na daňovém dokladu uvedena samostatně.
Od daně je osvobozen plyn určený k použití, nabízený k prodeji, nebo použitý:

  1. pro výrobu tepla v domácnostech (daň se tedy netýká zákazníků kategorie Domácnost) a domovních kotelnách,
  2. k výrobě elektřiny,
  3. pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla v generátorech s minimální stanovenou účinností podle zvláštního právního předpisu, pokud je teplo z kombinované výroby elektřiny a tepla dodáváno domácnostem,
  4. jako pohonná hmota pro plavidla v tuzemských vodách (kromě rekreačních plavidel),
  5. v metalurgických procesech,
  6. k mineralogickým postupům,
  7. k jinému účelu než pro pohon motorů nebo pro výrobu tepla, i když při takovém použití vzniká technologické teplo.

Zákazníci, kteří používají zemní plyn pro účely uvedené výše pod čísly 2. až 7., mají nárok na odběr zemního plynu osvobozeného od daně, pokud se stanou držiteli Povolení k nabytí plynu osvobozeného od daně, které uděluje celní úřad.

Celý článek naleznete v časopise All for Power 2/2008.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Rozbor a doporučení k výstavbě větrných elektráren (22x)
Větrné turbíny se staly ikonou výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie OZE. Po schválení garantovaných výkupních...
Vláda chce rozložit přidělování povolenek aukcemi do roku 2020 (13x)
Vláda bude při jednání o novém energetickém balíčku EK prosazovat, aby prodej energetických emisních povolenek v aukcích...
Liberalizace trhu se zemním plynem v ČR (12x)
Na území České republiky byl v minulosti organizován trh se zemním plynem na základě regulovaného přístupu. Energetický ...