Nacházíte se:  Úvod    Technologie, materiály    Kotle a energetická zařízení 2009

Kotle a energetická zařízení 2009

Publikováno: 2.3.2009, Aktualizováno: 19.4.2009 18:43
Rubrika: Technologie, materiály

Asociace výzkumných organizací srdečně zve na XVIII. ročník odborné konference s mezinárodní účastí Kotle a energetická zařízení 2009, která se bude konat 16.–18.3.2009 v konferenčních prostorách Kongresového centra hotelu Voroněž I. v Brně.  

Odborným garantem a prezidentem konference je Ing. Miroslav ECLER, CSc. - AVO. Organizační výbor konference:
Ing. M. Enžl - AE&E
Prof. Ing. J. Hyžík, Ph.D. – E.I.C. spol. s r.o. 
Ing. V. Kohout –Moravská Energetická, a. s. Brno
Ing. F. Krček, CSc. – ALSTOM s.r.o. Brno
Ing. V. Kroča – PBS Brno DIZ, a.s.
Prof. Ing. J. Purmenský, DrSc., TŘINECKÉ ŽELEZÁRNY, a.s.
Prof. Ing. S. Vejvoda, CSc., ÚAM Brno, s.r.o.
Prof. Ing. S.Veselý, CSc. – EKOL, a.s. Brno
Mgr. Jana Dachová, TERIS, a.s Praha

Konference je pokračováním úspěšných akcí, které organizujeme každoročně již od roku 1992. Organizátoři Vám nabízejí možnost představit nejen Vaše zkušenosti z oboru, ale i získání nových teoretických i praktických poznatků, a příležitost k setkání s řadou významných osobností. Připravovaná konference bude probíhat ve znamení zahájené realizace programu ČEZ -Obnova uhelných bloků české energetiky, kterou vyhlásil ČEZ v roce 2005, včetně výstavby nového energetického bloku 660 MW s nadkritickými parametry. Aby se splnily všechny cíle a termíny vyhlášeného programu, do kterého bude v průběhu příštích deseti let investováno přes 150 mld Kč, bude nutno aktivizovat všechny technické kapacity. Na letošní konferenci očekáváme první informace o stavu řešení a probíhajících zkouškách již postavených zařízení.
Vzhledem k aktuální problematice úspor všech druhů energií, podpořené Státní energetickou koncepcí zakotvené v UV z roku 2004, Dlouhodobými směry výzkumu a vývoje v UV č.661/2005 Sb. I Směrnicí EU 2004/8/ES o podpoře kombinované výroby el. energie a tepla, pokračujeme v zařazení sekce „ZAŘÍZENÍ PRO KOMBINOVANOU VÝROBU TEPLA A ELEKTRICKÉ ENERGIE“ pod vedením prof. Ing. Stanislava Veselého, CSc., ve které bude pozornost věnována spalovacím i parním turbinám, vhodným pro potřeby kogenerace.
Organizátoři předpokládají účast představitelů významných českých i světových energetických ústavů a institucí a vysokých škol. Již dnes máme přislíbeny úvodní přednášky představitelů ČEZ, a.s. a MPO, kteří Vás seznámí se stavem zahájeného programu Obnovy uhelných bloků české energetiky, se základními principy Energetické politiky státu a výhledem na další období.
V doprovodném programu bude řada možností k výrazné prezentaci Vaší firmy a k navázání odborných i obchodních kontaktů.

Zaměření a cíl konference
Cílem konference je seznámení předních tuzemských odborníků i zahraničních hostů pracujících v oblastech projekce a konstrukce, výroby a provozu tepelně energetických zařízení s nejnovějšími poznatky, aktuálními problémy a perspektivami tohoto oboru. Odborná problematika bude dále zaměřena na možnosti spolupráce členských zemí EU v oblasti energetiky a životního prostředí včetně finanční podpory, na seznámení vybrané technické veřejnosti se současným technickým stavem, výrobními a materiálovými problémy zařízení, provozními zkušenostmi a perspektivním výhledem dalšího vývoje elektrárenských a teplárenských kotlů, kogenerace, technologických řetězců energetického využití odpadů, obslužných a přídavných zařízení, měřící a regulační techniky včetně nezbytných požadavků na ochranu životního prostředí a specifických problémů při spalování různých druhů odpadů, včetně uplatňování nových zákonů. Na závěr konference budou stejně jako vloni vyhodnoceny nejlepší přednášky mladých energetiků.

Vlastní jednání letošního ročníku konference je rozděleno do následujících tematických okruhů:
- Česká energetika, její perspektiva a ekonomické aspekty (Ing. V. Kohout) - Celostátní koncepce a trendy ve výrobě, distribuci a spotřebě energie, perspektivy a rozvoj podporovaných energetických oblastí. Energetická investiční politika a ekonomické hodnocení investic.
- Návrhy a realizace elektrárenských a průmyslových kotlů (Ing. Enžl) - Návrhy a progresivní řešení elektrárenských kotlů pro program Obnovy uhelných elektráren ČEZ, parní kotle s nadkritickými parametry, průmyslové kotle s vysokou účinností vhodné pro efektivní a ekologické spalování klasických paliv, včetně biomasy, kontaminované biomasy a komunálních odpadů.
- Materiály pro tepelně – energetická zařízení (prof. Ing. J. Purmenský, DrSc.) - Progresivní žárupevné oceli, jejich užitné vlastnosti, zkoušení žárupevnosti a extrapolační
postupy pro stanovení meze pevnosti při tečení, strukturní stabilita a její degradace vlivem vysokoteplotní expozice. Technologie svařování a užitné vlastnosti svarových spojů, odhady zbytkové životnosti energetických zařízení.
- Provoz, údržba a servis energetických zařízení (Ing. V. Kroča) - Náměty na modernizaci kotelních jednotek. Výsledky provozních měření. Projekty zlepšení emisních parametrů. Servisní a údržbářská činnost
- Provozní diagnostika, měření a zařízení pro diagnostiku (prof. Ing. S. Vejvoda, CSc.) - Určení úrovně a trendu poškozování materiálu a funkce zařízení kotle, určení doby dožití kotle, matematický popis procesu poškozování, nedestruktivní kontroly, pravděpodobnostní přístup, analýzy měření odezvy materiálu na zatížení, koroze, výchozí stav (rozměry, struktura materiálu) nového kotle.
- Energetické využívání a termické zpracování odpadů a alternativních paliv (prof. Ing. J. Hyžík, Ph.D.)  - Novela Rámcové směrnice směrnice o odpadech. Energetická účinnost spaloven. Proces EIA a energetické využívání odpadů.
- Zařízení pro kombinovanou výrobu tepla a elektrické energie (prof. Ing. S. Veselý, CSc.) - Teplárenské systémy s parními i spalovacími turbínami, kogenerační jednotky s pístovými motory i spalovacími turbínami, malé parní i spalovací turbíny pro komunální sféru při využívání obnovitelných zdrojů energie.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (49x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...
Stavební objekty nového paroplynového zdroje 840 MWe v Elektrárně PočeradyStavební objekty nového paroplynového zdroje 840 MWe v Elektrárně Počerady (45x)
Projekt paroplynového cyklu v Počeradech se blíží k významnému milníku, kterým je zahájení stavebních prací. V současné ...
Svařování komponent jaderných elektráren (42x)
Jaderná energetika zastupuje významné místo ve výrobě a distribuci elektrické energie v České republice. Technologické s...