Nacházíte se:  Úvod    Technologie, materiály    Kompozitní materiály jsou vhodné k uplatnění i v energetice

Kompozitní materiály jsou vhodné k uplatnění i v energetice

Publikováno: 21.11.2017
Rubrika: Technologie, materiály

Při realizacích stavebních objektů v energetickém průmyslu se stále častěji objevují materiály, které byly dříve spojovány spíše s vodohospodářstvím. Kompozitní stavební prvky ze sklolaminátu se uplatňují na stavbách nebo realizacích pro své specifické vlastnosti. Firma MEA Water Management (dříve známá jako RONN) má ve svém produktovém portfoliu kompozitní prvky pro stavební konstrukce, které lze ovšem uplatnit i jinde. Již přes 20 let se zabývá uplatňováním kompozitních roštů nebo profilů při stavbách žebříků, lávek, schodišť nebo celých konstrukcí ve vodohospodářském, chemickém nebo energetickém průmyslu.

V energetice se materiálové vlastnosti vhodně využívají zvláště pro svou nevodivost, pevnost, chemickou odolnost a nízkou hmotnost. Nosné kompozitní profily jsou vyráběny v široké škále rozměrů, nosností a chemických vlastností. Všeobecně platí, že kompozitní materiál nekoroduje, ve vlhkém prostředí má mnohonásobně delší životnost než kov, nevyžaduje údržbu a nemusí se povrchově upravovat.

Nosná podélná skelná vlákna absorbují veškeré podélné síly a zátěže. Jejich struktura dokáže odolávat vysokému tlaku. Směs polyesterové pryskyřice a vláken poskytuje vysokou odolnost proti UV záření a povětrnostním vlivům. Takto vyrobené profily jsou také nevodivé a výrazně lehčí než srovnatelné ocelové.

Typickým příkladem použití kompozitních materiálů jsou transformovny napětí nebo nevodivé ochrany sloupů vedení. Oplocení je tvořeno z kompozitních sloupků s typově upravenými svisle uloženými roštovými panely. Pevná a lehká nevodivá konstrukce a vysoká životnost zajišťuje vysokou míru bezpečnosti.

Při realizaci trafostanice v Doubravě byla navržena nízká lávka nad kabelovým vedením z litých kompozitních roštů s protiskluzovou úpravou. Vysoká pochozí bezpečnost i za vlhka společně s nevodivým materiálem vytváří spolehlivou konstrukci bez nutnosti údržby. Pro podporu roštů byly použity pevné kompozitní materiály profilů U nebo I.

Bezpečné pochozí rošty nebo plné panely s protiskluzovou úpravou, korozivzdorné a nevodivé se používají při realizaci podlah hlavně v transformovnách. Podlahy jsou většinou konstrukčně uloženy 10 až 20 cm nad betonovou deskou, aby se v nich mohly táhnout kabelové svazky.

V podzemních sítích se dávají kompozitní profily, rošty a konstrukce hlavně do kolektorů. Odolnost proti vodě upřednostňuje kompozity při použití ve vlhkém prostředí před jinými materiály. Snadná manipulace díky nízké hmotnosti urychluje montáž a celou realizaci. Také použití kompozitních litých roštů pro zakrytí kanálků v podlaze umožňuje upravit rozměry přesně podle otvoru přímo na stavbě. Kolektory v Brně nebo v Praze vybavila firma MEA také díky svému projekčnímu oddělení, které rychle během montáže upravovalo výrobní dokumentaci podle měnícího se profilu kolektoru. Zcela odlišné využití mají kompozitní konstrukční prvky na vnitřních konstrukcích chladících věží v elektrárnách. Odolnost proti vlhku, nízká váha nebo snadná instalace jsou parametry pro uplatnění kompozitních prvků MEA ve stálém vlhku a páře. Plné panely se používají zase na zakrytí pláště a střechy, jako například při zastřešení chladících objektů v Gdaňsku.

V energetice ale firma MEA nedodává pouze stavební konstrukce a prvky, ale také výrobky pro běžnou údržbu, jako jsou nevodivé kompozitní žebříky s bezpečně profilovanými příčlemi, nebo nevodivé (bezpečnostní) odpojovací tyče, používané v rozvodnách a také speciální profily do energetických zařízení oddělující nevodivě svazky kabelů.

Možností pro využití kompozitních profilů, roštů a dalších prvků, které dodává firma MEARONN je široké. Zkušenosti, které během více než 20 let získala, zaručují spolehlivost, kvalitu a bezpečnost a díky projekčnímu a realizačnímu oddělení může poskytnout i dlouholeté záruky na provedené realizace.

Composite materials may also be utilized in the energy industry
In constructing buildings for the energy industry, materials previously been associated with water management are becoming ever more common. Composite fiberglass building elements are applied to buildings or developments for their specific properties. MEA Water Management (formerly known as RONN) has composite components for building constructions in its product portfolio that can be utilized elsewhere. For more than 20 years, it has been involved in the use of composite grids or profiles for the construction of ladders, footbridges, staircases, and entire structures in the water, chemical and energy industries.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Fotogalerie
Nosný kompozitní profilKompozitní oploceníKompozitní lávka DoubravaKompozitní lávka Doubrava - detailKompozity v kolektoru BrnoDalší ukázka uplatnění kompozitů v brněnském kolektoruKompozitní panely MEA v chladicí věži v polském městě Gdaňsk

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Svařování komponent jaderných elektráren (48x)
Jaderná energetika zastupuje významné místo ve výrobě a distribuci elektrické energie v České republice. Technologické s...
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (46x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (44x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...