Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Jádro proti krizi? - mezinárodní konference u příležitosti MSV

Jádro proti krizi? - mezinárodní konference u příležitosti MSV

Publikováno: 1.9.2009, Aktualizováno: 4.9.2009 09:26
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Česko-slovenská konference „Jádro proti krizi?“ je součástí Energetického fóra na Mezinárodního strojírenského veletrhu 2009 (MSV). Uskuteční se 16. září 2009 od 10 do 16 hodin na brněnském výstavišti, Rotunda pavilonu A. Podle statistického průzkumu energetické strojírenství má šanci se v této nelehké době rozvíjet z důvodů požadavků trhu na spotřebu elektrické energie. Na konferenci vystoupí odborníci jak z oblasti energetiky, energetického strojírenství, tak státní správy. Vystupující jsou zařazení do několika bloků dle zaměření.

 

  • Jak se bude rozvíjet využívání jaderné energie v kontextu České republiky, Slovenské republiky i celé Evropy?
  • Jak se české a slovenské strojírenské a další podniky zapojí do budování nových energetických zdrojů?
  • Budou projekty nových jaderných bloků znamenat nejen zajištění energetické soběstačnosti, ale přinesou i konec krize v českém a slovenském strojírenství?

Tyto a další otázky se pokusí zodpovědět konferen, která se uskuteční v průběhu MSV. Konference probíhá v době, kdy se v České republice intenzivně diskutuje o rozvoji jaderné energetiky a kdy ve Slovenské republice je již rozhodnuto o dostavbě JE Mochovce. K aktuálním otázkám jaderné energetiky se na konferenci vyjádří zástupci politické sféry, státní správy, odborníků i důležitých zainteresovaných firem. Za účast se hradí poplatek ve výši 1000 Kč včetně DPH. Na tuto částku Vám bude zaslána faktura. Účastnický poplatek zahrnuje: účast na konferenci, konferenční materiály, oběd a další občerstvení.

Program:

1. Zahájení konference
Úvodní vystoupení, shrnutí smyslu a cílů konference a zasazení jejího tématu do aktuálního ekonomického a politického kontextu.

2. Potřebuje ČR jadernou energetiku? Úloha jaderné energetiky?
Vystoupení zhodnotí energetické perspektivy České republiky, její předpokládané budoucí potřeby, energetické zdroje, které lze v našeho státu reálně zvažovat, a roli jaderné energetiky v tomto kontextu.

3. Obrovský význam výstavby jaderných elektráren pro ekonomiku – zaměstnanost, růstový potenciál pro ekonomiku, potenciál na vyvedení ČR z hospodářské krize
Stávající hospodářská krize dopadá a pravděpodobně ještě více dopadne na nejširší odvětví našeho hospodářství. Projekt rozvoje nových energetických zdrojů (včetně zdrojů jaderných) má potenciál povzbudit ekonomiku postiženou recesí a poskytnout uplatnění zaměstnancům strojírenských firem.

4. Jaderné elektrárny v ČR: jak budou vypadat nové jaderné bloky v ČR
Prezentace představ o možném rozvoji jaderných zdrojů v České republice – zvažované varianty, situace jednotlivých lokalit, perspektiva rozvoje z hlediska energetických potřeb, ekonomické návratnosti i bezpečnosti.

5. Jaderné elektrárny v SR: jak budou vypadat nové jaderné bloky na Slovensku
Prezentace rozvojových záměrů v oblasti jaderné energetiky ve Slovenské republice, včetně představení konkrétního běžícího projektu na dostavbu JE Mochovce. Záměry Slovenské republiky v oblasti energetické soběstačnosti, jaderná energetika jako v tomto ohledu.

6. Podíl českých a v Česku působících firem na stavbě elektráren v ČR, SR a v dalších zemích: současný stav; potenciál; možnosti
Připravenost českých a slovenských firem realizovat zakázky mimořádného rozsahu, které souvisejí s rozvojem jaderné energetiky. Perspektivní projekty, na kterých se mohou české firmy podílet. Očekávané přínosy jak v rovině ekonomické, tak v rovině výzkumu, rozvoje know-how a udržení českého a slovenského strojírenství na špičce oboru. Role státu v podpoře firem při prosazení na nových trzích.

7. Výzkum, vývoj v oblasti jaderné energie; český přínos; jaderné reaktory 3. a 4. generace
Je tzv. „vyhořelé palivo“ stávajících jaderných elektráren skutečně odpadem, nebo spíše cenným zdrojem energie pro reaktory nového typu? Jaká je perspektiva jejich vývoje, aktuální stav výzkumu a možnosti, které by takové energetické zdroje přinesly?

8. Diskusní fórum – kulatý stůl
Konferenci uzavře diskusní panel na téma „Jak dál s českými jadernými elektrárnami?“, kterého se zúčastní vybraní přednášející předchozích bodů programu. Budou diskutovat o dalším předpokládaném vývoji jaderné energetiky v ČR, SR i jinde ve světě a o prioritách, na které je nutno se v příštích obdobích zaměřit po stránce technické, výrobní i politické.
 

Pozvánku na konferenci najdete ZDE. Registrace je možná na www.bvv.cz/jadroprotikrizi

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (62x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (60x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (58x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...