Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Jaderní veteráni poukazují na možný nedostatek odborníků v budoucnu

Jaderní veteráni poukazují na možný nedostatek odborníků v budoucnu

Publikováno: 17.11.2017
Rubrika: Zajímavosti

Jakým způsobem předat know-how z oblasti jaderné energetiky nové generaci, aby se po desetiletí sbírané znalosti z české společnosti nevytratily, to bylo hlavním tématem konference pořádané spolkem Jaderní veteráni ve spolupráci s Mezinárodní unií veteránů jaderné energetiky a průmyslu (IUVNEI) a Mezinárodním kongresem jaderné mládeže (IYNC).

Hlavním cílem konference „Transfer znalostí – závazek jaderných veteránů vůči mladé generaci“ bylo probrat možnosti a způsoby předání jaderných znalostí, tedy unikátního know-how a dovedností, kterými disponuje silná generace jaderníků podílející se na výstavbě jaderných projektů v druhé polovině minulého století, nastupující mladé generaci.

„Bohužel začíná vznikat „příkop“ v kontinuitě know-know, které si Česká republika dokázala nashromáždit během 60 let využívání jaderné energetiky. Pokud chceme zajistit i do budoucna dostatek kvalitních odborníků a zachovat pracně získané dovednosti, je toto riziko potřeba silně vnímat a podniknout kroky k tomu, aby byl vytvořen sofistikovaný systém transferu jaderných znalostí mladé generaci,“ říká prezident spolku Jaderní veteráni Jiří Marek.

Podle organizátorů hrozí, že pokud se v budoucnu Česká republika rozhodne postavit nový jaderný zdroj, nebude mít již dostatek vlastních odborníků. Profesionální jaderníky pak bude muset hledat v zahraničí, což znamená další náklady navíc.

Na konferenci zazněly konkrétní příklady, jak k problematice přistoupit, i návrhy na její řešení. Čeští jaderní veteráni například předložili návrh tzv. Pražské výzvy, která definuje
dlouhodobý problém, předpokládá vytvoření systému k nápravě a vyzývá k připojení každého, kdo problémy v přenosu jaderných znalostí cítí a chce se podílet na řešení.

V diskuzi tuto potřebu parafrázoval prezident českého spolku Jaderných veteránů slovy Jana Nerudy ze Zpěvů pátečních: Kdo chvíli stál, již stojí opodál. To podle účastníků konference platí v případě přenosu jaderných znalostí nejen pro veterány, ale i pro mladou generaci jaderníků.

 

 

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Fotogalerie
Jiří Marek při zahájení konferenceAuditórium

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Ochranný nátěr pro extrémní podmínkyOchranný nátěr pro extrémní podmínky (308x)
Ochrana životního prostředí již dlouho není tématem pouze ekologických sdružení a občanských spolků, ale stala se celosp...
Význam metod verifikace a validace výsledků z CFD analýz při výpočtech vibrací vyvolaných prouděním pro návrh zařízení na výměnu tepla (55x)
Vibrace vyvolané prouděním (flow-induced vibration) mohou způsobovat velké problémy u zařízení na výměnu tepla, jakými j...
Rekonstrukce v Dlouhých stráních míří do fináleRekonstrukce v Dlouhých stráních míří do finále (50x)
Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách, známá mnohými rekordy, se brzy bude moci pochlubit další technickou ...