Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Jaderné dny 2017

Jaderné dny 2017

Publikováno: 8.2.2017
Rubrika: Zajímavosti, Jaderné

Již po sedmé se letos uskuteční akce nazvaná Jaderné dny. Pořádají ji společně ŠKODA JS a.s., CENEN (Czech Nuclear Education Network) a Západočeská univerzita v Plzni. Jedná se o expozici doplněnou přednáškami, které mají za cíl přiblížit oblast využití jaderné energie zejména studentům středních a vysokých škol. Akce se koná ve dnech 20. 4. – 25. 5. 2017 na Západočeské univerzitě v Plzni. 

Expozice zahrnuje nejen modely různých jaderných zařízení, ale i skutečná zařízení či jejich části a přístroje určené k využití jaderné energie. K vidění bude mlžná komora, modely reaktorů a kontejnerů na vyhořelé palivo, maketa palivové kazety či model hlubinného úložiště radioaktivního odpadu.

Součástí programu jsou i přednášky pro studenty středních škol. Na přednášky vždy navazují soutěže, jejichž vítězové vyhrávají tablet. Soutěž se těší velkému úspěchu, studenti projevují velkou snahu a především praktická část soutěže je vždy velmi pohltí.

Témata přednášek a soutěží pro střední školy jsou:

  • 26. 4. Žijeme v poli záření
  • 03. 5. Od přírodního jaderného reaktoru k jaderné energetice
  • 10. 5. Mýty a fakta o jádru + Fukušima 6 let poté
  • 17. 5. Energetický mix a role jaderné energetiky
  • 24. 5. Životní prostředí a radioaktivní odpady

Předchozí ročníky se konaly na půdě Techmania Science Center v Plzni. Letos proběhnou na Západočeské univerzitě, pro studenty středních škol (zejména technických oborů a gymnázií), bude jistě zajímavé se podívat na univerzitní půdu, kam možná bude směřovat jejich další studium. Další informace nejdete v příloze.

Leták ke konferenci naleznete ZDE.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Ochranný nátěr pro extrémní podmínkyOchranný nátěr pro extrémní podmínky (312x)
Ochrana životního prostředí již dlouho není tématem pouze ekologických sdružení a občanských spolků, ale stala se celosp...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Význam metod verifikace a validace výsledků z CFD analýz při výpočtech vibrací vyvolaných prouděním pro návrh zařízení na výměnu tepla (55x)
Vibrace vyvolané prouděním (flow-induced vibration) mohou způsobovat velké problémy u zařízení na výměnu tepla, jakými j...