Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Investiční program OKD zvýšil efektivitu a bezpečnost

Investiční program OKD zvýšil efektivitu a bezpečnost

Publikováno: 9.10.2012
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Firemní zpravodajství, Uhlí

Severomoravská těžební společnost OKD investovala v letech 2008 – 2012 do svého rozvoje téměř 27 miliard korun, o 156 procent více než v předchozích pěti letech. V období 2003 – 2007 šlo na investice jen 10,5 miliardy korun. „Už při mém prvním fárání v roce 2007 mi bylo jasné, že firma je historicky podinvestovaná. To se nám díky podpoře mateřské společnosti NWR podařilo v následujících letech změnit, dnes se v oblasti těžebních technologií i bezpečnosti práce můžeme srovnávat s předními světovými těžebními firmami,“ řekl generální ředitel a předseda představenstva OKD Klaus-Dieter Beck na sklonku svého působení v OKD. Na přelomu roku jej na obou pozicích vystřídá současný zástupce Ján Fabián.

V roce 2011 společnost OKD prodala 11,196 milionů tun uhlí, obrat dosáhl 45 miliard korun a ukazatel EBITDA se oproti roku 2010 zvýšil o 5 procent na 12,1 miliard korun. Zisk po zdanění činil 6,1 miliardy korun. Kapitálové výdaje společnosti v roce 2011 dosáhly 4,57 miliard korun, z čehož 2,758 miliardy šly na důlní rozvojové projekty a stroje, a 1,046 miliardy bylo investováno do oblasti bezpečnosti a zdraví zaměstnanců. V roce 2011 firma zaměstnávala celkem 17.803 lidí, průměrný měsíční příjem zaměstnanců dosáhl částky 36.498 korun. Společnost pořídila do svých dolů zejména nové razicí kombajny a dobývací komplexy, které se vyznačují mimo jiné vysokým stupněm automatizace a lepším výkonem. Vyšší nosnost zase umožní těžbu ve větších hloubkách. „Na dodávky těchto strojů nyní navazuje změna systému povrchové i důlní logistiky a modernizace všech firemních procesů, aby se investice staly základem dlouhodobé prosperity a perspektivy,“ řekl Beck.

Zaměstnanci OKD pracují ve velmi náročných podmínkách, v hloubkách až 1100 metrů pod zemí. Zajištění jejich bezpečnosti je proto klíčovou prioritou společnosti. Hlavní ukazatel bezpečnostní úrovně, LTIFR (úrazová četnost), se loni snížil o 10 procent na 7,87 oproti 8,53 v roce 2010. „Zavedli jsme mnoho nových bezpečnostních opatření a systémů, například monitoring pohybu horníků v podzemí nebo centrální kontrolní a komunikační systém. Mezi další praktické příklady zvyšování bezpečnosti patří dodávky moderních přileb, kvalitních pracovních bot s ocelovou špičkou a zlepšení ochranných oděvů všech horníků,” dodal Beck.

Zavedení programu trvalého zlepšování (Continuous Improvement), jehož cílem je motivovat zaměstnance k předkládání inovativních návrhů, je důležitou součástí plánů OKD na zvýšení produkce a řízení nákladů. Program zároveň podporuje spolupráci mezi firmou a jejími zaměstnanci. V roce 2011 podalo téměř 1000 pracovníků své návrhy na zlepšení, vice než polovina z nich byla přijata. Pro společnost to přineslo úspory kolem 300 milionů korun.

Moderní technologie, které v posledních letech OKD do svých dolů instaluje, vyžadují speciální dovednosti. Ty musí být navíc pravidelně aktualizovány, což vedlo k celkové změně vzdělávacího systému v OKD. Roční objem školení zaměstnanců se díky tomu v posledních čtyřech letech zvýšil o 400 procent na 21,8 hodiny v roce 2011. Společnost zároveň potřebuje nové zaměstnance s vysokou kvalifikací a speciálními dovednostmi, v regionu je však nedostatek lidí s technickým vzděláním. OKD proto podporuje vzdělávání mladých lidí v oblasti strojírenství a elektrotechniky. Po téměř dvacetileté pauze pomohla firma obnovit systém hornického učňovského školství a v červnu 2011 přijala první absolventy středních škol do svých dolů.

V březnu společnost OKD odesláním záměru na MŽP ČR oficiálně zahájila legislativní proces, jehož cílem je rozšíření těžby Dolu Karviná do nových lokalit a prodloužení jeho životnosti pro období 2015 až 2035. Cílem je otevřít cestu k zásobám zhruba 30 miliónů tun především koksovatelného uhlí. V současnosti firma zpracovává kompletní dokumentaci EIA k posouzení vlivů hornické činnosti na životní prostředí. Podle dřívějších zkušeností tento proces zabere zhruba 1,5 roku, těžba by mohla začít nejdříve v roce 2016. V letošním roce začala jednání s vlastníky nemovitostí s Karviné - Starém Městě ohledně řešení jejich majetkových nároků. Těžbou budou ovlivněni také lidé v Orlové-Výhodě a částečně Doubravě a Dětmarovicích, s nimiž bude zahájeno jednání v příštím roce.

Rozvojové projekty jsou nezbytné pro řešení jednoho z nejdůležitějších problémů regionu, kterým je vysoká nezaměstnanost. Společnost OKD je největším zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji, na těžbu uhlí jsou zároveň navázány desítky tisíc pracovních míst v dodavatelských a odběratelských firmách v okolí. OKD se přímo podílí na celkové zaměstnanosti v regionu více než čtyřmi procenty, nepřímo, tedy při započítání produktů a služeb dodavatelů OKD, jde o 7,5 procenta. OKD dává každoročně téměř 5 miliard korun na nákup materiálů a náhradních dílů od svých dodavatelů, z nichž má významná část sídlo v regionu.

Nová perspektiva OKD nastartovala také další procesy související s těžbou. „Výraznou proměnou prošly například rekultivační aktivity, které nyní mění krajinu ovlivněnou důlní činností na místa nejen přátelská k přírodě, ale zároveň prospěšná pro místní obyvatele,“ řekl Ján Fabián. Zcela zásadní je také podpora regionu a komunity, která odstartovala v roce 2008 založením Nadace OKD. Nadace od té doby rozdělila na zhruba 1.400 veřejně prospěšných projektů více než 240 milionů korun.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Živě z MSV: Nakládání se sypkými materiály v těžkém průmyslu se specialistou firmy Labimex (585x)
O problematice sypkých materiálů v těžkém průmyslu jsme si v rámci MSV v Brně povídali s Janem Skřivánkem ze společnosti...
Firma UnionOcel slavila 15 let na českém trhuFirma UnionOcel slavila 15 let na českém trhu (67x)
Patnáct let na českém trhu oslavila společnost UnionOcel s.r.o. ve velkém stylu. Do areálu servisního a skladovacího cen...
„Nároky na jadernou energetiku jsou extrémní. Mnohdy ani jedna velká bedna dokumentace nestačí,“„Nároky na jadernou energetiku jsou extrémní. Mnohdy ani jedna velká bedna dokumentace nestačí,“ (64x)
uvedl v rozhovoru pro časopis All for Power Roman Baláž, obchodní ředitel MSA, a.s. Dolní Benešov. Pane řediteli, co do...