Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Inovace ve válcovně drátu huti ArcelorMittal Ostrava zvýší výkon výrobní trati

Inovace ve válcovně drátu huti ArcelorMittal Ostrava zvýší výkon výrobní trati

Publikováno: 13.10.2017
Rubrika: Zajímavosti, Technologie, materiály

Závod automatizace ArcelorMittal Ostrava zavedl v huti další inovaci.  Vylepšením procesu vytlačování sochorů z pece pomocí automatizace výtlačné tyče ve válcovně drátu se zvýší výtěžnost válcovací trati a zefektivní produkce celého závodu. Projekt je nyní ve fázi finálního testování.

Automatizace výtlačné tyče zrychlí, zefektivní a zkvalitní proces výroby válcovny drátu. Do současnosti ovládal tyč, kterou se vytlačují sochory - polotovary pro výrobu válcovaného drátu, operátor v kabině manuálně. Nový systém funguje prostřednictvím kamery a speciálně vyvinutého softwaru. Software najde pozici sochoru v peci a navede výtlačnou tyč na správné místo. Sochory se tak vytlačují přibližně každou minutu a mezera mezi nimi nepřesáhne pět sekund, což jsou parametry, které byly operátorem obtížně dosažitelné.

„Nespornou výhodou této inovace je zvýšení výkonu výrobní trati tím, že se sníží mezery mezi sochory. Systém je unikátní ve své flexibilitě, protože je schopný reagovat na měnící se podmínky v peci a spolehlivě vyhodnocovat a poskytovat informace řídicímu systému. Zajistit to vše při teplotách kolem 1500°C bylo technologicky velice náročné,“ uvedl vedoucí projektu Adam Zdráhala ze závodu automatizace ArcelorMittal Ostrava.

Závod Automatizace vytvořila ArcelorMittal Ostrava v roce 2015 a přijala do něj na pozice programátorů a elektroprojektantů přibližně 70 zaměstnanců. Prostřednictvím počítačových systémů řídí závod Automatizace provoz celé ostravské huti.  Největší úsilí věnovali pracovníci závodu řídicím systémům jednotlivých výrobních závodů, které do huti dříve dodávaly externí firmy. Mezi nově dokončené projekty patří například automatizace systému v koksovně nebo vážení kamionů.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Pohled na výtlačnou tyč z řídicí kabinyVálcování vytlačených sochorů na kontidrátové trati

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Ochranný nátěr pro extrémní podmínkyOchranný nátěr pro extrémní podmínky (307x)
Ochrana životního prostředí již dlouho není tématem pouze ekologických sdružení a občanských spolků, ale stala se celosp...
Význam metod verifikace a validace výsledků z CFD analýz při výpočtech vibrací vyvolaných prouděním pro návrh zařízení na výměnu tepla (55x)
Vibrace vyvolané prouděním (flow-induced vibration) mohou způsobovat velké problémy u zařízení na výměnu tepla, jakými j...
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (52x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...