Nacházíte se:  Úvod    Energetické strojírenství    Inovace parních turbín

Inovace parních turbín

Publikováno: 11.8.2009
Rubrika: Energetické strojírenství, Technologie, materiály

Proces inovace parních turbin je v současné době velice aktuální, protože celá řada provozovatelů parních turbin mění svoje
výrobní postupy a filosofii podnikání a tím vzniká i nová potřeba elektrické energie a tepla, někdy je také je nutná výroba chladu.
Velmi často se modernizuje i zdroj výroby páry, včetně změny palivové základny. To vede ke změně parametrů admisní páry. Firma EKOL, spol. s r. o. se zaměřuje mimo jiné na realizaci inovací parních turbin a na výrobu nových parních turbin do výkonu 60 MW.

V článku bude představena inovace parní turbiny výkonové třídy 30 MW. Původní turbina byla protitlaková s jedním regulovaným odběrem páry, typového označení PR 32,5 – 9,0/1,0/0,12. Zákazník z Thajska chtěl v 1. etapě tuto turbinu předělat na čistě protitlakovou, typ. Označení R 21,5 – 9,0/0,6 a ve 2. etapě na turbinu s vyššími vstupními parametry o výkonu 40 MW typ. Označení R 40 – 11,5/0,6. Jednotlivé inovační kroky představují celou řadu úprav původní konstrukce. V článku budou popsány jednotlivé kroky a budou představeny dosažené výsledky. 2. etapa inovace představuje kompletní změnu průtočného kanálu turbiny, což vedlo k výrobě nového rotoru, nového rotorového i statorového lopatkování. Přitom se podařilo umístit nový rotor do původní skříně.

Celý článek Prof. Ing. Stanislava Veselého, CSc., ze společnosti EKOL, spol. s r.o. (vesely@ekolbrno.cz) najdete ve formátu PDF ZDE.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (60x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (43x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...