Nacházíte se:  Úvod    Plynárenství    Gazprom podepsal dohodu o možném rozšíření plynovodu Nord Stream

Gazprom podepsal dohodu o možném rozšíření plynovodu Nord Stream

Publikováno: 2.6.2013
Rubrika: Plynárenství, Lidé-Věci-Události

Ruský ropný gigant Gazprom dnes podepsal s nizozemskou společností Gasunie předběžnou dohodu o případném rozšíření plynovodu Nord Stream do Velké Británie. Informovala o tom agentura Reuters. Gazprom by díky tomuto projektu mohl získat lepší přístup na britský trh.

Dohoda byla podepsána během návštěvy ruského prezidenta Vladimira Putina v Nizozemsku. Gazprom se dohodl ještě na dvou společných projektech s britsko-nizozemskou těžební skupinou Royal Dutch Shelll.
Plynovod Nord Stream přivádí plyn z Ruska po dně Baltského moře do Německa. Je dlouhý 1224 kilometrů a jeho celková kapacita činí 55 miliard krychlových metrů plynu ročně. Z Německa jsou pak na Nord Stream navázány plynovody do dalších zemí Evropské unie, včetně Česka.
Gazprom a Gasunie jsou součástí mezinárodního konsorcia, které Nord Stream vybudovalo. Gazprom je hlavním dodavatelem plynu pro řadu zemí ve střední a východní Evropě včetně České republiky, Polska a Maďarska. Firma disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (69x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
René Mrajca z Elpro-Energo: Staré transformátory zdražují elektřinu (41x)
V rámci veletrhu Ampér 2012 jsme si pozvali do studia i René Mrajcu ze společnosti Elpro-Energo, s. r. o.Ten mimo jiné p...